Αναδιαμόρφωση κατοικίας "Neu House" στην Καλαμαριά

Πρόκειται για μία κατοικία 120 τ.μ στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανακατασκευάστηκε απο την αρχιτεκτονική ομάδα T.SQUAREARCHITECTS εξ’ ολοκλήρου. Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα διαχωρίζοντας τις λειτουργίες, σε χώρους διημέρευσης που βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο και σε ιδιωτικούς χώρους στο δεύτερο επίπεδο.
Στον χώρο του καθιστικού χαρακτηριστική είναι η κατασκευή πάνω απο το τζάκι που ενσωματώνει την τηλεόραση και είναι επενδεδυμένη με επίχρισμα απο φυσικό υλικό, το κουρασανίτ σε γκρι απόχρωση. Η κατασκευή σχεδιάστηκε απο την αρχιτεκτονική ομάδα με γνώμονα την μέγιστη λειτουργικότητα και αποθήκευση. Η βάση του τζακιού έχει επενδυθεί από μάρμαρο carrara κατά μήκος όλης της κατασκευής που αιωρείται απο πάνω. Μάρμαρο carrara συναντά κανείς και στην επένδυση της νησίδας στην κουζίνα το οποίο δένει ομοιόμορφα με τον ολόλευκο χώρο της κουζίνας.
 Αναφορές σε φυσικά υλικά συναντά κανείς και σε άλλα σημεία του διαμερίσματος. Στον χώρο του καθιστικού, της κουζίνας και της τραπεζαρίας επικρατούν δύο κυριάρχα στοιχεία όπως το φυσικό ξύλο δρυός στο δαπέδο και το λευκό στις επιφάνειες,των τοίχων, των επενδύσεων και των επίπλων.
Ξύλινες κατασκευές σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να προκύπτουν κρυφοί βοηθητικοί χώροι οι οποίοι εκπλήσσουν τον επισκέπτη, όπως συμβαίνει στην είσοδο της κατοικίας, όπου πίσω από την λευκή ξύλινη κατασκευή με τις οριζόντιες περσίδες και τα δρύινα πιχάκια βρίσκεται η γκαρνταρόμπα του σπίτιου. Πίσω απο την κατασκευή αυτή κρύβεται η κυκλική σκάλα που σε οδηγεί στον επάνω όροφο.
Στον δεύτερο όροφο όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο είναι σχεδιασμένα με την ίδια λογική συνδυάζοντας πάλι το λευκό χρώμα που αποτελεί ένα ουδέτερο φόντο για τα έπιπλα και το δάπεδο απο φυσικό δρύ που προσδίδει μια αίσθηση θαλπωρής και ηρεμίας. Οι ανάγκες των ιδιοκτητών για ένα μικρό γραφείο οδήγησαν στον σχεδιασμό μίας ανοιγοκλεινόμενης  κατασκευής λόγω έλλειψης χώρου. Το master bedroom διαφοροποιείται απο τους υπόλοιπους χώρους καθώς επικρατούν γκρι χρωματικοί τόνοι σε συνδυασμό με το ξύλινο στοιχείο. Το κρεβάτι αποτελεί μία συνολική κατασκευή που ενσωματώνει αποθηκευτικό χώρο στο κεφαλάρι το οποίο συνεχίζει και μετατρέπεται σε ουρανό με ξύλινα δοκάρια. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: T.SQUAREARCHITECTS
Επίβλεψη: T.SQUAREARCHITECTS
Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αρχιτεκτονικό γραφείο και κατοικία στην Λεμεσό

Αρχιτεκτονικό γραφείο και κατοικία στην Λεμεσό

Το κτίριο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού, στην Κύπρο, σε περιοχή εύκολα προσβάσιμη από το κέντρο και σε απόσταση δεκαπέντε λεπτών με το αυτοκίνητο.Η επιλογή του τεμαχίου δεν…
Ένα

Ένα "φωτεινό διαμέρισμα" στην Κηφισιά

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η μετατροπή ενός διαμπερούς "κουρασμένου" διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του ’80 σε μια μοντέρνα κατοικία.Η κεντρική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου, στον οποίο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.