Κτίριο παραγωγής και γραφείων με ενεργειακό σχεδιασμό

To κτίριο στεγάζει τους χώρους γραφείων της εταιρείας και την παραγωγή και συσκευασία των προϊόντων της. Οι νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης BREEAM στην κατηγορία “very good”. Eπεκτείνεται σε πέντε επίπεδα, δύο υπόγεια και τρία υπέργεια και απαντά σε ένα σύνθετο κτιριολογικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει χώρους γραφείων, εκπαίδευσης, εργαστηρίων, παραγωγής και συσκευασίας καλλυντικών, συσκευασίας μελιού, γύρης, βασιλικού πολτού, χώρο φορτοεκφόρτωσης πρώτων υλών και προϊόντων, αποθήκες, χώρους σίτισης προσωπικού, spa και αίθουσες εκδηλώσεων και ενημέρωσης κοινού.
Το κεντρικό αίθριο, στο χώρο της εισόδου, είναι στεγασμένο με κυψελωτά φωτοβολταϊκά στοιχεία και επιτρέπει οπτικές συνδέσεις με το τοπίο, τον ουρανό και όλους τους βασικούς χώρους του κτιρίου. Οι εσωτερικές όψεις της παραγωγής, των εργαστηρίων, των φυτεμένων κήπων, του αμφιθεάτρου και των γραφείων είναι σε μεγάλο βαθμό διαφανείς, επιτρέποντας εσωτερικές και εξωτερικές θεάσεις με μεγάλο βάθος πεδίου από οποιοδήποτε σημείο του κτιρίου. Η ημιδιαφανής στέγη του κεντρικού αιθρίου και το τετραώροφο νότιο υαλοστάσιο εισάγουν το φυσικό φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Έτσι, τους χειμερινούς μήνες ο αέρας θερμαίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία που εισέρχεται από τη νότια παρειά, αποδίδονται ενεργειακά οφέλη στο κτίριο. Αντίστροφα, κατά τους θερμούς μήνες το κεντρικό αίθριο λειτουργεί ως χοάνη εξαερισμού και φυσικού δροσισμού, καθώς με τα κατάλληλα ανοίγματα στη βάση και την κορυφή του επιτυγχάνεται χωρίς μηχανικά μέσα η κίνηση του αέρα (φυσικός ελκυσμός). Στον πρώτο όροφο υπάρχει μικρότερο ανοιχτό αίθριο που συμβάλλει στο φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων, ένα φυτεμένο δώμα στα δυτικά και ο ημιυπαίθριος εξώστης στην ανατολική πλευρά. Στο δεύτερο όροφο, το κεντρικό τμήμα του όγκου παραμένει ανοικτό, ως χώρος συγκέντρωσης, εκδηλώσεων και υπαίθριας εκτόνωσης των γραφειακών χώρων. Στη βορειοανατολική περιοχή του περιβάλλοντος χώρου και σε συνέχεια του φυτεμένου δώματος του πρώτου ορόφου δημιουργήθηκε βοτανικός κήπος με ελληνικά αρωματικά, φαρμακευτικά και ιπποκρατικά φυτά και βότανα που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την παραγωγή των φυσικών καλλυντικών της.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στέλλα Παντελιά, Ζωή Μπαλαμπάνη, Νίκος Γεωργούσης
Στατική μελέτη: Γεράσιμος Τρέζος
Η/Μ μελέτη: Αγαπάκης Μελετητική
Μελέτη περιβάλλοντος χώρου: Στέλλα Παντελιά, Κέλλυ Παπαϊωάννου, Ειρήνη Βαλιανάτου
Γενική επίβλεψη κατασκευής: Στέλλα Παντελιά, - Ζωή Μπαλαμπάνη
Επίβλεψη στατικών: Γεράσιμος Τρέζος
Επίβλεψη Η/Μ: Αγαπάκης Μελετητική
Φυτεύσεις: Κάρολος Χανικιάν Greenways
Ιδιοκτήτης: APIVITA ΑΕΒΕ
Θέση: Bιομηχανικό πάρκο Μαρκόπουλου Αττικής
Εμβαδό κτιρίου: 6.870 m²
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2008 - 2013
Πιστοποιητικό BREEAM: Παντελής Λεβαντής
Φωτογραφίες: Νίκος Μάρκου, Χρυσούλα Βούλγαρη και Στέλλα Παντελιά

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κέντρο φυσιοθεραπείας στο Ντουμπάι

Κέντρο φυσιοθεραπείας στο Ντουμπάι

Το κέντρο φυσιοθεραπείας είναι ένα ιδιωτικό καταφύγιο στην καρδιά του Ντουμπάι, με θέα προς τον Burj Khalifa, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου. Έχει προνοητικά σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρει χαλάρωση, ηρεμία…
Ελαιουργείο στην Πύλο

Ελαιουργείο στην Πύλο

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται σε μια ημιορεινή αγροτική έκταση της Πύλου, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και αμπελώνες. Ζητούμενο πρόγραμμα από τους εργοδότες υπήρξε ο σχεδιασμός ενός κτιρίου, που θα στεγάσει…
Cafe - bar  “Prevere” στην Πρέβεζα

Cafe - bar “Prevere” στην Πρέβεζα

Το “Prevere”, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Πρέβεζας και αποτελεί τμήμα διώροφου νεοκλασικού κτιρίου. Η ανακατασκευή - ανακαίνιση του χώρου πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στο κτίριο και στο παραλιακό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.