Καφέ στην παραλία του Βόλου

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή στην ανατολική παραλία του Βόλου, ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος, μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε ένα μικρό καφέ – αναψυκτήριο. Ο χώρος έχει εξαιρετική θέα προς το λιμάνι, το παραλιακό πάρκο και την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και το μεγάλο πλεονέκτημα της δροσιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ως δημόσιος χώρος διέπεται από ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων με μικρό εμβαδόν, τα οποία εδράζονται στο έδαφος χωρίς παρεμβολή της κλασικής βαθιάς θεμελίωσης.
Επιλέχθηκε η λύση της χρησιμοποίησης ενός κλασικού μεταλλικού κοντέινερ, εικόνας συμβατής με τις λειτουργίες των λιμανιών, το οποίο με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις μπορούσε να εξυπηρετήσει τις απαιτούμενες λειτουργίες. Το κοντέινερ, διαστάσεων 2,50 m πλάτος x 12,00 m μήκος x 2,90 m ύψος, μετασχηματίστηκε σε εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών και εγκαταστάθηκε έτοιμο προς χρήση με τη βοήθεια γερανού.
Τοποθετήθηκε με τη μεγάλη του πλευρά παράλληλα με την παρακείμενη οδό Φιλελλήνων, δημιουργώντας ένα οπτικό και ηχητικό φράγμα από το μεγάλης κυκλοφορίας δρόμο προς το χώρο ανάπαυσης των επισκεπτών και πελατών.
Η επιμήκης κάτοψη είναι χωρισμένη σε δύο ανεξάρτητα τμήματα. Το πίσω τμήμα περιλαμβάνει τους απαραίτητους χώρους υγιεινής και το μπροστινό, προς την πλευρά της θάλασσας, το παρασκευαστήριο και το χώρο σερβιρίσματος, ο οποίος ανοίγει για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης και στις τρείς πλευρές. Έγινε προσπάθεια διατήρησης των βασικών μορφολογικών και κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του κοντέινερ και παράλληλα η μετασκευή του πληροί τις ανάγκες θερμομόνωσης, ηχομόνωσης, πυροπροστασίας, στατικής επάρκειας και ασφαλούς έδρασης στο έδαφος. Εσωτερικά επενδύθηκε με πυράντοχη γυψοσανίδα και 6 cm πετροβάμβακα, ενώ εξωτερικά από την επάνω πλευρά έγινε υγρομόνωση και συλλογή – απορροή όμβριων με εμφανείς υδρορροές. Για τη δημιουργία του μεγάλους ανοίγματος προς την ανατολική πλευρά αφαιρέθηκε η υπάρχουσα φέρουσα πτυχωτή λαμαρίνα και κατασκευάσθηκε μεταλλικό δοκάρι δικτυωματικής μορφής, το οποίο κρύφτηκε πίσω από τη μεταλλική μαύρη ταμπέλα. Ο πάγκος σερβιρίσματος και στις τρείς πλευρές επενδύθηκε με ειδικό ξύλο και βάφτηκε με ανοιχτόχρωμο βερνίκι.
Περιμετρικά για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων κατασκευάστηκε ξύλινο deck. Το κοντέινερ βάφτηκε σε ανοιχτό γκρι χρώμα και σε μαύρο ο λογότυπος και η λαμαρίνα επικάλυψης της νέας δοκού ενίσχυσης του φορέα. Έγινε προσπάθεια πλήρους ένταξης στο υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον και αποφυγή κοπής των υπαρχόντων δένδρων.
Πρόκειται για μια εφήμερη, ελαφρά και πλήρως αναστρέψιμη κατασκευή, η οποία μπορεί κάλλιστα να αποξηλωθεί και εύκολα να μεταφερθεί από τον συγκεκριμένο χώρο όταν εκλείψουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στέφανος Αδαμάκης, Ελπινίκη Παύλου
Σύμβουλος: Κώστας Αδαμάκης, PHD, αναπλ. καθ. τμ. Αρχιτεκτόνων Π.Θ.
Αρχιτεκτονική επίβλεψη: Στέφανος Αδαμάκης, Κώστας Αδαμάκης
Στατική μελέτη: Νικόλαος Χατζηνικολάου
Μελέτες Η/Μ εγκαταστάσεων: Δημήτριος Ζ ήμερης
Μεταλλικές κατασκευές: Δημήτρης Μακρογιάννης
Εργοδότης: Ο.Λ.Β. Ο.Ε.
Συνολικό εμβαδόν έργου: 30 m²
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 2016
Χρόνος κατασκευής έργου: 2016
Φωτογραφίες: Στέφανος Αδαμάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Γκαλερί

Γκαλερί "The Art Dose"

Οι σχεδιαστικές προθέσεις αυτού του έργου είναι να συνδυάσει μια minimal αισθητική με κομψές και δυναμικές γραμμές σε μια ισορροπημένης λογικης σύνθεση. Όπου τα στοιχεία του design  προσφέρουν όλες τις…
Squeeze Bar στη Μύκονο

Squeeze Bar στη Μύκονο

Σε ένα από τα πιο γνωστά  κοσμοπολίτικα σοκάκια της χώρας της Μυκόνου, στα Ματογιάννια, βρίσκεται το Squeeze coffee-bar. Το Squeeze αποτελεί ένα νέο διαμορφωμένο χώρο στη καρδιά της χώρας, που…
Επέκταση εργοστασίου με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού

Επέκταση εργοστασίου με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού

Μέσα σε μία αμιγώς βιομηχανική περιοχή, στην Αττική, σχεδιάστηκε η επέκταση υπάρχουσας βιομηχανίας. Το κτιριολογικό πρόγραμμα αφορούσε σε χώρους παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους γραφείων διοίκησης και βοηθητικούς χώρους των εργαζομένων.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.