Παιδιατρείο στην πόλη της Χίου

Το παιδιατρείο βρίσκεται στην πόλη της Χίου, σε έναν ισόγειο χώρο συνολικού εμβαδού 90 τ.μ. Ο χώρος πριν ήταν ενιαίος και λειτουργούσε ως κατάστημα. Κατά τη διαμόρφωσή του χωρίστηκε για να παραλάβει τις ανάγκες της νέας χρήσης.

Το ιατρείο διαθέτει χώρο εξεταστηρίου ανηλίκων και νεογνών, γραφείο ιατρού, χώρο αναμονής και παιχνιδιού, χώρο θηλασμού και αλλαξιέρας, WC κοινού με ξεχωριστό και WC A.με.A.

Οι επισκέπτες του χώρου είναι συνοδευόμενα μέλη και γι’ αυτό το λόγο ο σχεδιασμός είχε στόχο να εξυπηρετήσει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς. Έτσι, ο χώρος κοινού διαθέτει καθιστικό αναμονής με reception και χώρο παιχνιδιού σε ελεύθερη τοποθέτηση και στο βάθος, ένα πιο διακριτικό χώρο για θηλασμό και αλλαξιέρα.

Το γραφείο της ιατρού και το εξεταστήριο είναι σε άμεση οπτική επαφή με το χώρο κοινού. Ο διαχωρισμός έγινε με υαλοπίνακες αμμοβολής και σε σημεία που δεν είναι δυνατή η οπτική επαφή με το εξεταστήριο το γυαλί έγινε διαφανές. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να έχουν μία πρώτη εικόνα του εξεταστηρίου και να αισθανθούν ότι αποτελεί συνέχεια του χώρου παιχνιδιού, στον οποίο περιμένουν πριν εισέλθουν. Έτσι, πέραν της οπτικής ελευθερίας που προσφέρει το γυαλί στο χώρο, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε και για την εξοικείωση των παιδιών με την διαδικασία της εξέτασης.

Η άμεση οπτική επαφή του παιδιατρείου με το δρόμο και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον περαστικό ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στο σχεδιασμό. Το γεγονός ότι βρίσκεται στη στάθμη του πεζοδρομίου και το ύψος ενός παιδιού επιτρέπει να επεξεργαστεί το χώρο πριν εισέλθει τον καθιστά ιδιαίτερα προσιτό σε αυτές τις ηλικίες. Γι’ αυτό το λόγο η γυάλινη όψη που αντιστοιχεί στο χώρο αναμονής επενδύθηκε με βινυλικά αυτοκόλλητα και αμμοβολή, ώστε να εξασφαλίσει από τη μία την απαραίτητη ιδιωτικότητα που αρμόζει στο χώρο και ταυτόχρονα να συμφιλιώνει τους μικρούς επισκέπτες με την ιδέα του ιατρείου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη-επίβλεψη:
Τσονωνά Θεανώ, KNT OFFICE
Toποθεσία:
Οδός Καλαμπόκα, Χίος
Εμβαδό:
90 m2
Χρόνος μελέτης-ολοκλήρωσης:
2020
Φωτογραφίες:
Jiorgos Kakitsis Photography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο παραγωγής και γραφείων με ενεργειακό σχεδιασμό

Κτίριο παραγωγής και γραφείων με ενεργειακό σχεδιασμό

To κτίριο στεγάζει τους χώρους γραφείων της εταιρείας και την παραγωγή και συσκευασία των προϊόντων της. Οι νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης BREEAM στην κατηγορία “very good”. Eπεκτείνεται σε πέντε…
Κατάστημα ξηρών καρπών στην Κηφισιά

Κατάστημα ξηρών καρπών στην Κηφισιά

Το κατάστημα, που αποτελεί μέρος της αλυσίδας "CARPO", συνδυάζει την πώληση ξηρών καρπών ψημένων σε φούρνο εντός του καταστήματος, φρέσκου καφέ και άλλων σχετικών προϊόντων. H δημιουργία μεγαλύτερου καθιστικού στο…
Εστιατόριο STK στην Τσεχία

Εστιατόριο STK στην Τσεχία

Το STK δίνει έμφαση στην απλότητα και την ποιότητα, τόσο στο φαγητό όσο και στον εσωτερικό του χώρο. Αντί να προσπαθεί να διαγράψει την κληρονομιά του κτιρίου ως καταστήματος επισκευής…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.