Το κομμωτήριο καταλαμβάνει 220 m² και εκτείνεται σε 2 επίπεδα (ισόγειο και όροφος). Η ανακαίνιση περιορίστηκε στο ισόγειο που αποτελεί και το βασικό χώρο λειτουργίας του καταστήματος, ενώ στον όροφο μεταφέρθηκαν οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες, αποδυτήρια προσωπικού κ.ά.
Η βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν ο χώρος να "ξεφύγει" από την καθαρά επαγγελματική του χρήση και να δώσει στον πελάτη αλλά και στους εργαζόμενους την αίσθηση της χαλαρότητας, της ηρεμίας που προσφέρει η φύση καθώς και την άνεση και την ελευθερία που μπορεί να νιώσει κανείς στην κατοικία του. Ο διαχωρισμός των διαφορετικών λειτουργιών σε ευδιάκριτα τμήματα του κομμωτηρίου, όπως η υποδοχή και ο χώρος αναμονής, το σαλόνι (ονομάζεται ο χώρος που γίνεται το κούρεμα και το χτένισμα), ο χώρος του λουσίματος, ο χώρος της βαφής των μαλλιών κτλ. επιλέχτηκε ώστε να δημιουργεί στους πελάτες διαφορετικές εμπειρίες και εξειδίκευση των υπηρεσιών ανάλογα με τη χρήση. Συγκεκριμένα στο χώρο υποδοχής - αναμονής τοποθετήθηκε ξύλινο δάπεδο για πιο "ζεστή" αίσθηση σε αντίθεση με τους υπόλοιπους χώρους που χρησιμοποιήθηκε γρανιτοπλακάκι σε μεγάλη διάσταση, κυρίως για χρηστικούς λόγους (καθαριότητα, αντοχή). Στη σκάλα που οδηγεί στον όροφο τοποθετήθηκε περιμετρικά της διάτρητο ξύλινο διαχωριστικό ώστε να αποτρέψει την άνοδο των πελατών, να περιορίσει τις θέες προς τα επάνω αλλά και να δώσει "πλάτη" στο καθιστικό αναμονής. Οι πελάτες εκτός από το καθιστικό μπορούν επίσης να καθίσουν στην κούνια που αναρτήθηκε με συρματόσχοινα από το μεταλλικό κέλυφος που κατά βάση "πατάει" στο διπλανό χώρο του σαλονιού. Η αίσθηση στο χώρο του σαλονιού επιλέχτηκε να είναι περισσότερο βιομηχανική με εμφανή το σκελετό στήριξης των τουαλετών με τους καθρέφτες, ώστε να τονιστεί η καθαρά λειτουργική και δημιουργική του χρήση. Η βαφή των μαλλιών είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα και με ειδικές απαιτήσεις και έτσι δημιουργήθηκε ξεχωριστό τμήμα από αυτό του σαλονιού που λειτουργούσε έως σήμερα. Τέλος ο χώρος του λουσίματος διαχωρίστηκε με την ίδια διάτρητη ξύλινη κατασκευή που χρησιμοποιήθηκε και στη σκάλα που σε συνδυασμό με το χαμηλό φωτισμό που επικρατεί στο χώρο δημιουργεί την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης στους χρήστες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Whitebox Architects
Η/Μ μελέτη: CONAP Ε.Ε. - Ανδρέας Ψαρουδάκης
Κατασκευή: Whitebox Architects
Τοποθεσία: Κηφισιά
Εμβαδό ισογείου: 110 m²
Ιδιοκτήτης:  Κώστας Παπακωστόπουλος
Χρόνος μελέτης: Απρίλιος 2015
Χρόνος κατασκευής: Μάιος 2015
Παρουσίαση: Πάνος Κοκκαλίδης
Φωτογραφίες: George Fakaros

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιομηχανικό κτίριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Βιομηχανικό κτίριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Tο κτίριο, εμβαδού 5.380 m², κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 10.298 m² στη βιομηχανική ζώνη της Mεταμόρφωσης Aττικής. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε χώρους υποδοχής και έκθεσης εμπορευμάτων, γραφεία, χώρους αποθήκευσης και διακίνησης…
Ανακαίνιση Loft στην Πλατεία Θεάτρου, Αθήνα

Ανακαίνιση Loft στην Πλατεία Θεάτρου, Αθήνα

Το έργο αφορά τη μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού αποθηκευτικού χώρου στο κέντρο της Αθήνας σε έναν υβριδικό χώρο που συνδυάζει εργασία και κατοικία. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε τις απαραίτητες λειτουργίες…
Σύμμεικτος σκελετός και θεμελίωση με τη μέθοδο top down σε κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων στον Βόλο

Σύμμεικτος σκελετός και θεμελίωση με τη μέθοδο top down σε κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων στον Βόλο

Το δεκαπενταώροφο κτίριο διαθέτει μεταλλικά υποστυλώματα, δοκούς και συνδέσμους, που καθορίζουν τη μορφολογία του, και σύμμεικτες πλάκες. Τα 7 υπόγεια κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο top down λόγω της υψηλής στάθμης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.