Cafe Bar "Πύργος" στο Αίγιο Αχαίας

Ο Πύργος στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων είναι ένα ιστορικό τοπόσημο του Αιγίου. Μια από τις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης που διαμορφώθηκε γύρω στο 1920-30 και προσφέρει πανοραμική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και το λιμάνι. Μια σειρά από κτίρια βρίσκεται ανάμεσά της και τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Μητροπόλεως, όπου κάνει την πλατεία έναν ήσυχο και δημοφιλή χώρο αναψυχής για τους κατοίκους και ένα διαχρονικό σύμβολο της πόλης.

Ο Πύργος προυπήρχε της πλατείας, κτισμένος στις αρχές του 1900. Είναι ο μικρότερος νεοκλασσικός πύργος στην Ελλάδα με Νεο-Γοτθικά παράθυρα και Νεο-Μεσαιωνική κατασκευή. Εκείνη την περίοδο ο Σάξονας αρχιτέκτων Ερνέστος Τσίλλερ σχεδίασε μια σειρά δημόσιων έργων στο Αίγιο: Αρχαιολογικό Μουσείο (Παλιά Δημοτική Αγορά), Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, Ναό Αγίου Ανδρέα. Ο Πύργος δεν έχει καταγραφεί στα έργα του και θεωρείται πιθανόν να έχει σχεδιαστεί από τους μαθητές του. Δούλεψε ως μετεωρολογικός σταθμός και δημοτικό καφενείο προ και μετά πολεμικά. 

Ο σεβασμός του αρχιτέκτονα και του επιχειρηματία για αυτό το μνημείο και την αναζωογόνησή του ήταν η έμπνευση για την πρόταση αυτή ανακαίνισης. Σε 100 τ.μ. κρύβεται όλη η μαγεία της επιστήμης των κατασκευών, η στατική του θωράκιση και η σπάνια αρχιτεκτονική του. Μια αρχιτεκτονική υποταγμένη στο μέτρο και την αρμονία. Η παρέμβαση και η βήμα προς βήμα αναζήτηση της χρήσης μέσα από την ιστορική ταυτότητα του Πύργου ήταν πράξη αγάπης και ένταξης του μνημείου στην νέα χιλιετηρίδα. Του πήραμε από πάνω τον χρόνο και την φθορά της εγκατάλειψης, και το εντάξαμε με κριτήριο το μέτρο στην σύγχρονη ζωή της πόλης. Μόνον έτσι η πλατεία παραμένει κομμάτι του αστικού σχεδιασμού, και δεν μετατρέπεται σε εγκαταλελειμμένο οικόπεδο. Τα κτίρια και οι πλατείες απειλούνται μόνον από την εγκατάλειψη.

Η βόρεια και δυτική πλευτά του ισογείου παραμένουν ανοιχτές στον κοινό, συνδέοντας άμεσα τον εσωτερικό χώρο με την πλατεία. Η ανατολική και η νότια πλευτά εξυπηρετούν το μπαρ και μια ράμπα AMEA την τουαλέτα αντίστοιχα. Η λειτουργική αυτή διαρύθμιση ακολουθείται και από το ειδικά σχεδιασμένο μπαρ σε σχήμα L αφήνοντας τον υπόλοιπο χώρο ελεύθερο. Μια ξεχωριστή είσοδος στην ΝΔ γωνία δίνει πρόσβαση στους επισκέκτες μέσα από μια πέτρινη σκάλα στο roof garden, ένας χώρος που μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί και προσφέρει ανεμπόδιστη πανοραμική θέα στην πλατεία και την θάλασσα το δειλινό και την ανατολή. Η διαμόρφωση των εξωτερικών καθισμάτων έχει γίνει σε σταδιακές ζώνες, με ψηλούς πάγκους και σκαμπό κοντά στον Πύργο, και χαμηλά τραπεζοκαθίσματα και lounge καναπέδες κοντά στην πλατεία. Στην μέση του εξωτερικού καθιστικού χώρου σχεδιάστηκε ένα υπαίθριο μπαρ. Η επιμήκης διάταξη στον άξονα Β-N τονίζει την σχέση του Πύργου με την ανοιχτή θέα, ενώ το ακανόνιστο σχήμα του δημιουργεί επί μέρους γωνιές συγκέντρωσης, γύρω από ένα φυτεμένο ελαιόδεντρο υπενθυμίζοντας το “Αγνάντιο” - όπως ονομαζόταν στα τέλη του 19ου αιώνα ο χώρος της πλατείας. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτέκτων: Νίκος Μουρίκης
Interior Design: Νίκος Μουρίκης
Επίβλεψη κατασκευής: Νίκος Μουρίκης
Τοποθεσία: Πλατεία Ψηλών Αλωνίων, Αίγιο
Επιφάνεια: 100 m²
Ημερομηνία σχεδιασμού: 2017
Ημερομηνία κατασκευής: 2018
Πελάτης: Νίκος Φράγκος
Φωτογράφος: Πυγμαλίων Καρατζάς
Ημερομηνία φωτογράφησης: Ιούνιος 2018

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους

Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους

Σε ένα γωνιακό πολυώροφο κατάστημα μιας σύγχρονης πολυκατοικίας στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να διαμορφώσουν έναν πολυχώρο δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους.Βασικό στοιχείο της σύνθεσης ήταν…
Παιδοδοντιατρείο στην Κηφισιά

Παιδοδοντιατρείο στην Κηφισιά

Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός ισόγειου χώρου γραφείου σε παιδοδοντιατρείο, αποτελούμενο από δύο έδρες και έναν χώρο υποδοχής με αναμονή.Ζητούμενο υπήρξε η διαμόρφωση ενός χώρου λειτουργικού, στον οποίο τα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.