Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος στο Κολωνάκι

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας της δεκαετίας του ‘80. Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός χώρου λιτού και εργονομικού συγχρόνως, με ξενοδοχειακό χαρακτήρα, εφόσον η χρήση του δεν είναι μόνιμης κατοικίας. Η αρχιτεκτονική μελέτη συνδύασε το όραμα του αρχιτέκτονα με τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη.
Το διαμέρισμα ανακατασκευάστηκε ριζικά, διατηρώντας μόνο τα αρχικά δάπεδα και εξασφαλίζοντας εκτεταμένο χώρο υποδοχής με ενιαία κουζίνα και ένα υπνοδωμάτιο με επικοινωνία με το κυρίως λουτρό.
Στο καθιστικό επικρατούν ήπιοι τόνοι του λευκού, ενώ κυρίαρχο στοιχείο αποτελούν οι επιλογές των επίπλων σε οργανικές μορφές με έντονα χρώματα. Τα υπόλοιπα έπιπλα έχουν καθαρές γραμμές, είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο χώρο και είναι μοναδικά.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο φυσικό φωτισμό, χρησιμοποιώντας συστήματα σκίασης που το φιλτράρουν. Για τον τεχνητό φωτισμό επιλέγεται το λευκό φως μέσα από φωτιστικά σώματα οροφής και κρυφό φωτισμό μέσα από κατασκευές γυψοσανίδας. Οι διαφοροποιήσεις της ποιότητας του φωτισμού ακολουθούν τις λειτουργίες του κάθε χώρου.
Η κουζίνα, ορατή από το καθιστικό, κατασκευάστηκε από λευκή λάκα, υπακούοντας στην υπόλοιπη αισθητική. Το υπνοδωμάτιο συνδυάζει λιτές γραμμές με μια πιο ρομαντική διάθεση, η οποία ενισχύεται από τα έπιπλα και τα διακοσμητικά στοιχεία.
Το λουτρό είναι επενδυμένο με γρανιτοπλακάκι σε υφή ξύλου με απόχρωση του γκρι και με έντονη την παρουσία καθρεπτών με αυστηρές γραμμές.
Στην ανακαίνιση πραγματοποιήθηκαν νέες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Για την ενεργειακή αναβάθμιση του διαμερίσματος τοποθετήθηκε αναδρομική εξωτερική θερμομόνωση, όπως και αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα αλουμινίου, θερμοδιακοπτόμενα, με ενεργειακούς υαλοπίνακες.
Τα υφιστάμενα μαρμάρινα δάπεδα επισκευάστηκαν και γυαλίστηκαν. Αναπτύσσονται στους κοινόχρηστους χώρους με εξαίρεση το WC, στο οποίο κυριαρχεί η παλαιωμένη ψηφίδα.
Το ξύλινο δάπεδο του υπνοδωματίου τρίφτηκε και επισκευάστηκε.
Αντικαταστάθηκαν πλήρως το WC και το λουτρό. Και έγινε πλήρης ανακαίνιση ξυλουργικών στην κουζίνα, στις ντουλάπες, και στις εσωτερικές πόρτες. Έγιναν επίσης κατασκευές γυψοσανίδας για κρυφό φωτισμό.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ζωή Αντωνιάδη
Επίβλεψη: Ζωή Αντωνιάδη
Περιοχή: Αθήνα, Κολωνάκι
Εμβαδό: 80 m²
Έτος ανακαίνισης: 2014
Φωτογραφίες: Κώστας Μητρόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Το κτίριο αποτελείται από ξεχωριστές κατοικίες για τις οικογένειες δυο αδελφών. Κάθε κατοικία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, η βόρεια όψη συνθέτεται από δυόμισι ορόφους…
Εξοχική κατοικία στην Τζια

Εξοχική κατοικία στην Τζια

Η τοποθεσία του οικοπέδου είναι ένα βραχώδες τοπίο με βλάστηση σε υψόμετρο 400 m, με θέα όλο το Αιγαίο. Η αιτία επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας ήταν η ομορφιά της φύσης…
Μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής

Μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής

Πρόκειται για μονοκατοικία δύο ορόφων με υπόγειο σε μακρόστενο οικόπεδο εκτός σχεδίου, περιοχής με αραιή δόμηση όπου διατηρείται ακόμη το αττικό τοπίο, ελιές, αμπέλια, κωνοφόρα σε επίπεδα και χαμηλές εξάρσεις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.