Διαμέρισμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Η αρχιτεκτονική ομάδα T.SQUAREARCHITECTS ανέλαβε το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός διαμερίσματος 220 m², το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη.
Βασική προϋπόθεση του σχεδιασμού ήταν η ενσωμάτωση μέρους του επαγγελματικού χώρου των ιδιοκτητών στον τόπο κατοικίας τους. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε ένας χώρος γραφείου σε άμεση επαφή με το χώρο διημέρευσης, ο οποίος όμως να μπορεί να είναι κομμάτι της καθημερινότητας μέσα στο σπίτι, αλλά όταν κρίνεται απαραίτητο να ανεξαρτητοποιείται. Αυτός ο διαχωρισμός γίνεται με μια ημιδιάφανη ειδική μεταλλική κατασκευή, που προσδίδει ιδιαίτερο ύφος στο χώρο, διαχωρίζοντάς τον και ταυτόχρονα ενοποιώντας τον με τον υπόλοιπο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του σπιτιού.
Το διαμέρισμα σχεδιάστηκε ακολουθώντας την αντίθεση του λευκού και του μαύρου, η οποία αμβλύνεται με την προσθήκη ενός φυσικού υλικού όπως το ξύλινο δάπεδο και μια ξύλινη περσιδωτή ειδική κατασκευή σε φυσικό χρώμα, η οποία αποτελεί την ιματιοθήκη στην είσοδο του σπιτιού.
Στα υπνοδωμάτια ο χώρος αντιμετωπίζεται σαν ένα ενιαίο κουτί, στο οποίο τοίχοι, οροφές και ντουλάπες είναι επενδυμένοι με φυσικό υλικό, το κουρασάνι, στην ίδια λευκή απόχρωση. Με τη χρήση του ίδιου υλικού διαχέονται τα όρια και οι χρήσεις του δωματίου. Έτσι επιτυγχάνεται μια αίσθηση ηρεμίας και ταυτόχρονα ενοποίησης του χώρου.
Στην καθημερινή λειτουργία του σπιτιού είναι και τα δύο μεγάλα μπάνια του διαμερίσματος. Το ένα από τα δύο είναι μέρος του κυρίως υπνοδωματίου και ακολουθεί τον ίδιο χειρισμό χρωμάτων και υλικών με κύριο στόχο μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα περιλαμβάνονται σάουνα, ατμόλουτρο και τζακούζι.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη - Κατασκευή: T.SQUAREARCHITECTS - Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα, ‘Ελενα Σίτη
Τοποθεσία: Νέα Παραλία, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 220 m²
Χρόνος μελέτης - Κατασκευής: 2013
Παρουσίαση: T.SQUAREARCHITECTS
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Πυργόσπιτο Ι", στη Μάνη

Το 'Πυργόσπιτο Ι' ερμηνεύει τον τύπο κατοικίας, που απαντάται στην Έξω Μάνη. Ο τύπος αυτός συνδυάζει στοιχεία αμυντικού πύργου και αγροικίας, ένας μονολιθικός όγκος με ελάχιστα ανοίγματα που προστάτευε απο…
Ένα ρετιρέ για ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη

Ένα ρετιρέ για ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη

Μια κατοικία σχεδιασμένη ως γραμμική αλληλουχία 4 βασικών δραστηριοτήτων:α) μαγείρεμα, β) τραπεζαρία, γ) χαλάρωση, δ) ύπνος.Οι δραστηριότητες επικαλύπτονται.Στο κέντρο των δραστηριοτήτων υπάρχει η φωτιά.Στην κατοικία δεν υπάρχουν εσωτερικοί τοίχοι.Ένας ξύλινος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.