Κτίριο έκθεσης αυτοκινήτων

Έπειτα από τον οραματισμό για την δημιουργία ενός κτιρίου – τοπόσημο – για την περιοχή, το επόμενο βήμα ήταν η ανάθεση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σε μια ομάδα ανθρώπων με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών. Κύριοι στόχοι της ομάδας αυτής ήταν η αναζήτηση λύσεων που συνδυάζουν τον λειτουργικό σχεδιασμό αλλά και την ασφαλή υλοποίηση του έργου, στοιχεία που συντελούν στο να καλύπτονται  με απλό και αποτελεσματικό τρόπο οι απαιτήσεις του κτιρίου.

Το κτίριο έκθεσης αυτοκινήτων της εταιρείας Μ&Μ χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα και το δυναμισμό της μορφής του. Η κατασκευή χωρίζεται σε δυο επίπεδα. Το ισόγειο τμήμα του κτιρίου αποτελείται από τρεις ενότητες: το χώρο εκθέσεων αυτοκινήτων – το τμήμα διοίκησης και γραφείων καθώς και το χώρου συνεργείου ,έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η άνετη και ευκολότερη μετάβαση του κοινού και του προσωπικού από το ένα τμήμα στο άλλο. Ο διαχωρισμός των ενοτήτων επετεύχθη με τη λειτουργική χρήση εσωτερικών τοιχίων τα οποία διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να χρησιμεύουν παράλληλα και στην προβολή προϊόντων. Το υπόγειο τμήμα έχει διαχωριστεί σε βοηθητικούς χώρους ανάλογα με τις ανάγκες τις επιχείρησης.

Για λόγους αρχιτεκτονικής (μορφή κτιρίου), ταχύτητας και ποιότητας της κατασκευής, κόστους και διαχρονικότητας, επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε η λύση της μεταλλικής κατασκευής και της επένδυσης με bond. Σημαντικός παράγοντας στην προβολή της δυναμικής μορφής του κτιρίου θεωρείται  το κυματοειδούς μορφής και επίσης μεταλλικής κατασκευής στέγαστρο της όψης το οποίο στηρίζεται στα εξωτερικά τοιχία προβολής λεπτομερειών διαφημιστικού περιεχομένου.

Οι ειδικές κατασκευές που αφορούν το ανωτέρω κτίριο έχουν να κάνουν με απαιτήσεις των επίσημων design manual των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως επίσης και με ειδικές προδιαγραφές λειτουργίας (ηλεκτρομηχανολογικές παροχές) του χώρου του συνεργείου. Σημαντική είναι η αναφορά στο στοιχείο ανάρτησης του φορέα της στέγης από το ιστίο με συρματόσχοινα.

Όσον αφορά το κεφάλαιο του φωτισμού, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή και χρησιμοποιήθηκε τέτοια λογική ώστε εκτός από την κάλυψη φωτιστικών αναγκών του κτιρίου να επιτυγχάνεται με τον ίδιο φωτισμό και η ανάδειξη βασικών αρχιτεκτονικών λεπτομερειών και σχημάτων που το συνθέτουν καθώς επίσης και να τονίζεται ο περιβάλλοντας χώρος από μακρινή απόσταση.

Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας υλοποίησης του οράματος για την δημιουργία αυτού του κτιρίου, διαπιστώνουμε  πως με μια άξια μελέτη - μια άρτια κατασκευή και μία επαγγελματικού επιπέδου συνεργασία ειδικών επιτυγχάνεται η εξυπηρέτηση όλων των αναγκών (τεχνικών, λειτουργικών κλπ) ενός κτιρίου και επομένως μιας επιχείρησης.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Θωμάς Τσιρόπουλος
Στατική μελέτη: Νικόλαος Σακελλαρίου
Η/Μ μελέτη: Δημήτριος Σιακαβάρας
Επίβλεψη: Νικόλαος Σακελλαρίου
Συνεργάτες: Ελευθερία Φαραντάκη
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Στέργιος Μπαζούκης – Πολ. Μηχ. CITICON TEXNIKH ΕΠΕ
Ιδιοκτήτης: Μ&Μ Αυτοκίνητα ΑΕΑΕ
Τοποθεσία: 5ο χλμ ΕΟ Λαρίσης – Τρικάλων
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 3500 τ.μ.
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: Σεπτέμβριος 2003 – Δεκέμβριος 2003
Χρόνος κατασκευής έργου: Μάρτιος 2004 – Οκτώβριος 2004
Παρουσίαση: Θεοδώρα Τριγκάκη
Φωτογράφος: Βασίλης Αγγλόπουλος

 

 

 

 

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Ένα σκουριασμένο δωμάτιο" κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα

Ο οίκος κοσμημάτων "Μαραθιανάκης" έχει μια πορεία 60 ετών στο χώρο της κοσμηματοτεχνίας, εξελίσσοντας σταθερά τόσο το αρχαίο ελληνικό, όσο και το βυζαντινό κόσμημα, ανταποκρινόμενος παράλληλα στις νέες απαιτήσεις.Η Στοά…
Μελέτη και κατασκευή κεντρικών γραφείων εταιρείας διαφήμισης

Μελέτη και κατασκευή κεντρικών γραφείων εταιρείας διαφήμισης

Οι μελετητές δημιούργησαν στοχευμένα, ένα concept, το οποίο ταυτοποιεί ισορροπημένα στο χώρο, την προέλευση και τη βαρύτητα των 100 χρόνων εμπειρίας και διεθνούς πρωτοπορίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας, το υψηλό επίπεδο…
Ανακαίνιση του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive architects

Ανακαίνιση του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο «The Hive architects» αποτελεί έναν κοινό τόπο δημιουργίας και πνευματικής επέκτασης, έχοντας ως πρότυπο λειτουργίας την έννοια της συλλογικής εγκεφαλικής ενίσχυσης, καθώς δύο μυαλά σε τέλεια αρμονία,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.