Φαρμακείο με νέα πρόσοψη σε υφιστάμενη αποθήκη

Στην Ακτή Κονδύλη του Πειραιά, ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης, η Klab Architecture κλήθηκε να σχεδιάσει ένα πολύ μεγάλο φαρμακείο σε μια παλιά αποθήκη, η οποία ενδιάμεσα είχε μετατραπεί σε νυχτερινό κέντρο.
Η αρχιτεκτονική ομάδα θέλησε να δημιουργήσει μια νέα εμπειρία αγορών, μεταμορφώνοντας εντελώς το υπάρχον κτίριο• ενίσχυσε στατικά τους υφιστάμενους πέτρινους τοίχους με σκυρόδεμα και εισήγαγε μια νέα πρόσοψη προς την πόλη. O σχεδιασμός προέκυψε από την ανάγκη καθαίρεσης της υπάρχουσας όψης, η οποία, μετά από πολλές παρεμβάσεις τόσο σε αισθητικό όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο, έχριζε συνολικής αρχιτεκτονικής επέμβασης. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα κτίριο με άμεση αναφορά στο περιβάλλον του, στο λιμάνι του Πειραιά και στα καταστρώματα των πλοίων.
Έτσι, εξωτερικά του φαρμακείου δημιουργήθηκε μια μεγάλη τριγωνική διάτρητη κατασκευή, ώστε να γίνει ορατό από τις απομακρυσμένες πλευρές του λιμανιού. Επίσης, δημιουργήθηκε ένα εξωτερικό μονοπάτι που οδηγεί στο δώμα, όπου στο μέλλον θα αναπτυχθεί ένας βοτανικός κήπος. Η σχέση μεταξύ του νέου ανακαινισμένου κτιρίου και του λιμανιού είναι συνεχής - τυπικά, εννοιολογικά και φυσικά. Οι εσωτερικές όψεις, όπως και οι εξωτερικές, σχεδιάστηκαν χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη ναυσιπλοΐα.
Στο εσωτερικό, ο μεγάλος ανοιχτός όγκος της αποθήκης μεταβλήθηκε με την εισαγωγή δύο νέων παταριών, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με διαφορετικούς τρόπους. Από το ισόγειο μέχρι το πατάρι μια καμπύλη ράμπα δημιουργεί μια δυναμική γραμμή μέσα στο χώρο και συνδέει τα δύο επίπεδα, ενώ ένα αμφιθέατρο συνδέει το πρώτο επίπεδο με το δεύτερο, όπου υπάρχει μια αίθουσα συνεδριάσεων και ένα γραφείο. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται ο αποθηκευτικός χώρος. Ένας ανελκυστήρας και μια σκάλα χρησιμοποιούνται εσωτερικά για να κάνουν την πρόσβαση πιο άμεση.
Στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος πωλήσεων και ένα μικρό εργαστήριο. Η ροή των επισκεπτών μέσα στον μεγάλο χώρο καθοδηγείται από τη διάταξη των επίπλων και από τα κεντρικά σημεία πώλησης, που κατανέμονται ομοιόμορφα. Ο χώρος χωρίζεται επίσης σε κατηγορίες προϊόντων, αλλά κύριος στόχος είναι να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή μεταξύ των επισκεπτών, ώστε να δημιουργείται μια θεατρική άποψη. Όπου ήταν δυνατόν οι πέτρινοι τοίχοι αποκαταστάθηκαν εσωτερικά στο ισόγειο, αποκαλύπτοντας την παλιά δομή.
Στο πρώτο επίπεδο δημιουργήθηκε ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων για να χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, ή ακόμα και για μαθήματα γιόγκα, σεμινάρια, μέχρι και θεατρικά έργα. Είναι ένας εντελώς μοναδικός χώρος για ένα φαρμακείο και η Klab ανέπτυξε αυτή την ιδέα για να ενισχύσει την εμπειρία αγορών, δημιουργώντας ένα σχεδόν δημόσιο χώρο στο εσωτερικό.
Σημαντικό στοιχείο του κτιρίου αποτελεί το πώς οι επισκέπτες αισθάνονται την κίνησή τους μέσα σε αυτό και ποια είναι η σχέση του χώρου και του εξωτερικού φωτός, το οποίο φιλτράρεται μέσω της διάτρητης πρόσοψης. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η σχέση του εσωτερικού με την πόλη και τη θάλασσα, η οποία γίνεται πιο εμφανής στα ανώτερα επίπεδα. Η εμπειρία της ροής της κίνησης είναι μοναδική καθώς κάθε φορά ο επισκέπτης μπαίνει σε μια διαφορετική πραγματικότητα.
Στο κτίριο συναντώνται διάφορα υλικά, όπως η μεταλλική κατασκευή, η όψη διάτρητου αλουμινίου, οι εκτεθειμένοι πέτρινοι τοίχοι, τα ξύλινα δάπεδα στα πατάρια και το εποξειδικό δάπεδο στο ισόγειο. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς γυψοσανίδες για ψευδοροφές και τοίχους.
Η επίσκεψη στο κατάστημα προσομοιάζει μια μουσειακή εμπειρία, όπου τα προϊόντα γίνονται τα εκθέματα. Η σχέση μεταξύ των διάφορων χώρων και λειτουργιών και ο υπαίθριος χώρος του φαρμακείου δημιουργούν μια ισχυρή σχέση με την πόλη και το λιμάνι, η οποία δημιουργεί ένα διαφορετικό είδος εμπορικού περιβάλλοντος. Το έργο αυτό αισιοδοξεί να γίνει η σπίθα που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη συνολική αναδιαμόρφωση της ακτής Κονδύλη, που μοιάζει σήμερα να βρίσκεται σε παρακμή. Μπορεί να γίνει ένα νέο τοπόσημο σε τοπική κλίμακα, καθώς η θέση του είναι εξαιρετικά προβεβλημένη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Klab Architecture
Αρχιτέκτονες: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος Βερόνικα Βασιλείου
Στατική μελέτη: Ypslinon ltd.
Project Managers: Future Constructions
Τοποθεσία:Πειραιάς, Ακτή Κονδύλη
Εμβαδό: 600 m²
Φωτογραφίες: Μαριάνα Μπίστη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματικό οινοποιείο στην Αττική

Βιοκλιματικό οινοποιείο στην Αττική

Το οινοποιείο αναπτύσσεται σε έναν αμπελώνα και περιλαμβάνει ένα κτίριο με χρήση οινοποιείου και χώρο δεξιώσεων. Κεντρική ιδέα του κτιριολογικού προγράμματος ήταν η έμφαση στην επισκεψιμότητα, με τρόπο που να μην…
Επέκταση σε βιομηχανικό κτίριο στη Λάρισα

Επέκταση σε βιομηχανικό κτίριο στη Λάρισα

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου, κατ’ επέκταση υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας. Περιλαμβάνει βιομηχανοστάσιο και εργαστήρια, αποθήκες, μηχανολογικούς χώρους και χώρους διοίκησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους υπογείου βοηθητικής χρήσης 1.000…
Ιατρείο πλαστικού χειρούργου

Ιατρείο πλαστικού χειρούργου

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του ιατρείου βασίστηκε στην εγγραφή όγκων και μορφών που θα μπορούν να αναγιγνώσκονται ως ανεξάρτητες εγγραφές αντικειμένων στο φόντο του κελύφους. Οι αρχιτέκτονες δηλαδή απέφυγαν να επαναλάβουν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.