Το οικόπεδο βρίσκεται σε μια περιοχή της Παιανίας που αλλάζει από βιομηχανική - βιοτεχνική σε περιοχή κατοικίας. Το κτίριο σχεδιάζεται με βιοκλιματικές αρχές και εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης. Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από μεταλλικό σκελετό, με ελαφρές πληρώσεις τοιχοποιίας, τσιμεντοσανίδες στο ισόγειο και στο βορινό τοίχο και χαλύβδινα πετάσματα με μόνωση στον όροφο. Μ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ταχύτητα στην κατασκευή, ο έλεγχος της ποιότητας της κατασκευής, η άρτια σεισμική συμπεριφορά, η καλή μόνωση, η μεταβλητότητα των εσωτερικών χώρων και η πλαστικότητα στους όγκους. Έχει τοποθετηθεί αντλία θερμότητας και ενδοδαπέδια θέρμανση στα δάπεδα, με πρόβλεψη για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο δώμα και συστήματος γεωθερμίας στο μέλλον. Η κατοικία δεν έχει ανοίγματα προς το βορρά. Διατηρεί μεγάλα ανοίγματα προς το νότιο κήπο, επεκτείνοντας το χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας. Όλοι οι υαλοπίνακες έχουν διπλά ενεργειακά υαλοστάσια με μεγάλα διάκενα, εξασφαλίζοντας καλύτερη θερμομονώση. Στην προέκταση του καθιστικού τοποθετείται μεταλλική πέργκολα με ξύλινα δοκάρια, στα οποία πλέκονται φυλλοβόλα αναρριχόμενα φυτά, εξασφαλίζοντας σκίαση και δροσισμό το καλοκαίρι. To άνοιγμα της οροφής επάνω από τη σκάλα εξασφαλίζει φυσικό αερισμό και απαγωγή των ανεπιθύμητων θερμικών κερδών. Το ισόγειο με το καθιστικό, την κουζίνα και την τραπεζαρία εξελίσσεται ως ενιαίος χώρος. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το μεγάλο τζάκι με τον πάγκο του και η μεταλλική σκάλα. Ο μεταλλικός σκελετός είναι εμφανής στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ εκτείνεται στο εξωτερικό με την πέργκολα και το στέγαστρο εισόδου. Στο δεύτερο όροφο οι μεταλλικοί όγκοι εξέχουν προβολικά από τη βάση σε ένα ογκοπλαστικό παιχνίδι. Το βιομηχανικό δάπεδο του ισογείου μαζί με το τσιμεντοκονίαμα κρατάει τα υλικά λιτά και οι ξύλινες περσίδες με την "ξύλινη πλατφόρμα’" συνδέουν το κτίριο με τον υπαίθριο χώρο. Εξωτερικά, οι τοίχοι του ισογείου βάφονται με φυσική βαφή από κουρασάνι, έτσι ώστε το κτίριο να εντάσσεσται αρμονικά στο περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: GΕΜ Architects - Δέσποινα Γουναροπούλου, Βίκυ Εμμανουηλίδου, Πέτρος Μπαζός
Στατική μελέτη: Δημήτρης Μπακάλης
H/M μελέτη: Κλεάνθης Κραβαρίτης
Εσωτερική διακόσμηση - Μελέτη φωτισμού: GΕΜ Architects - Δέσποινα Γουναροπούλου,
Βίκυ Εμμανουηλίδου, Πέτρος Μπαζός
Μελέτη φύτευσης: Ευκλείδης και Σπύρος Χορομίδης
Tοποθεσία: Παιανία, Αττικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 170 m²
Xρόνος μελέτης: 2010
Xρόνος κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες: Κώστας Βεργάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Η πολυκατοικία βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, σε ένα οικόπεδο σε ύψωμα, από όπου υπάρχει θέαση ολόκληρης της πόλης. Στην περιοχή κυριαρχούν οι…
Κατοικία στους Ελαιώνες Θεσσαλονίκης

Κατοικία στους Ελαιώνες Θεσσαλονίκης

Η σύλληψη μιας μονοκατοικίας διηγείται πάντοτε μια συνάντηση, συνάντηση με τους κατοίκους της, συνάντηση με τον τόπο. Συνομιλητές μας είναι τα μέλη μιας οικογένειας τεσσάρων ατόμων, δύο από τα οποία…
Τριώροφο κτίριο κατοικιών με πισίνα στη Φιλοθέη

Τριώροφο κτίριο κατοικιών με πισίνα στη Φιλοθέη

Η τριώροφη αυτή πολυκατοικία αποτελείται από δυο κατακόρυφες ζώνες χωρισμένες από το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Στην αριστερή  ζώνη βρίσκονται 4 μικρά διαμερίσματα. Στη δεξιά  ζώνη βρίσκεται αφενός  ένα ισόγειο διαμπερές διαμέρισμα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.