Παιδοδοντιατρείο στην Κηφισιά

Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός ισόγειου χώρου γραφείου σε παιδοδοντιατρείο, αποτελούμενο από δύο έδρες και έναν χώρο υποδοχής με αναμονή.
Ζητούμενο υπήρξε η διαμόρφωση ενός χώρου λειτουργικού, στον οποίο τα παιδιά θα αισθάνονται οικεία. Ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά ενημερώνονται για τη στοματική υγιεινή, εξετάζονται από τον οδοντίατρο και παράλληλα ένας χώρος που προκαλεί για εξερεύνηση και παιχνίδι, χωρίς να έχει τα κλινικά χαρακτηριστικά του ιατρείου.
Κατά την είσοδο ο επισκέπτης αντικρίζει ένα καμπύλο στοιχείο σε έντονο κίτρινο χρώμα που αρχικά λειτουργεί ως πάγκος υποδοχής, στη συνέχεια συναντά το δάπεδο και μετατρέπεται σε τσουλήθρα καταλήγοντας σε μία ξύλινη κερκίδα στο τέλος του χώρου. Η κερκίδα ως κλιμακωτή συνέχεια και απόληξη του ξύλινου δαπέδου χρησιμοποιείται για παιχνίδι και καθιστικό από τα παιδιά και τους συνοδούς τους.
Στην κερκίδα γίνονται επίσης μαθήματα για τη στοματική υγιεινή σε ομάδες παιδιών, σχολεία κτλ. Το ξύλο του δαπέδου συνεχίζεται και στο διαχωριστικό τοίχο - παραβάν που δημιουργήθηκε μεταξύ των χώρων αναμονής και υποδοχής, με εγχάρακτα σχέδια δέντρων, σε μία αφαιρετική - γεωμετρική εκδοχή τους. Στον απέναντι τοίχο προς τα ιατρεία παραστάσεις δέντρων με φυλλωσιά από μοριοσανίδα λακαριστή και κορμούς από το ξύλο του δαπέδου διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον εμπνευσμένο από τη χαρακτηριστική βλάστηση της περιοχής με τα μεγάλα πλατάνια και πεύκα που περιβάλλουν το ιατρείο. Ανάμεσα στις παραστάσεις των δέντρων ένα ξύλινο παγκάκι και μία κούνια που λειτουργούν ως καθίσματα, συμπληρώνουν το σκηνικό στο χώρο της εισόδου.
Στα ιατρεία, στα οποία οι λειτουργικές απαιτήσεις επικρατούν, τα διακοσμητικά στοιχεία των άλλων χώρων περιορίζονται κυρίως γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των γονιών που συνοδεύουν τα παιδιά κατά την εξέταση. Πάνω από την οδοντιατρική έδρα αντί φωτιστικού οροφής αναρτήθηκε ταβάνι από γυψοσανίδα σε σχήμα σύννεφου με χωνευτά προβολάκια και περιμετρικό φωτισμό LED.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη:
hhharchitects - Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Eπίβλεψη:
Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Tοποθεσία:
Κηφισιά
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
73 m²
Xρόνος μελέτης:
2013
Xρόνος κατασκευής:
2013
Φωτογραφίες:
Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ubuplan στη Θεσσαλονίκη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ubuplan στη Θεσσαλονίκη

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κτιρίων – κελύφων, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στο κέντρο των πόλεων και συγκεκριμένα σε διατηρητέο του 1923 στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε αφορμή για παρέμβαση…
Σχεδιασμός ιταλικού εστιατορίου στο Χαλάνδρι

Σχεδιασμός ιταλικού εστιατορίου στο Χαλάνδρι

Σε μία τυπική μεταπολεμική μονοκατοικία του '50 των αθηναϊκών προαστίων, στο Χαλάνδρι, βρήκε στέγη η αστική εκδοχή του καλοκαιρινού ιταλικού εστιατορίου της Αντιπάρου, το Lollo’s Atene.Σκοπός των μελετητών ήταν να…
Ιατρείο για παιδιά: αποδοχή και οικειότητα

Ιατρείο για παιδιά: αποδοχή και οικειότητα

Οι ιατρικές επισκέψεις δεν συνοδεύονται συνήθως από ευχάριστες εικόνες... Οι συνειρμοί που έπονται της ανάγκης ενός γιατρού κάθε άλλο παρά βοηθούν στη χαλάρωση και στην αποδοχή αυτής της κατάστασης. Κάπου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.