"Smile clinic", σύγχρονο ορθοδοντικό ιατρείο

Το ισόγειο επίπεδο μιας διώροφης μονοκατοικίας, σε μια προαστιακή περιοχή των Ιωαννίνων ανακαινίστηκε πλήρως με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ορθοδοντικού ιατρείου.
Βασικοί άξονες της σχεδιαστικής μελέτης αποτέλεσαν από την αρχή οι απλοί χειρισμοί στην κάτοψη και η χρήση οικείων και διαχρονικών υλικών, με συνέπεια τη δημιουργία ενός χώρου που αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας και άνεσης, χωρίς φλύαρες εντάσεις.
Η κεντρική είσοδος ανοίγει σε έναν διάδρομο που χωρίζει και ταυτόχρονα ενώνει τις ροές στον χώρο. Στη μία άκρη βρίσκεται ο χώρος υποδοχής και αναμονής, ενώ αντιδιαμετρικά συναντώνται ο γραφειακός χώρος μαζί με τον κυρίως χώρο του εξεταστηρίου.
Οι υφές των υλικών συνδυάζονται με μια παλέτα γήινων και ουδέτερων χρωμάτων εκφράζοντας μια αρμονία στον χώρο. Το σπαστό λευκό χρώμα, κυρίαρχο στις κατακόρυφες επιφάνειες και στις οροφές, προσδίδει μια καθαρότητα και σαφήνεια, ενώ συνδιαλέγεται άριστα με την ευρεία χρήση του ξύλου. Με τη σειρά τους, οι πιο σκούρες αποχρώσεις στις διάφορες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, σε υφάσματα και έπιπλα, δημιουργούν τις απαραίτητες εντάσεις στον χώρο, αποφεύγοντας τη δημιουργία ενός μονότονου αποτελέσματος.
Στον χώρο της αναμονής, η κατασκευή ενός ενιαίου ξύλινου πάγκου με μεγάλα μαξιλάρια, κατά μήκος του τοίχου, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη μίνιμαλ ατμόσφαιρα του ιατρείου. Ο ξύλινος πάγκος, με τον κρυφό φωτισμό στο κάτω μέρος του και τη στήριξή του αποκλειστικά στον τοίχο, μοιάζει να αιωρείται στον χώρο. Η αίσθηση αυτή εντείνεται με την ανάδειξη του απέναντι τοίχου του διαδρόμου, ο οποίος ‘ντύνεται’ με ξύλο και γίνεται χαρακτηριστικό γνώρισμα του ιατρείου.
Αντίστοιχα, κυρίαρχα στοιχεία στον χώρο του εξεταστηρίου αποτελούν τα διαχωριστικά στοιχεία ανάμεσα στους επιμέρους χώρους που αποκτούν μια τρισδιάστατη επένδυση από ξύλινες σανίδες και προσδίδουν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι κίνησης. 
Τη θεματική του χώρου συμπληρώνει η προσεκτική μελέτη του φωτισμού, δίνοντας έμφαση στον γραμμικό φωτισμό, με κρυφές ή εμφανείς πηγές, αναδεικνύοντας τις καθαρές φόρμες του ιατρείου. Ιδιαίτερη χροιά δίνουν τα επιτοίχια, μεταλλικά, τετράγωνα φωτιστικά στον χώρο του εξεταστηρίου, δημιουργώντας το δικό τους σχεδιαστικό pattern μέσω του κρυφού φωτισμού.
Η συνολική εικόνα αντανακλά τις αξίες των σχεδιαστικών κινήσεων που διαθέτουν λιτότητα  και σαφήνεια στην έκφρασή τους, καθώς και τη δημιουργία ενδιαφέροντων αποτελεσμάτων μέσα από αυτές.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Μελέτη επίβλεψη : G2lab, Ευθυμιάδης Γιάννης & Ευθυμιάδης Γιώργος
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Φωτογράφος: Δημήτρης Σπύρου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στη Μαλακάσα

Σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στη Μαλακάσα

O "ΣEIPIOΣ" είναι ένας από τους πρώτους Σταθμούς Eξυπηρέτησης Aυτοκινήτων που δημοπρατήθηκαν από το Tαμείο Eθνικής Oδοποιίας μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών και με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Το κεντρικό κτίριο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών…
Εκθεσιακό περίπτερο ελληνικής εταιρείας στη διεθνή έκθεση r+t 2018, της Στουτγάρδης

Εκθεσιακό περίπτερο ελληνικής εταιρείας στη διεθνή έκθεση r+t 2018, της Στουτγάρδης

Το εκθεσιακό περίπτερο της ελληνικής εταιρείας Floros Fine Shading σχεδιάστηκε για τη διεθνή έκθεση R+T 2018, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Messe Stuttgart, στη γερμανική πόλη της Στουτγκάρδης, από τις…
Κατάστημα ξηρών καρπών στην Κηφισιά

Κατάστημα ξηρών καρπών στην Κηφισιά

Το κατάστημα, που αποτελεί μέρος της αλυσίδας "CARPO", συνδυάζει την πώληση ξηρών καρπών ψημένων σε φούρνο εντός του καταστήματος, φρέσκου καφέ και άλλων σχετικών προϊόντων. H δημιουργία μεγαλύτερου καθιστικού στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.