Βίλα "Έλξις" στην Πάρο

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε μια προνομιακή τοποθεσία κοντά στην αρχαία Μυκηναϊκή Ακρόπολη και την αμμώδη παραλία Κολυμπήθρων. Αυτή η κομψή βίλα προσφέρει θέα στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου και στην δυναμική ενέργεια των γλυπτών βράχων της Ακρόπολης, σε συνδυασμό με πανοραμική θέα στη Νάξο και τη γραφική πόλη της Νάουσας.
Παίρνοντας έμπνευση από τον οργανικό χαρακτήρα του κυκλαδίτικου τοπίου και τις βαθμιαίες χωρικές συνδέσεις και ρευστότητα ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική ζωή του μεσογειακού κλίματος, το οικιστικό πρόγραμμα οργανώνεται σε μικρότερες μονάδες δημιουργώντας μια αφηγηματική ακολουθία χώρων ανάμεσα σε ανοιχτές αυλές, μονοπάτια, ημι-υπαίθριους χώρους, δωμάτια επισκεπτών, βεράντες, χώρο πισίνας και το κυριώς σπίτι.
Τοποθετημένο σε μια απότομη κλίση προς τα ανατολικά, ο διαμήκης άξονας του σπιτιού είναι οργανωμένος από βορρά προς νότο, επιτρέποντας σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους να απολαμβάνουν άπλετο πρωινό φως και ανεμπόδιστη θέα προς τον Κόλπο της Νάουσας. Χώροι στάθμευσης τοποθετούνται τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο άκρο του οικοπέδου, εξυπηρετώντας την κύρια είσοδο του συγκροτήματος και τη δευτερεύουσα είσοδο στο χώρο της πισίνας. Ο σύνδεσμος του συγκροτήματος είναι το σκεπαστό καθιστικό με ένα μοναστικό τραπέζι που εξυπηρετεί την είσοδο στην κύρια κατοικία T&T και τον ξενώνα Μελίνα, και ταυτόχρονα είναι και ο κοινός χώρος συνάντησης.
Η κύρια κατοικία στο κέντρο της σύνθεσης αποτελείται από το σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους στο υπερυψωμένο ισόγειο, ένα playroom και δύο υπνοδωμάτια με en suite μπάνια στο ημιυπόγειο επίπεδο, και το κυρίως υπνοδωμάτιο με μεγάλη βεράντα στον όροφο. Τρία ανεξάρτητα δωμάτια-ξενώνες τοποθετούνται στη νότια και βόρεια πλευρά της οικίας με ξεχωριστές εισόδους. Ένας μεγάλος αίθριος χώρος γύρω από την πισίνα λειτουργεί ως ο κύριος κοινόχρηστους χώρους της βίλας, με σκεπαστό καθιστικό, μία μεγάλη τραπεζαρία εδικά κατασκευασμένη από μασίφ ξύλο, μπάρμπεκιου και παραδοσιακό ξυλόφουρνο, και pool lounges.
Η φέρουσα κατασκευή είναι με οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι είναι ανάγλυφοι με τεχνοτροπία στούκο γήινων αποχρώσεων που εξισορροπούν με το φυσικό περιβάλλον. Ξύλινα πατώματα και ταβάνια, ειδικά διαμορφωμένα κουφώματα, εσοχές στους τοίχους, ανακαινισμένα έπιπλα και ρουστίκ διακόσμηση, προσδίδουν στον ζεστό χαρακτήρα της κατοικίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Studio 265 / Vazaios Petropoulos 
Φωτογραφίες: Pygmalion Karatzas 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στον Παρνασσό

Εξοχική κατοικία στον Παρνασσό

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται μέσα στο ελατοδάσος στη βόρεια πλαγιά του Παρνασσού. Πρόκειται για ένα λιθόκτιστο κτίριο που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Το ισόγειο περιλαμβάνει ένα μεγάλο χώρο υποδοχής με τζάκι,…
Κατοικία στην Αθήνα

Κατοικία στην Αθήνα

Η μορφή του κτιρίου έχει υπαγορευτεί από το σχήμα του οικοπέδου, από την επιθυμία για πλήρη εκμετάλλευση των όρων δόμησης, και από τον προσανατολισμό, αλλά συνειδητά παραμένει απλή, δίνοντας την…
Κατοικία στη Δροσιά Αττικής

Κατοικία στη Δροσιά Αττικής

Ένας κτιριακός όγκος, τοποθετημένος στο βάθος ενός οικοπέδου μήκους σχεδόν 100 μέτρων, με διαδρομή προς την κατοικία μέσω του περιβάλλοντος χώρου να αποκτά κυρίαρχη θέση στην αρχιτεκτονική επίλυση.Από την εσοχή…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.