"Μεταβαλλόμενο σκηνικό" Φαρμακείο στο Κρυονέρι

Βασική σχεδιαστική πρόθεση είναι η δημιουργία ενός μεταβαλλόμενου σκηνικού, τα στοιχεία του οποίου καθώς παραμετροποιούνται κατευθύνουν το βλέμμα και την κίνηση του επισκέπτη στο σύνολο των προϊόντων της έκθεσης. Το σκηνικό αναπτύσσεται γραμμικά ως μεταβαλλόμενο συνεχές σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως αντιληπτικό όριο μεταξύ των ιδιωτικών και των κοινόχρηστων χώρων. Με αυτό τον τρόπο, το σκηνικό διαχωρίζει και ταυτόχρονα ενώνει το εργαστήριο, την αποθήκη και τους χώρους υγιεινής με τον κύριο χώρο του φαρμακοπωλείου. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ενιαίου λειτουργικά χώρου, ο οποίος δεν θα διακόπτει τη χωρική συνέχεια του συνόλου από τον εξωτερικό δημόσιο χώρο της διαμορφωμένης πλατείας, προς τον εσωτερικό κοινόχρηστο χώρο του φαρμακοπωλείου και στη συνέχεια προς τον ιδιωτικό χώρο των φαρμακοποιών.
Αυτή η σταδιακή μετάβαση, δηλαδή αυτή η νοητικά προκαθορισμένη πορεία, μετασχηματίζεται σε μια μεταβαλλόμενη χωρική εμπειρία, συγκροτώντας αφενός το κατακόρυφο επίπεδο της εξωτερικής όψης ως όριο μεταξύ του δημόσιου και του κοινόχρηστου χώρου και αφετέρου το κατακόρυφο επίπεδο του σκηνικού ως όριο μεταξύ του κοινόχρηστου χώρου και των ιδιωτικών χώρων του φαρμακείου. Επομένως, καθώς το σκηνικό και η εξωτερική όψη ενοποιούνται χρωματικά, έρχονται σε αντίθεση με το λευκό φόντο του φαρμακείου ενώ παράλληλα ολοκληρώνουν τη συνθετική χειρονομία της οριοθέτησης των τριών χωρικών ποιοτήτων. Προς αυτή τη κατεύθυνση, τόσο το δάπεδο όσο και οι ελλείψεις προβολής και προώθησης προϊόντων στον κεντρικό χώρο του φαρμακοπωλείου επικαλύπτονται με ρητινούχα τσιμεντοκονία χρώματος γκρι, ενοποιώντας αντιληπτικά το σύνολο.
Τέλος, η εκτεταμένη διαφάνεια της εξωτερικής όψης, μήκους δεκατεσσάρων μέτρων, λειτουργεί ως μέσο προβολής του εσωτερικού χώρου του φαρμακοπωλείου προς τον εξωτερικό δημόσιο περιβάλλοντα χώρο του φαρμακείου. Ο περιβάλλων χώρος έχει σχεδιαστεί ως δημόσια πλατεία, η οποία περιλαμβάνει κτιστά καθιστικά, χαμηλή περιμετρική φύτευση μεταξύ των ορίων του οικοπέδου καθώς και αρωματικά φυτά και βότανα μεταξύ του χώρου στάθμευσης και της εισόδου του φαρμακείου.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: KAAF ARCHITECTS Kitriniaris Associates Architecture Firm
Ομάδα μελέτης: Αλέξανδρος Κιτρινιάρης, Βερίνα Μυροφορίδου
Δημιουργικό γραφείο: S & Team 
Τοποθεσία: Κρυονέρι
Παρουσίαση: ΚΑΑF ARCHITECTS
Φωτογραφίες: George Messaritakis

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιομηχανικό κτίριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Βιομηχανικό κτίριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Tο κτίριο, εμβαδού 5.380 m², κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 10.298 m² στη βιομηχανική ζώνη της Mεταμόρφωσης Aττικής. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε χώρους υποδοχής και έκθεσης εμπορευμάτων, γραφεία, χώρους αποθήκευσης και διακίνησης…
Εμπορικό κέντρο

Εμπορικό κέντρο "RIVERWEST" στη Λεωφόρο Κηφισού

Το έργο βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα, στο Δήμο Αιγάλεω, στα δυτικά της εγκιβωτισμένης κοίτης του ποταμού Κηφισού, που έδωσε και το όνομά του στο συγκρότημα. Στο οικόπεδο έκτασης 59.500 m2 και…
Σχεδιασμός και κατασκευή γραφείων στην Αθήνα

Σχεδιασμός και κατασκευή γραφείων στην Αθήνα

O υπό μελέτη χώρος (συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ.) εντοπίζεται στο ισόγειο τυπικού κτιρίου γραφείων στην Αθήνα επί της Λεωφόρου Συγγρού.Βασικό αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσαν η ανακατανομή της εσωτερικής δομής της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.