"Ακροβάτης" βιοκλιματική κατοικία στη Βάρκιζα

Το οικόπεδο είχε το πλεονέκτημα να έχει το μεγάλο του άξονα παράλληλα με τη γραμμή ανατολής - δύσης και  απολύτως ελεύθερο το μέτωπο του προς το νότο με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδανικό για τον απρόσκοπτο σχεδιασμό ενός ενεργειακά βέλτιστου κελύφους. Το βασικό ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός κελύφους, που να συνδυάζει αυξημένη ιδιωτικότητα, απτή λειτουργικότητα, σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Με γνώμονα αυτά κατασκευάστηκε μια μονοκατοικία σε 4 επίπεδα. Oι κύριοι χώροι διημέρευσης, όπως το σαλόνι, η τραπεζαρία και τα υπνοδωμάτια, τοποθετήθηκαν στο νότο, ενώ οι συμπληρωματικοί και υγροί χώροι, όπως το κλιμακοστάσιο, οι διάδρομοι και τα λουτρά, στο βορρά.Τα ανοίγματα μεγιστοποιούνται στο ανάπτυγμα του νότου, ενώ στο βορρά αφήνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα για φυσικό φωτισμό και αερισμό. Στην απόληξη του κλιμακοστασίου δημιουργείται κεκλιμένο τοιχίο ύψους 1 m, προκειμένου να φιλοξενεί τους ηλιακούς συλλέκτες και πιθανώς, μελλοντικά, φωτοβολταικά. Οι επιτυγχανόμενοι συντελεστές θερμοπερατότητας δομικών στοιχείων είναι κατά πολύ βέλτιστοι των ορίων που έχει θέσει ο Κ.Εν.Α.Κ. για κτίριο κατοικίας ευρισκόμενο στην κλιματική ζώνη Β. Σε όλα τα κουφώματα εφαρμόστηκαν ρυθμιζόμενες καθ’ ύψος και περιστρεφόμενες βενετσιάνικες περσίδες αντί των συμβατικών ρολών αλουμινίου και σταθερά μεταλλικά σκίαστρα στο δώμα. Επιτρέπουν πλήρη έλεγχο του ηλιασμού ή όχι των εσωτερικών χώρων, επιτρέπουν όμως το διαμπερή αερισμό των χώρων. Γίνεται εφαρμογή φυσικού διαμπερούς αερισμού μέσω των κουφωμάτων που είναι αντιδιαμετρικά τοποθετημένα, ενώ μέσω του ανοιχτού κλιμακοστασίου και με τη βοήθεια του κεντρικού βόρειου παραθύρου στο ανώτερο σημείο κάθε ορόφου, διευκολύνεται ο αερισμός μέσω εφελκυσμού. Ανεμιστήρες οροφής των 75 W τοποθετήθηκαν σε όλους τους κύριους χώρους, επεκτείνοντας τη ζώνη θερμικής άνεσης από τους 26 στους 29°C. Σημαντικό στοιχείο της σύνθεσης στο ισόγειο είναι μια ενεργειακή εστία, που τοποθετείται στο κέντρο της σαλοτραπεζαρίας, καλύπτοντας τουλάχιστον 60 m² θερμαινόμενης επιφάνειας. Ένας ηλιακός συλλέκτης νερού των 150 λίτρων εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών για ζεστό νερό χρήσης καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η συμπληρωματική θερμότητα, όποτε απαιτείται, αντλείται από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη: Αντώνης Γαβαλάς, Θωμάς Γαβαλάς, Δώρα Μονιούδη - Γαβαλά,Gavalas architects & associates
Στατική μελέτη: Αθανασία Τσίγκανου, Ελένη Καρούνου, πολιτικοί μηχανικοί
Η/Μ μελέτη: Χάρης Σφέτσος, μηχανολόγος μηχανικός
Κόστος: 357.000 €
Εμβαδό οικοπέδου: 255 m²
Συνολική επιφάνεια: 248 m²
Μελέτη: Μάιος 2009 - Σεπτέμβριος 2009
Κατασκευή: Οκτώβριος 2009 - Οκτώβριος 2010
Φωτογραφίες: Αντώνης Γαβαλάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Αττική

Κατοικία στην Αττική

Η κατοικία βρίσκεται σε μεσαίο οικόπεδο περιοχής με πυκνό δομημένο ιστό και μικρές κλίσεις. Κύρια συνθετική ιδέα ήταν η συγκρότηση της κατοικίας σε δυο όγκους. Ο ένας όγκος είναι στενός και…

"Go heaven" κατοικία στη Ρόδο

Η διώροφη κατοικία βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρόδου σε επικλινές έδαφος με θέα τη θάλασσα. Τα δυο αυτά στοιχεία καθόρισαν τη χωροθέτηση και την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Η Βορειοδυτική…

"The wedge house" μονοκατοικία στο Ντράφι

Η μονοκατοικία "Wedge" βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Αθήνας, στην ορεινή και γεμάτη πεύκα περιοχή του Πικερμίου, με το τοπωνύμιο Ντράφι. Το οικόπεδο είχε κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά, που δημιούργησαν ιδιαίτερες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.