Be seen, κατάστημα οπτικών στο Χαλάνδρι

To Be Seen είναι ένα κατάστημα οπτικών που λειτουργεί στο Χαλάνδρι από το 1993. Η επέμβαση αφορούσε αφενός στον επανασχεδιασμό του υπάρχοντος κελύφους, αφετέρου στην επέκταση του σε όλο το μήκος της στοάς, στην αρχή της οποίας βρισκόταν το αρχικό κατάστημα, και στη σύνδεση των δύο χώρων με μια ενιαία λογική σχεδιασμού. Στόχος ήταν να μπορεί να παρουσιάζεται ένας μεγαλύτερος αριθμός από οπτικά και να αξιοποιείται όλος ο χώρος εσωτερικά, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια ελκυστική είσοδο και όψη για τον περαστικό.
Κεντρική ιδέα στο σχεδιασμό ήταν η διαμόρφωση μιας συνεχούς ροής κίνησης που θα μπορούσε καταρχήν να εισάγει τον περαστικό στην εγκάρσια στοά, και εν συνεχεία να τον παρακινεί να περπατήσει σε όλο το μήκος της. Προς την λογική αυτή σχεδιάστηκαν δύο καμπύλοι τοίχοι στην αρχή και το τέλος της στοάς, στο εσωτερικό του καταστήματος, οι οποίοι ταυτόχρονα θα εξυπηρετούσαν και την ανάγκη να κρυφτούν τα δύο κλιμακοστάσια που οδηγούν στον όροφο του καταστήματος, ο οποίος δε θα είχε πια εμπορική λειτουργία. Το κατάστημα αποτελείται από τον μπρος και τον πίσω χώρο, ο καθένας από τους οποίους έχει και τη δική του είσοδο και σύνδεση με την εξωτερική στοά, και αντίστοιχα το δικό του stand υποδοχής και εξυπηρέτησης, ενώ στη σύνδεση τους, τοποθετείται το ταμείο, ώστε να τους εξυπηρετεί και τους δύο. Στο πίσω μέρος του καταστήματος, και προκειμένου να αποστασιοποιείται από την κίνηση, δημιουργήθηκε ένα καθιστικό.
Ως προς τη γενικότερη αισθητική, επιλέχθηκε ένα βιομηχανικό ύφος, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο ουδέτερο αλλά και ταυτόχρονα επιβλητικό εσωτερικό ως φόντο για την καλύτερη και σαφέστερη παρουσίαση των οπτικών. Ένας άλλος λόγος για την επιλογή αυτού του ύφους, προέκυπτε από την επιθυμία διαφοροποίησης του καταστήματος σε σχέση με γειτονικά καταστήματα οπτικών.
Στη λογική αυτή, η οροφή και τα δομικά στοιχεία καθαρίστηκαν από τις επικαλύψεις και έμειναν στην καθαρή ανεπίχριστη μορφή τους, ενώ οι πρόσθετοι εξοπλισμοί(σωληνώσεις κλιματισμού, ηλεκτρολογικά, ράγες και φώτα) επίσης παρέμειναν εμφανείς. Για το δάπεδο επιλέχθηκε η πατητή τσιμεντοκονία και για τα κουφώματα μαύρα μεταλλικά προφίλ. Για την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου και προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του από επιφάνειες προβολής γυαλιών, επιδιώχτηκε η χρήση υλικών που θα έδιναν μια αίσθηση διαπερατότητας, ιδέα η οποία πραγματοποιήθηκε με δύο τρόπους. Αφενός, οι καμπύλοι τοίχοι, κατασκευάστηκαν από ξύλινα τούβλα, τοποθετημένα σε τέτοια απόσταση που να είναι δυνατόν ανάμεσα τους να εκτίθενται οπτικά, και χρησιμοποιήθηκαν για την παρουσίαση των οπτικών ηλίου. Αφετέρου, για την κατακόρυφη παρουσίαση των οπτικών στους υπόλοιπους τοίχους του καταστήματος, χρησιμοποιήθηκε λευκή διάτρητη λαμαρίνα με στερεωμένα ράφια και κρυφό φωτισμό από πίσω, προκειμένου να φαίνονται καθαρότερα τα οπτικά οράσεως. Οι υπόλοιποι πάγκοι, σχεδιασμένοι από ξύλο και μέταλλο, τοποθετήθηκαν σε όλο το μήκος της κίνησης, ενώ στο πάνω μέρος αυτών που βρίσκονται στο κέντρο του πίσω χώρου, προστέθηκαν επιμήκεις καθρέφτες. Τέλος, όσοι τοίχοι δεν καλύφθηκαν από κάποια κατασκευή, επενδύθηκαν με κεραμικό τούβλο βαμμένο λευκό.
Εξωτερικά του καταστήματος, στον ημιυπαίθριο χώρο της στοάς, ο οποίος καλυπτόταν από μια κατασκευή από μέταλλο και γυαλί, προστέθηκε από τη κάτω πλευρά μια ξύλινη κατασκευή από τάβλες σε σχήμα γάμα ως προς την όψη του κτιρίου, ενώ σε όλο το μήκος της μεσοτοιχίας εντός της στοάς, τοποθετήθηκε ένας σταθερός πάγκος από τσιμεντοκονία. Τα δύο αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό και με τον κρυφό φωτισμό σχεδιάστηκαν με στόχο να δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή είσοδος στη στοά που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, και να ενοποιηθεί οπτικά ο εσωτερικός με τον εξωτερικό χώρο.
Κάποια από τα κινητά έπιπλα(καναπές, τραπέζια, καρέκλες, φωτιστικά), και άλλα δευτερεύοντα στοιχεία, επιλέχθηκαν ώστε να ακολουθούν μια πιο ρετρό (vintage) αισθητική, προκειμένου να δημιουργείται ένας πιο ζεστός εσωτερικός χώρος και μια ισορροπία σε αντιπαραβολή με τα ψυχρά – βιομηχανικού ύφους (industrial) δομικά στοιχεία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: The Lodger Architecture Studio
Επίβλεψη: Αλέξανδρος Μαγκανιώτης
Συνεργάτες: Ματίνα Θρουμουλοπούλου
Τοποθεσία: Αγίας Παρασκευής 34 Χαλάνδρι
Ιδιοκτήτης: Μούρτζινος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200 m²
Xρόνος μελέτης: 2015-6
Χρόνος κατασκευής: 2016-7

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο έκθεσης αυτοκινήτων

Κτίριο έκθεσης αυτοκινήτων

Έπειτα από τον οραματισμό για την δημιουργία ενός κτιρίου – τοπόσημο – για την περιοχή, το επόμενο βήμα ήταν η ανάθεση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σε μια ομάδα ανθρώπων με πολύχρονη…
Β-Hub Αθήνα

Β-Hub Αθήνα

Μετατρέπουμε ένα ισόγειο κατάστημα με πατάρι και γυάλινη γωνιακή πρόσοψη στην Λεωφόρο Συγγρού σε κέντρο υποδοχής και εκπαίδευσης οδηγών συμβεβλημένων με εταιρία ηλεκτρονικής εφαρμογής για ταξί. Στο ισόγειο οι διαφορετικές…
Ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στη Ρόδο

Ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στη Ρόδο

Από το Σεπτέμβριο του 2015, το νέο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στεγάζεται στον πρώτο όροφο διατηρητέου κτιρίου του 1912 στο κέντρο της Ρόδου.Με σκοπό την ανάδειξη του καινούργιου μέσα από το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.