Το beach club "Anhinga", που περιλαμβάνει εστιατόριο και μπαρ, βρίσκεται στον κόλπο Civit Koyu (Indigo Bay) στα τουρκικά παράλια και αποτελεί τμήμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Kaplankaya resort.
Καθώς πολλοί αξιόλογοι αρχιτέκτονες είχαν ήδη συνεισφέρει στην αρχιτεκτονική ταυτότητα του συγκροτήματος, η αρχιτεκτονική ομάδα αποφάσισε από την αρχή να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες προτάσεις. Αν και η έκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος είναι πολύ εκτενής, οι επί μέρους περιοχές συνδέονται μέσω μιας κυκλικής παραλιακής διαδρομής, η οποία επιτρέπει στον επισκέπτη να έρθει σε άμεση επαφή με το τοπίο, καθώς μετακινείται από περιοχή σε περιοχή και από κτίριο σε κτίριο. Κατόπιν συνεργασίας με τους μελετητές του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του συγκροτήματος, τους WATG, οι αρχιτέκτονες υιοθέτησαν τη ιδέα της διαδρομής μέσα στο τοπίο για να προτείνουν την ανάπτυξη μιας ζώνης αναψυχής με επίκεντρο την παραλία, σε επαφή με την οικιστική ενότητα, τη ζώνη ευεξίας και τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος του συγκροτήματος, χωρίς τη χωροθέτηση κάποιου κτιρίου επάνω στην παραλία.
Το "Anhinga" είναι ένα "κατοικημένο" τοπίο, σε απόλυτη αρμονία και με σεβασμό προς την τοποθεσία του. Εμπνέεται από άλλους πολιτισμούς και συνθέτει ένα παιχνιδιάρικο και πιο "κοινωνικό" χώρο, σε αντίθεση με την ηρεμία που προσφέρει το παρακείμενο spa. Αφετηρία του σχεδιασμού αποτέλεσε η έρευνα σε παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες τεχνικές, γεωμετρίες και ογκοπλασία, αναζητώντας τρόπους να ενταχθούν περίκλειστοι χώροι σε τοπογραφικές φόρμες. Η διαμόρφωση αναβαθμίδων παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την αγροτική εκμετάλλευση έντονα επικλινών εδαφών και αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της περιοχής. Για τους αρχιτέκτονες οι πέτρινοι τοίχοι αντιστήριξης αποτέλεσαν μια ευκαιρία για "κατοίκηση", αξιοποιώντας τις επί μέρους ελαφρά επικλινείς επιφάνειες ως άνετους διαδρόμους, που ρέουν ανάμεσα στην παραλία, στο εστιατόριο, στο μπαρ και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Το εστιατόριο και το μπαρ χωροθετούνται σε καίρια σημεία των διαδρομών
με κατάλληλο προσανατολισμό, ώστε να αξιοποιείται πλήρως η θέα προς το ηλιοβασίλεμα κατά τους θερινούς μήνες.
Μια απλή πέργκολα προστατεύει από την άμεση έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία του καλοκαιριού, συνθέτοντας χώρους προστατευμένους με άνεση και πολυτέλεια. Η πέργκολα από καλάμια επιτρέπει την κίνηση του αέρα και το δροσισμό των στεγασμένων χώρων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το ηλιακό φως φιλτράρεται μέσω των καλαμιών, προσφέροντας έντονο φως και σκίαση ταυτοχρόνως. Μετά τη δύση του ηλίου, τα κατάλληλα επιλεγμένα φωτιστικά στοιχεία δημιουργούν μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα.
Στην παραλία υφασμάτινες κατασκευές, αναρτημένες από ξύλινους στύλους, τυχαία τοποθετημένους, δημιουργούν μια ποικιλόμορφη τοπογραφία από διαφορετικές συνθήκες σκίασης για τους καλεσμένους.
Η επίπλωση και η διακόσμηση χαρακτηρίζεται από μια ισορροπημένη σύνθεση τοπικών και μη στοιχείων, σε συνέπεια με την κεντρική ιδέα του έργου.
Αντιστοίχως και η φύτευση του ευρύτερου χώρου αποτελεί μια σύνθεση της τοπικής χλωρίδας, με προσθήκες κάποιων τροπικών ειδών, που συμβολίζουν τη νέα ενέργεια και δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται στην περιοχή.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: K-studio
Υπεύθυνος Αρχιτέκτονας: Δημήτρης Καραμπατάκης
Αρχιτέκτονας Έργου: Μαριβένια Χιωτοπούλου
Ομάδα Μελέτης: Μιχάλης Σκίτσας, Χρήστος Σπετσέρης, Βάσια Μαυρογιάννη
Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Lambs and Lions
Μελέτη Εξωτερικού Χώρου: WATG
Στατική Μελέτη: KINACI Mu00dcHENDu0130SLu0130K LTD. u015eTu0130.
Μελέτη Φωτισμού: IFI Group
Σύμβουλος Κουζίνας: Makpa
Εταιρία Κατασκευής: Sinerji
Τοποθεσία: Τουρκία
Εμβαδό: 12.500 m²
Χρόνος Κατασκευής: 2017
Παρουσίαση: K-studio
Φωτογραφίες: K-studio

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

The Dome Restaurant

The Dome Restaurant

Ο υφιστάμενος θόλος διατηρήθηκε ενώ η εικαστική επέμβαση στο υπόλοιπο της οροφής πρόσθεσε ένα νέο στοιχείο χρώματος που συνδέει  τον εσωτερικό με τον στεγασμένο υπαίθριο χώρο.Κεντρικό θέμα αποτελεί το bar…
Καφέ στην παραλία του Βόλου

Καφέ στην παραλία του Βόλου

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή στην ανατολική παραλία του Βόλου, ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος, μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε ένα μικρό καφέ – αναψυκτήριο. Ο χώρος έχει εξαιρετική θέα προς το λιμάνι,…
Be seen, κατάστημα οπτικών στο Χαλάνδρι

Be seen, κατάστημα οπτικών στο Χαλάνδρι

To Be Seen είναι ένα κατάστημα οπτικών που λειτουργεί στο Χαλάνδρι από το 1993. Η επέμβαση αφορούσε αφενός στον επανασχεδιασμό του υπάρχοντος κελύφους, αφετέρου στην επέκταση του σε όλο το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.