Talk & Drink café στην Μεταμόρφωση

Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση ενός café έχει στιγματιστεί από την πρόσκαιρη μοδάτη αντιμετώπιση που έχει από αρχιτέκτονες και διακοσμητές. Οι λειτουργικές ιδιαιτερότητες,  η μεγάλη και ποικίλη ροή ανθρώπων και η λειτουργία του χώρου πρωί και βράδυ δημιουργούν ένα σύνθετο αρχιτεκτονικό πρόβλημα.
Το κτίριο βρίσκεται στη Μεταμόρφωση στην γέφυρα της Αττικής οδού που δημιουργεί μια αρκετά μεγάλη πλατεία- πάρκο. Το κτίριο που προϋπήρχε  ήταν μεταλλικής κατασκευής και είχε εσωτερικά φατνώματα με πυραμιδωτή επιστέγαση χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Η αρχιτεκτονική ενός café θεωρείται εσωτερική διαμόρφωση. Στην περίπτωση του café στη Μεταμόρφωση  έπρεπε να δοθεί μια νέα εικόνα σε όλο το κτίριο εσωτερικά και εξωτερικά.  Το κτίριο έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως κτίριο αντικείμενο που ενώ προσδιορίζεται αυτόνομο σε μια μεγάλη έκταση του πάρκου πρέπει να συνδιαλέγεται με το περιβάλλον της Αττικής οδού που βρίσκεται από κάτω του όσο και με το δομημένο σχετικά άναρχα περιβάλλον της Μεταμόρφωσης.
Σημαντικό στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση ενός café bar είναι η δυνατότητα αλλαγής του στη διάρκεια του χρόνου χωρίς όμως να αλλοιώνεται η μορφή και η ταυτότητα του χώρου. Επίσης σημαντική είναι η ευκολία μεταλλαγής του χώρου ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.
Έτσι δόθηκε έμφαση σε αυτό τον τομέα με τα στέγαστρα να αλλάζουν κλίση , τις κουρτίνες να μαζεύονται ή να απλώνουν, τα κουφώματα να σύρονται το ένα πάνω στα άλλα δημιουργώντας ενότητα με τον εξωτερικό χώρο και τέλος με τον φωτισμό που είναι πολυδιάστατος και αλλάζει ένταση με ροοστάτες.
Οι υφές των διαφόρων υλικών μας απασχόλησαν στο παιχνίδι του φωτός και της σκιάς είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ατμόσφαιρα του κτιρίου διαμορφώθηκε σαν μια σεταρισμένη σκηνή στην οποία διαδραματίζονται θεατρικές πράξεις. Διαφορετικές ιδέες μεταξύ τους δημιουργούν ένα αφαιρετικό επίπεδο αρχιτεκτονικής καθώς η διακόσμηση δεν υπάρχει , αλλά νοείται , οι ανακλάσεις δημιουργούν μια ζωντανή ροή στο κτίριο μέσα από την κίνηση του φωτός. Η μπάρα επιλέχθηκε να είναι η καρδιά του χώρου ώστε να σπάει το μεγάλο ενιαίο χώρο και να δημιουργεί γωνιές με διαφορετικές ποιότητες. Επίσης το σχήμα του bar δημιουργεί μια δυναμική και σχηματοποιεί τις κινήσεις.
Δόθηκε στην εξωτερική παρειά ένα άκαμπτο με γωνίες περίβλημα ενώ το εσωτερικό ήρθε να ντυθεί με καμπύλες. Η χάραξη των σχεδιαστικών γραμμών γίνεται με κέντρο το bar το οποίο ακολουθούν τα φατνώματα της εύκαμπτης ψευδοροφής και τα φωτιστικά σώματα Το φως ακολουθεί πορείες ιδιαίτερες μέσα στο χώρο .Φιλτράρεται από τις κουρτίνες από τυρκουάζ οργάντζα, διαθλάται από την γυαλιστερή επιφάνεια του άσπρου εποξειδικού δαπέδου και ανακλάται επίσης από την καμπυλωμένη εύκαμπτη μεμβράνη της οροφής. Λαμπυρίζει στα inox στοιχεία των φωτιστικών και δημιουργεί σκιές στις γεμάτες γωνίες εσοχές στη γυψοσανίδα.
