Κόφι Ροστερία - Καφεκοπτείο στα Ιωάννινα

Το "Κόφι Ροστερία" είναι ένα ενημερωμένο καφεκοπτείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και προσφέρει τη δική του ποικιλία καφέ η οποία παράγεται στην καρδιά του μαγαζιού.
Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός χώρου που να μπορεί να φιλοξενεί και να προσφέρει στους λάτρεις του καφέ μια ευχάριστη εμπειρία ενώ ταυτόχρονα να ξεδιπλώνεται ο ρόλος του ως "εργαστήριο" το οποίο  παράγει τον καφέ μόνο του.
Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού ήταν ο συνδυασμός της "αδρότητας" του βιομηχανικού - υψηλής αισθητικής χώρου με ζεστούς και φυσικούς τόνους.
Το κατάστημα στο οποίο αναφερόμαστε είναι κατασκευασμένο από το 1966. Ο φέρων οργανισμός του από μπετόν, αποκαλύπτεται και χρησιμοποιείται ως το βασικό "εργαλείο" για τον επαναπροσδιορισμό του χώρου.
Το κατάστημα αποτελείται από δύο χώρους, ένα χώρο εστίασης και προετοιμασίας του καφέ και ένα δεύτερο, στον οποίο τοποθετείται η μηχανή καβουρδίσματος του καφέ, και όπου γίνεται η επεξεργασία των κόκκων του καφέ. Ο διαχωρισμός τους γίνεται με γυαλί έτσι ώστε ο κάθε πελάτης να μπορεί να παρακολουθεί την διαδικασία επεξεργασίας του καφέ.
Στο σχεδιασμό έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες. Το παλιό δάπεδο από μωσαϊκό διατηρείται, και παίζει σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του μαγαζιού. Συνδυάζει την νοσταλγία του "παλιού" με το "σύγχρονο" χαρακτήρα του μαγαζιού. Το μπαρ το οποίο έχει επενδυθεί με γκρι πλακίδια είναι η καρδιά του μαγαζιού. Πίσω του έχει κατασκευαστεί ένα κεντρικό έπιπλο – βιτρίνα για τα προϊόντα του καφέ καθώς και για όλα τα υπόλοιπα είδη που πωλούνται στο μαγαζί.
Τα λευκά πλακίδια στον τοίχο πίσω από το μπαρ ολοκληρώνουν την αισθητική του χώρου, μιας και έρχονται σε αντίθεση με τους τοίχους και την οροφή του κτιρίου, οι οποίοι έχουν βαφτεί με μαύρο χρώμα για να ξεχωρίζουν σαν "μνήμες" της παλιάς κατασκευής.
Στον υπόλοιπο χώρο δημιουργείται καθιστικό, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια κούπα καφέ.
Βασικό σχεδιαστικό εργαλείο αποτελεί η αντίθεση των λευκών όγκων, που έχουν κατασκευαστεί πάνω στην μαύρη οροφή και οριοθετούν τόσο το χώρο όσο και το φωτισμό του.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: VP Architectural Studio
Τοποθεσία: Κέντρο Ιωαννίνων
Επιφάνεια: 70 m²
Φωτογράφος: Κωστής Μουσελίμης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση Loft στην Πλατεία Θεάτρου, Αθήνα

Ανακαίνιση Loft στην Πλατεία Θεάτρου, Αθήνα

Το έργο αφορά τη μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού αποθηκευτικού χώρου στο κέντρο της Αθήνας σε έναν υβριδικό χώρο που συνδυάζει εργασία και κατοικία. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε τις απαραίτητες λειτουργίες…
Ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στη Ρόδο

Ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στη Ρόδο

Από το Σεπτέμβριο του 2015, το νέο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στεγάζεται στον πρώτο όροφο διατηρητέου κτιρίου του 1912 στο κέντρο της Ρόδου.Με σκοπό την ανάδειξη του καινούργιου μέσα από το…
Be seen, κατάστημα οπτικών στο Χαλάνδρι

Be seen, κατάστημα οπτικών στο Χαλάνδρι

To Be Seen είναι ένα κατάστημα οπτικών που λειτουργεί στο Χαλάνδρι από το 1993. Η επέμβαση αφορούσε αφενός στον επανασχεδιασμό του υπάρχοντος κελύφους, αφετέρου στην επέκταση του σε όλο το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.