Κτίρια καταστημάτων Notos Galleries Home

Το Συγκρότημα στεγάζεται σε δύο οκταόροφα κτίρια, κατασκευής 1958-1960 (προς την πλευρά της οδού Σοφοκλέους) και σε δύο διατηρητέα κτίρια (προς την Πλατεία Κοτζιά).
Οι κυριότερες επεμβάσεις στα Κτίρια είναι η πλήρης στατική τους ενίσχυση, η συντήρηση – αποκατάσταση των όψεων, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και η εφαρμογή των Κτιριοδομικών, Οικοδομικών Κανονισμών και των Κανονισμών Πυροπροστασίας και Ασφαλείας, με στόχο την ανανέωση της εμπορικότητάς τους και την ένταξή τους στην επιτελούμενη ήδη ανάπτυξη της περιοχής του εμπορικού κέντρου της πόλης.
Το Συγκρότημα αναπτύσσεται σε εννέα επίπεδα πώλησης (ισόγειο και οκτώ όροφοι – το μέγιστο για τα οκταόροφα κτίρια) και σε υπόγειους χώρους για την αποθήκευση και τις κεντρικές Η/Μ Εγκαταστάσεις.
Δεν περιλαμβάνονται στο Συγκρότημα τα ισόγεια καταστήματα των στοών των οδών Αθηνάς, Σοφοκλέους και Στρέιτ, τα οποία συνιστούν προς το παρόν ένα μάλλον ετερόκλητο σύνολο.
Ο κεντρικός ακάλυπτος χώρος, που υπάρχει στο κέντρο του Οικοδομικού Τετραγώνου, ενοποιεί οπτικά και λειτουργικά τα κτίρια, μέσω και κυλιόμενων κλιμάκων, που αποτελούν και μέρος των πρόσθετων κατακόρυφων οδεύσεων διαφυγής. Πρόσθετος φυσικός φωτισμός εξασφαλίζεται και μέσω των επιμέρους αιθρίων - ακαλύπτων των κτιρίων.
Σε ότι αφορά την διαμόρφωση των όψεων των κτιρίων , στόχο της Μελέτης αποτέλεσαν, αφ’ ενός η πλήρης αποκατάσταση των όψεων των διατηρητέων κτιρίων, και αφ’ ετέρου η αναζήτηση ενός νέου χαρακτήρα για τα πολυόροφα κτίρια, και η αναβάθμιση των κοινόχρηστων τμημάτων των παρόδιων και των εσωτερικών στοών τους.
Η παλέττα των υλικών των όψεων, σύγχρονων ως προς τον χαρακτήρα, την ποιότητα και τη τεχνολογία τους, που αναπαράγεται και στο εσωτερικό των κτιρίων, εξασφαλίζει αφενός συνοχή μεταξύ τους και αφετέρου μία ήπια αντιπαράθεση του συνόλου με τα γειτονικά παλαιότερα ή νεότερα κτίρια, ορίζοντας έτσι μία σαφώς πιο σύγχρονη μορφή – τοπόσημο στην περιοχή.
Για τα οκταόροφα κτίρια οι στοές μαζί με τις μεταλλικές επιφάνειες του 1ου ορόφου, αποτελούν πλέον τη βάση του κτιρίου (μια ζώνη καλά φωτιζόμενη και εμπλουτισμένη από τις άπειρες τυχαίες συμπτώσεις υλικών, χρωμάτων και ανθρώπων στο επίπεδο του δρόμου).
Από εκεί και πάνω, έως και τον 6ο όροφο αναπτύσσεται ο κύριος κορμός, όμοιος για όλες όψεις, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κατακόρυφες επιφάνειες με φύλλα γαλβανισμένης λαμαρίνας κυματοειδούς διατομής, με κυρτή ως προς το δρόμο διάταξη, η οποία διατηρεί την αρχική χάραξη των όψεων, αλλά συγχρόνως προσδίδει μια ιδιαίτερη νέα δυναμική.
Στους ανώτερους ορόφους, τα υλικά αυτά μετατρέπονται σε επένδυση με υαλοστάσια, σχηματίζοντας μία κατάλληλη στέψη τονισμένη και από τον φωτισμό των κτιρίων, ελαφρύνοντας τον όγκο τους και ως προς τα ίδια τα κτίρια και ως προς την προοπτική του εκάστοτε πεζού-θεατή από το επίπεδο του δρόμου.
Για τα διατηρητέα κτίρια αποκαθίστανται οι πλήρως κατεστραμμένες όψεις των ισογείων τους και το μεταλλικό τυπικό στέγαστρο των καταστημάτων της εποχής, και συντηρείται το υπόλοιπο μέρος του εξωτερικού τους περιβλήματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Αετερ - Χάρρυ Κ. Μπουγαδέλλης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε.
Μελέτη Εσωτερικων Χώρων: Εντοπία – Wohn Studio
Στατική Μελέτη: Στέφανος Διαμανταράς, Ergosystem Ε.Π.Ε.
Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Τρίεδρος Μελετητική Ε.Π.Ε.
Κατασκευή: Ακτωρ Α.Τ.Ε.
Μελέτη: 2001
Κατασκευή: 2002-2003
Φωτογραφίες: Π. Θούας

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εστιατόριο γρήγορης εξυπηρέτησης στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Εστιατόριο γρήγορης εξυπηρέτησης στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Το κτίσμα προϋπήρχε και λειτουργούσε σε αυτό ανάλογη επιχείρηση. Για να χρησιμοποιηθεί από τη νέα διεύθυνση, χρειάστηκε να κατεδαφιστούν όλες οι παλαιές κατασκευές, μέχρι να αποκαλυφθεί ο φέρων οργανισμός.Μεγάλο μέρος…
Διαμόρφωση γραφείου στα Ιωάννινα

Διαμόρφωση γραφείου στα Ιωάννινα

Βασική ιδέα πίσω από τη διαμόρφωση του γραφείου υπήρξε η δημιουργία χώρων με ιδιαίτερη ταυτότητα που αντανακλούν δυναμισμό αλλά και την αισθητική του ιδιοκτήτη-πολιτικού μηχανικού. Χώροι ανοιχτοί, που δίνουν τη…
Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους

Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους

Σε ένα γωνιακό πολυώροφο κατάστημα μιας σύγχρονης πολυκατοικίας στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να διαμορφώσουν έναν πολυχώρο δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους.Βασικό στοιχείο της σύνθεσης ήταν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.