Cafe - bar εστιατόριο στην Πρέβεζα

Στην παραλία της Πρέβεζας, σε επαφή με τα νερά του Αμβρακικού κόλπου, στο χώρο που κάποτε αποτελούσε το τουριστικό περίπτερο του Ε.Ο.Τ., βρίσκεται σήμερα το κατάστημα cafe - bar εστιατόριο "Alila tales & spirits". Ο χώρος του καταστήματος ανακαινίστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι αλλάζοντας παράλληλα τη χρήση από club, που είχε πριν μερικά χρόνια, σε café bar εστιατόριο με συνεχή λειτουργία όλες τις ώρες της ημέρας.
Το υφιστάμενο κτίριο είχε δύο κυρίαρχα στοιχεία, που επηρέασαν το σχεδιασμό του χώρου και τα οποία έπρεπε να συμπεριληφθούν και κυρίως να αναδειχθούν στην τελική πρόταση. Το πρώτο ήταν η εναλλασσόμενα πτυχωτή στέγη του κτιρίου, μοναδικής γεωμετρίας, από εμφανές σκυρόδεμα και το δεύτερο η λευκή πέτρινη τοιχοποιία που υπήρχε στο περίγραμμα του καθώς και στην περίφραξη του χώρου. Ο στόχος του σχεδιασμού ήταν να τονιστούν αυτά τα προϋπάρχοντα στοιχεία σε ισορροπία με υλικά πιο ζεστά στους λειτουργικούς χώρους του καταστήματος.
Επιλέχθηκε να τοποθετηθεί τσιμεντοκονίαμα χρώματος γκρι σε διαχωριστικούς τοίχους, σε κατακόρυφες επιφάνειες στην έκταση του μπαρ και σε κάποιες σταθερές διακοσμητικές κατασκευές στο περιμετρικό χώρο. Σε αντίθεση με αυτό, επιλέχθηκε στο δάπεδο, σε τμήματα της οροφής και στην πέργκολα σκίασης να χρησιμοποιηθεί το ξύλο. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία σκίασης που έχουν τοποθετηθεί αποτελούνται από πολλές ξύλινες τετράγωνες διατομές, τοποθετημένες σε άνισες αποστάσεις μεταξύ τους, στοιχείο το οποίο επαναλαμβάνεται σε διάφορα σημεία μέσα στο χώρο, προσδίδοντας ένα ενιαίο ύφος και χαρακτήρα. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της τελικής μορφής που έχουν τα προστατευτικά κάγκελα από την πλευρά της θάλασσας, έτσι ώστε πέρα από την απαιτούμενη ασφάλεια να μην παρεμποδίζεται η όμορφη θέα προς τον Αμβρακικό. Αυτή η μορφή αποτελείται από μια σειρά διάτρητων ξύλινων στοιχείων, ορθογωνικού σχήματος, τα οποία έχουν διαφορετικά ύψη μεταξύ τους δημιουργώντας μια όμορφη δυναμική κορυφογραμμή στο όριο του χώρου με τη θάλασσα.
Επίσης, η κατάλληλη επιλογή φωτισμού ήταν ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού. Η διάταξή του έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, με τον κρυφό φωτισμό να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι σημαντικό παράγοντα στην επιλογή των υλικών (βαφές, επιχρίσματα, επικαλύψεις κτλ.), των φωτιστικών, των επίπλων και της φύτευσης του χώρου, αποτέλεσε η αντοχή τους στην υγρασία και στη γενικότερη φθορά, που μπορούν να υποστούν σε παραθαλάσσιο περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Kazakos Architecture&Engineering / Μπαϊκουση Δημητρα, Καζακος Γιαννης
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γιωτόπουλος 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εστιατόριο

Εστιατόριο "ASIAN" στη Μαρίνα Σάνη, Χαλκιδικής

Αρχιτεκτονικά στοιχεία και γεύσεις από Ασία φέρνει στην μαρίνα Σάνη το νέο "Asian" εστιατόριο με την επιβλητική μεταλλική πέργκολα σήμα κατατεθέν του.Σε ένα υφιστάμενο κτίριο αναμορφώθηκε με μινιμαλιστική διάθεση η…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.