Βιοκλιματική κατοικία στην Αιγιαλεία

Η κατοικία βρίσκεται σε βουνοπλαγιά στην περιοχή της Αιγιαλείας με θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο στο βορρά, σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Λόγω της κλίσης του εδάφους αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα (υπόγειο με αποθηκευτικό χώρο, ισόγειο με τους κύριους χώρους κατοικίας και πατάρι επάνω από το χώρο της κουζίνας). Ο συνολικός όγκος του κτιρίου πλησιάζει σε μορφή έναν κύβο. Η ηλιακή καμινάδα και τα πλαϊνά τοιχώματα από σκυρόδεμα, τα οποία κρύβουν από το πλάι τους συλλέκτες ζεστού νερού, δημιουργούν πρόσθετους πρισματικούς όγκους που συμπληρώνουν το βασικό κύβο.
Η κατοικία έχει μελετηθεί με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στη νότια όψη της έχει κατασκευαστεί ηλιακή καμινάδα, η λειτουργία της οποίας ελέγχεται από BMS. Ανοίγματα σε όλες τις όψεις του κτιρίου διασφαλίζουν φυσικό δροσισμό και φωτισμό. Το υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης / δροσισμού λειτουργεί επικουρικά, όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Ο δροσισμός του χώρου συμπληρώνεται από ανεμιστήρες οροφής, που τοποθετούνται σε όλους τους χώρους. Προσομοιώσεις της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου έδειξαν ότι βρίσκεται στην ενεργειακή κλάση Α. Ένα αμφίπλευρο ενεργειακό τζάκι τοποθετημένο στο κέντρο της κουπαστής του παταριού θερμαίνει το διώροφο χώρο από κεντρική θέση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στο φυσικό φωτισμό. Στο διώροφο κεντρικό χώρο είναι αμφίπλευρος από το βορρά και το νότο. Το δάπεδο του παταριού επάνω από την κουζίνα έχει γυάλινα ανοίγματα, ώστε να περνά το φυσικό φως στο χώρο από κάτω.
Για λόγους ένταξης του κτιρίου στο τοπίο επιλέχθηκε το εμφανές σκυρόδεμα ως βασικό υλικό των όψεων εξωτερικά και τα δώματα είναι φυτεμένα, γεγονός το οποίο προσφέρει μία συνέχεια με το τοπίο και επιπλέον θερμομόνωση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Μελετητική - Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε., Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης, αρχιτέκτων έργου, Άγγελος Ζηκάκος, μελέτη εφαρμογής
Στατική μελέτη: Σπύρος Τζιβανάκης
Η/Μ Μελέτη: INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε., Χρήστος Ζόμπολας, μηχανολόγος μηχ., Νίκος Προυνιάς, ηλεκτρολόγος μηχ.
Eνεργειακή μελέτη: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής, καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης, Κώστας Παύλου
Kατασκευή: Aυτεπιστασία
Eπίβλεψη: Δημήτρης Σιαβελής, πολιτικός μηχανικός, Μελετητική Ε.Π.Ε., Άγγελος Ζηκάκος
Φυτεύσεις: Αλεξάνδρα Τομπάζη
Φυτεμένα δώματα: E-Green, Έλλη Παγκάλου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200 m²
Xρόνος μελέτης: 2003 - 2004
Xρόνος κατασκευής: 2005 - 2007
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Γέρακα

Μονοκατοικία στο Γέρακα

Με δεδομένη τη μορφή του οικοπέδου "στενό πρόσωπο - μεγάλο βάθος" και τη θέα αποκλειστικά προς το πάρκο, ο όγκος της κατοικίας να ακούμπησε και στα δύο όμορα οικόπεδα. Στο…
Δύο κατοικίες στον Σχινιά

Δύο κατοικίες στον Σχινιά

Η περιοχή των δικαστικών στον Σχινιά αποτελεί ένα φυσικό κομμάτι του βραχώδους ελληνικού τοπίου, μοναδικό στην Αττική. Τα ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά του βρίθουν εναλλαγών των ήπιων διαβαθμίσεων των φυσικών πρανών,…
Μονοκατοικία στο Ψυχικό

Μονοκατοικία στο Ψυχικό

Το έργο αφορά σε μονοκατοικία 700 m² στο Ψυχικό. Το οικόπεδο, έκτασης 1.570 m², είναι γωνιακό και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη υψομετρική διαφορά των δρόμων που το περιβάλλουν.Οι όγκοι που…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.