Cafe - bar εστιατόριο στην Πρέβεζα

Στην παραλία της Πρέβεζας, σε επαφή με τα νερά του Αμβρακικού κόλπου, στο χώρο που κάποτε αποτελούσε το τουριστικό περίπτερο του Ε.Ο.Τ., βρίσκεται σήμερα το κατάστημα cafe - bar εστιατόριο "Alila tales & spirits". Ο χώρος του καταστήματος ανακαινίστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι αλλάζοντας παράλληλα τη χρήση από club, που είχε πριν μερικά χρόνια, σε café bar εστιατόριο με συνεχή λειτουργία όλες τις ώρες της ημέρας.
Το υφιστάμενο κτίριο είχε δύο κυρίαρχα στοιχεία, που επηρέασαν το σχεδιασμό του χώρου και τα οποία έπρεπε να συμπεριληφθούν και κυρίως να αναδειχθούν στην τελική πρόταση. Το πρώτο ήταν η εναλλασσόμενα πτυχωτή στέγη του κτιρίου, μοναδικής γεωμετρίας, από εμφανές σκυρόδεμα και το δεύτερο η λευκή πέτρινη τοιχοποιία που υπήρχε στο περίγραμμα του καθώς και στην περίφραξη του χώρου. Ο στόχος του σχεδιασμού ήταν να τονιστούν αυτά τα προϋπάρχοντα στοιχεία σε ισορροπία με υλικά πιο ζεστά στους λειτουργικούς χώρους του καταστήματος.
Επιλέχθηκε να τοποθετηθεί τσιμεντοκονίαμα χρώματος γκρι σε διαχωριστικούς τοίχους, σε κατακόρυφες επιφάνειες στην έκταση του μπαρ και σε κάποιες σταθερές διακοσμητικές κατασκευές στο περιμετρικό χώρο. Σε αντίθεση με αυτό, επιλέχθηκε στο δάπεδο, σε τμήματα της οροφής και στην πέργκολα σκίασης να χρησιμοποιηθεί το ξύλο. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία σκίασης που έχουν τοποθετηθεί αποτελούνται από πολλές ξύλινες τετράγωνες διατομές, τοποθετημένες σε άνισες αποστάσεις μεταξύ τους, στοιχείο το οποίο επαναλαμβάνεται σε διάφορα σημεία μέσα στο χώρο, προσδίδοντας ένα ενιαίο ύφος και χαρακτήρα. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της τελικής μορφής που έχουν τα προστατευτικά κάγκελα από την πλευρά της θάλασσας, έτσι ώστε πέρα από την απαιτούμενη ασφάλεια να μην παρεμποδίζεται η όμορφη θέα προς τον Αμβρακικό. Αυτή η μορφή αποτελείται από μια σειρά διάτρητων ξύλινων στοιχείων, ορθογωνικού σχήματος, τα οποία έχουν διαφορετικά ύψη μεταξύ τους δημιουργώντας μια όμορφη δυναμική κορυφογραμμή στο όριο του χώρου με τη θάλασσα.
Επίσης, η κατάλληλη επιλογή φωτισμού ήταν ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού. Η διάταξή του έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, με τον κρυφό φωτισμό να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι σημαντικό παράγοντα στην επιλογή των υλικών (βαφές, επιχρίσματα, επικαλύψεις κτλ.), των φωτιστικών, των επίπλων και της φύτευσης του χώρου, αποτέλεσε η αντοχή τους στην υγρασία και στη γενικότερη φθορά, που μπορούν να υποστούν σε παραθαλάσσιο περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Kazakos Architecture&Engineering / Μπαϊκουση Δημητρα, Καζακος Γιαννης
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γιωτόπουλος 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατάστημα στην Αθήνα

Κατάστημα στην Αθήνα

Ο χώρος εκθέσεων legrand INNOVAL Athens αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στο σχεδιασμό επαγγελματικών χώρων, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της έκθεσης του προϊόντος και της επικοινωνίας με τον πελάτη.Σε κέλυφος δύο επιπέδων…
Εκθεσιακό περίπτερο  εταιρείας προϊόντων ηλιοπροστασίας

Εκθεσιακό περίπτερο εταιρείας προϊόντων ηλιοπροστασίας

Στο εκθεσιακό περίπτερο της τουρκικής εταιρείας Suntech παρουσιάζονται καινοτόμα προϊόντα ηλιοπροστασίας. Η κατασκευή του περιπτέρου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2016 στο Metropolitan Expo της Αθήνας.Ο σχεδιασμός του περιπτέρου…
Επέκταση εγκαταστάσεων

Επέκταση εγκαταστάσεων "Μητροπολίτικου Κολλεγίου AMC" στο Μαρούσι.

Η τελευταία επέμβαση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του κολλεγίου περιλαμβάνει την επέκταση του μπροστινού κτιρίου με τη προσθήκη δύο ορόφων σ' αυτό. Η νέα πρόταση διατηρεί τη βασική λειτουργική και χωρική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.