Αστική κατοικία στο Χαλάνδρι

Η κατοικία βρίσκεται στο Χαλάνδρι, ένα προάστιο που με τα χρόνια διαμορφώνει ένα έντονο αστικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα οικόπεδο με μικρή διάσταση πρόσοψης, κάτι που σε συνδυασμό με την επιθυμία των ιδιοκτητών για το μεγαλύτερο δυνατό κήπο οδήγησε στην επιλογή των νομοθετικών διατάξεων των χαμηλών κτιρίων για το σχεδιασμό της κατοικίας, που μειώνουν την απόσταση από τα όμορα κτίρια στα 2,50 m.
Επιπλέον, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του χώρου πρασίνου, η κάτοψη του ισογείου συνειδητά περιορίζεται, ενώ η επιτρεπόμενη κάλυψη εξαντλείται στο περίγραμμα του πρώτου ορόφου. Αυτή η επιλογή επηρεάζει ογκοπλαστικά τη μορφή του κτιρίου, καθώς διαμορφώνονται με σαφήνεια δύο κυρίαρχοι όγκοι. Ένας κατακόρυφος και πιο διαπερατός με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, που "διαβάζεται" στο ισόγειο και στο δεύτερο όροφο, και ένας οριζόντιος, περισσότερο συμπαγής όγκος, που προβάλλεται στο ενδιάμεσο επίπεδο του πρώτου ορόφου, δημιουργώντας μια αίσθηση αιώρησης. Μικρά ανοίγματα εν είδει σχισμών δημιουργούν ενδιαφέρουσες εναλλαγές σκίασης και φωτισμού. Για τη βέλτιστη υλοποίηση της αρχιτεκτονικής λύσης επιλέχθηκε μια σύμμεικτη κατασκευή σκυροδέματος με μεταλλικούς προβόλους.
Το λειτουργικό πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα με το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο να αποτελούν μια οικιστική ενότητα. Σε αντιδιαστολή ο δεύτερος όροφος, με τη δική του ανεξάρτητη πρόσβαση μέσω μιας επιμήκους κλίμακας στην πλάγια όψη του κτιρίου, θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει μια αυτόνομη κατοικία σύμφωνα με την επιθυμία των ιδιοκτητών.
Προχωρώντας στην ανάλυση των χώρων, στο υπόγειο συναντάμε έναν ξενώνα, καθώς και τους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων και τους απαραίτητους αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους. Το ισόγειο συγκεντρώνει τους κύριους χώρους διημέρευσης δηλαδή ένα άνετο καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα και ένα μικρό λουτρό. Ο πυρήνας των κατακόρυφων κινήσεων τοποθετείται κεντροβαρικά στην κάτοψη, ενώ εντάσσεται σε ένα μεγάλο αίθριο που επιτρέπει την άνετη οπτική επαφή μεταξύ του ισόγειου χώρου και του ορόφου. Σ’ αυτόν βρίσκεται το κυρίως υπνοδωμάτιο με το ιματιοφυλάκειο και το εσωτερικό λουτρό, καθώς και ένας χώρος γραφείου και μελέτης με θέα στο καθιστικό του ισογείου. Τέλος, ο δεύτερος όροφος αποτελείται από δυο υπνοδωμάτια με ξεχωριστά λουτρά και ένα χώρο καθιστικού που ενσωματώνει μια μικρή λειτουργική κουζίνα.
Η γενική διάταξη των κατόψεων χαρακτηρίζεται από την ομαλή εναλλαγή των χώρων με γνώμονα την οπτική σύνδεση. Μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν τη χωρική ενοποίηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ εξασφαλίζουν άπλετο αερισμό και φυσικό φωτισμό. Ο μπροστινός υπαίθριος χώρος διαμορφώνεται σε ενιαίο επίπεδο, ισόσταθμο με αυτό του ισογείου και υπερυψωμένο σε σχέση με τη στάθμη του δρόμου, εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη ιδιωτικότητα. Ο υπερκείμενος προβολικός όγκος του πρώτου ορόφου δημιουργεί ένα φιλόξενο εξωτερικό σκιασμένο χώρο σε συνέχεια με το κυρίως καθιστικό.
Η κατοικία στο σύνολό της έχει κατασκευαστεί τηρώντας υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης. Εξωτερικά φέρει θερμομόνωση με τελείωμα έγχρωμου επιχρίσματος σε υπόλευκη απόχρωση, ενώ ο αυστηρός όγκος του πρώτου ορόφου, επίσης με εξωτερική θερμομόνωση, διαφοροποιείται χρωματικά με την επιλογή μιας θερμής καφέ απόχρωσης. Το κέλυφος συμπληρώνεται με ενεργειακά κουφώματα θερμοδιακοπής. Για τη θέρμανση και τον κλιματισμό έχουν τοποθετηθεί αντλίες θερμότητας και ο αρχιτεκτονικός φωτισμός γίνεται εξ ολοκλήρου με τεχνολογία φωτοδιόδων (LED).

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χαδιώς & Συνεργάτες
Υπεύθυνος αρχιτέκτονας: Κωνσταντίνος Χαδιώς
Στατική μελέτη: Ανδρέας Βουτσινάς
Η/Μ μελέτη: Θωμάς Ευθυμιόπουλος
Επιμέλεια εσωτερικών χώρων: Αικατερίνη Μαρούτσου
Τεχνικός σύμβουλος - Επίβλεψη: Θάνος Κλώσσας
Τοποθεσία: Χαλάνδρι, Αττική
Εμβαδό οικοπέδου: 289,74 m2
Συνολικό εμβαδό: 260,64 m2
Χρόνος μελέτης: 2009 - 2010
Παρουσίαση: Διονυσία Δασκαλάκη
Φωτογραφίες: Μίλτιάδης Ιγγλέζος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ένα έξυπνο διαμέρισμα στη Γλυφάδα

Ένα έξυπνο διαμέρισμα στη Γλυφάδα "STAR-BOY"

Η σχεδιαστική προσέγγιση απορρέει από μια χορογραφία απολλώνιων και διονυσιακών καλλιτεχνικών ενορμήσεων, συνδυασμένων με μια αντικειμενοστρεφή φιλοσοφική στάση (OOO,Object Oriented Ontology), βάση της οποίας τα αντικείμενα τοποθετούνται στο επίκεντρο της…
Βίλα διακοπών στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Βίλα διακοπών στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Η κατοικία βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στη Σιθωνία, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Το τοπίο, συντίθεται από μικρές παραλίες πάνω σε έναν μικρό, κλειστό κόλπο, πλαισιωμένο από χαμηλά…
Κατοικία στις Αχλαδιές Σκιάθου

Κατοικία στις Αχλαδιές Σκιάθου

Τοποθετημένη σε επικλινές τριγωνικό οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, η κατοικία σχεδιάστηκε ως μια σειρά παράλληλων, γειτνιαζόντων όγκων. Οι τοίχοι αντιστήριξης που τους δημιουργούν αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό του γύρω Μεσογειακού…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.