Η ιστορική κατοικία Cavallini - πιο γνωστή ως "το σπίτι με το ηλιακό ρολόι" - αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για τον οικισμό του Αβλέμονα στα Κύθηρα. Η πλούσια ιστορία του ξεκινάει από τα τέλη του 18ου αιώνα και άνηκε στην οικογένεια Κουντουριώτη από την Ύδρα. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Άντζελο Καβαλλίνι από τη Γένοβα της Ιταλίας, ο οποίος διαμόρφωσε τον τελικό κτιριακό όγκο το 1827 και τοποθέτησε το χαρακτηριστικό ηλιακό ρολόι στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου. Το κτίριο αποτέλεσε προξενείο της Αυστροουγγαρίας κατά τη διάρκεια της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί, πρακτορείο του οίκου Lloyd της Τεργέστης, τελωνείο του λιμανιού και καφενείο του οικισμού αργότερα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου φιλοξένησε διερχόμενο προσωπικό των συμμαχικών δυνάμεων που είχε προορισμό την Κρήτη και τη Β. Αφρική, ενώ υπήρξε και μάρτυρας σφοδρής μάχης ανάμεσα σε γερμανική θαλάσσια περίπολο και σταθμευμένους βρετανούς στρατιώτες.
Το οικόπεδο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, πάνω στο φυσικό όρμο του Αβλέμονα, καλύπτοντας μία έκταση 700 m2, ενώ το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα με συνολική επιφάνεια 250 m2. Η μορφολογία του λιθόκτιστου κτιρίου υπακούει στη λιτή, αυστηρή, οχυρωματική προσωπικότητα της αρχιτεκτονικής του νησιού, με μικρά ανοίγματα και εσωστρεφή ανάπτυξη των λειτουργιών του. Ο πλαστικός μονολιθικός όγκος του, επιβάλλεται και αγκαλιάζει το βράχο στον οποίο εδράζεται.
Η μελέτη της ανακατασκευής έπρεπε να σεβαστεί τη χαρακτηριστική εξωτερική μορφολογία του κτιρίου, να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση σύγχρονων στοιχείων που αναβαθμίζουν τη λειτουργία του και να επέμβει έτσι ώστε να διορθωθούν παλιότερα λάθη και παρεμβάσεις στο εσωτερικό του. Η ανακατασκευή περιελάμβανε εκτενή λίστα εργασιών, όπως η ενίσχυση της φέρουσας λιθοδομής, η αντικατάσταση των επιχρισμάτων, της οροφής και των κουφωμάτων και η αποκατάσταση πολλών μορφολογικών στοιχείων.
Στο εσωτερικό, ο ισόγειος χώρος απελευθερώθηκε από διάφορες ξύλινες προσθήκες χωρισμάτων αποκαλύπτοντας έναν ανοιχτό, διώροφο χώρο. Το μεσοπάτωμα συνδέεται εσωτερικά με τα άλλα δύο επίπεδα μέσω μία μεταλλικής σκάλας που προστέθηκε στο δυτικό τοίχο του κτιρίου. Νέες ξύλινες κατασκευές και επενδύσεις αντικατέστησαν τις παλαιές, ενώ προστέθηκαν και άλλες σε επιφάνειες όπως ο τοίχος της τραπεζαρίας στο επίπεδο του α’ ορόφου. Στο επίπεδο του α’ ορόφου φιλοξενούνται οι λειτουργίες της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του υπνοδωματίου.
Μορφολογικά στοιχεία όπως η καμάρα - υδραγωγείο, που οδηγεί το βρόχινο νερό του δώματος στη στέρνα, το ηλιακό ρολόι στο υπέρθυρο της εισόδου, οι πωρόλιθοι περιμετρικά των ανοιγμάτων, η χαρακτηριστική ξερολιθιά που περιβάλλει την ιδιοκτησία, οι εξωτερικές πλακοστρώσεις και οι χτιστοί φούρνοι στην κουζίνα, συντηρήθηκαν προσεκτικά και παρέμειναν στην τελική σύνθεση. 
Κατά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, δημιουργήθηκαν επιμέρους προστατευμένοι εξωτερικοί χώροι σε διάφορες θέσεις όπως ο "λανός" (παλιό πατητήρι) στη νότια όψη του κτιρίου, το εξωτερικό καθιστικό στην πίσω βορινή πλευρά και χώροι καθιστικών στον κήπο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Νάσος E. Χαμηλοθώρης
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Δάνια Δουρίδα, Ηλίας Κυριαζής, Γιώργος Ξαγοράρης
Στατική Μελέτη: Ηλίας Γιαζλάς
Μηχανολογική Μελέτη: Σταμάτης Καραγιάννης
Τεχνική Διεύθυνση Έργου: Βασίλης Δουρίδας, Μάνος Βασιλάκης, Μάρκος Δουρίδας, Μαρί Κορωναίου
Μελέτη – Κατασκευή: R.C.TECH
Παρουσιάση: R.C.TECH
Φωτογραφίες: Θοδωρής Βρανάς, R.C.TECH

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

Η αρχιτεκτονική "ιδέα" αναφέρεται σε ένα "σύστημα" που αντιδρά στα φαινόμενα του τόπου. Το κτίριο συνδιαλέγεται με τον προσανατολισμό, με τη διεύθυνση και την ένταση των ανέμων και με τις…
Διαμέρισμα στην Άνω Γλυφάδα

Διαμέρισμα στην Άνω Γλυφάδα

Το οροφοδιαμέρισμα, συνολικού εμβαδού 250 m², βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας και σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει ένα ζευγάρι με το νεογέννητο παιδί τους. Πρόθεση των αρχιτεκτόνων ήταν να αποδοθεί…
Έμφαση στην “ιδιωτικότητα”.

Έμφαση στην “ιδιωτικότητα”.

Σε μία περιοχή αμιγούς κατοικίας στο Κόρμπι της Βάρης, που χαρακτηρίζεται από  πληθώρα προς πώληση συμβατικών μονοκατοικιών (μεζονέτες παλαιών αντιλήψεων), οι μελετητές κλήθηκαν, από κατασκευαστική εταιρία των νοτίων προαστίων να…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.