Φωτισμός : Ο φωτισμός λειτουργεί σε δύο επίπεδα στο να τονίζει την αρχιτεκτονική του κτιρίου εξωτερικά και να φωτίζει το χώρο των επισκεπτών διαμορφώνοντας το φωτισμό ανάλογα με τη διάθεση και την ποιότητα του φωτός την εξωτερική. Το φως στα café είναι σημαντικός τρόπος αρχιτεκτονικής σύνθεσης .
Στα w.c.   υπάρχει μια εικόνα οπτικών παιχνιδιών. Ο τοίχος που χωρίζει τα w.c ανδρών και γυναικών είναι όλος ντυμένος από καθρέπτη εκτός από ένα παράθυρο στο ύψος των ματιών που έχει τοποθετηθεί φιμέ τζάμι. Αυτό έχει την ιδιότητα με την ύπαρξη εσωτερικού φωτός που ανάβει με φωτοκύτταρο να αποκτά κάποια διαφάνεια ώστε να γίνεται ένα παιχνίδι με σκιές από τους δύο προθαλάμους. Οι τουαλέτες αποκτούν μια θεατρικότητα καθώς οι τοίχοι των προθαλάμων από το διάδρομο είναι από γυαλί με αμμοβολημένα τμήματά του που διαχωρίζουν τις αντρικές από τις γυναικείες. Τα πλακάκια είναι ειδικά επιλεγμένα ώστε ανάλογα από ποια πλευρά τα βλέπεις να αποκτούν διαφορετικό χρώμα και γυαλάδα.
Τα χρώματα που έχουν επιλεχθεί είναι άσπρο κιτρινοπράσινο και γαλάζιο και γκρι. Το άσπρο κυριαρχεί αλλά και αυτό διαφοροποιείται λόγω υφής των υλικών. Έτσι υπάρχει λευκό ματ corian του bar λευκή γυαλιστερή λάκα της οροφής και λευκό γυαλιστερό εποξειδικό δάπεδο και το λευκό των επίπλων μελαμίνη και πολυπροπυλένιο.
Ο εξωτερικός χώρος αποτελείται από ξύλινα deck που στεγάζονται στην πλειοψηφία τους από τα μεταλλικά στέγαστρα που καλύπτονται από γαλακτόχρωμο πολυκαρμπονικό και στηρίζονται σε δύο βραχίονες που ξεκινούν από χαμηλά και μπορούν να αλλάζουν τη γωνία σκίασης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, klmf architects
Στατική μελέτη: Κοντιζάς Αθανάσιος
Eπίβλεψη: klmf architects
Συνεργάτες:Ειρήνη Ρουσσάκη
Κατασκευή klmf constructions
Tοποθεσία: Μεταμόρφωση  Γέφυρα Αττικής Οδού, Αθήνα
Εμβαδό εσωτερικού χώρου 280 m²
Εμβαδό υπαιθρίου χώρου 220 m²
Μελέτη: Οκτώβριος 2003-Ιανουάριος 2004
Κατασκευή: Ιανουάριος 2004-Μάρτιος 2004
Φωτογραφίες: Ερριέτα Ατάλλη

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματικό οινοποιείο στην Αττική

Βιοκλιματικό οινοποιείο στην Αττική

Το οινοποιείο αναπτύσσεται σε έναν αμπελώνα και περιλαμβάνει ένα κτίριο με χρήση οινοποιείου και χώρο δεξιώσεων. Κεντρική ιδέα του κτιριολογικού προγράμματος ήταν η έμφαση στην επισκεψιμότητα, με τρόπο που να μην…

"Secrets In A Μetal Box" Creperie στην Αθήνα

Με την ανακαίνιση υφιστάμενου καταστήματος στο ιστορικό κέντρο και τη μετατροπή του σε creperie, αποδεικνύεται πώς ένας χώρος 18 m2 μόνο μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα.Ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος σε συνδυασμό…
Διαμόρφωση πολυχώρου τέχνης

Διαμόρφωση πολυχώρου τέχνης

Η Recess είναι ένας μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης. Τα προγράμματα τους επαναπροσδιορίζουν την έννοια του χώρου τέχνης, έκθεσης και τις παραδοσιακές πλατφόρμες στούντιο, προσφέροντας στους καλλιτέχνες, το κοινό και τους συμμετέχοντες στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.