Κατάστημα στην Αθήνα

Το κατάστημα ανδρικής και γυναικείας ένδυσης "eleven souls" βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη, πίσω από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Tο σχεδιασμό του μικρού αυτού χώρου επηρέασαν τόσο ο χαρακτήρας της περιοχής, όσο και η δημιουργική διάθεση του ιδιοκτήτη. H περιοχή τα τελευταία χρόνια μεταβάλλεται και αναβαθμίζεται εξαιτίας των νέων και των παλαιότερων, αλλά ανακαινισμένων πλέον, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Για τον ιδιοκτήτη το εν λόγω κατάστημα αποτελεί τον επαναπροσδιορισμό της δραστηριοποίησής του στο συγκεκριμένο τομέα.
Το κατάστημα, επιφάνειας μόλις 19,00 m², με καθαρό ύψος 4,40 m, είναι γωνιακό με πρόσωπα στην οδό Κολοκοτρώνη και στη στοά της πολυκατοικίας. Η οδός Κολοκοτρώνη είναι ένας δρόμος στενός, αλλά με αυξημένη κίνηση πεζών και οχημάτων και ως εκ τούτου απαίτηση του ιδιοκτήτη ήταν η χρήση και των δύο προσώπων ως προθηκών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις του χώρου, οδήγησαν στη δημιουργία μιας ενιαίας ρευστής φόρμας, η οποία καλύπτει την τρίτη πλευρά του χώρου και παράλληλα τον στεγάζει. Μία σειρά από 52 περσίδες μεταβαλλόμενων διαστάσεων, σχεδιασμένες έτσι, ώστε να δημιουργούν μικρές νοητές κινήσεις - εξάρσεις, επαναπροσδιορίζουν τα αυστηρά όρια του τοίχου και της οροφής, ενώ παράλληλα μεταβάλλουν τις εσωτερικές διαστάσεις του χώρου. Η σύνθεση ολοκληρώνεται με ένα παιχνίδι αντικατοπτρισμών, επενδύοντας την τέταρτη πλευρά του καταστήματος, έναντι της οδού Κολοκοτρώνη, με μαύρο γυαλί, προσφέροντας στον επισκέπτη μια δεύτερη, εναλλακτική ματιά του χώρου από απόσταση. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο επιμήκης και σε πρόβολο πάγκος εξυπηρέτησης, που βρίσκεται στο κέντρο του καταστήματος, είναι καλυμμένος με μαύρο γυαλί αντικατοπτρίζοντας το χώρο.
Η μελέτη φωτισμού πραγματοποιήθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προβάλλεται το κατάστημα στο σύνολό του. Δίνεται έμφαση σε πρώτο επίπεδο στην προβολή της προαναφερθείσας ρευστής φόρμας, με σκοπό την πρόκληση του ενδιαφέροντος των περαστικών, ενώ σε δεύτερο επίπεδο προβάλλονται τα αντικείμενα των προθηκών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: 9901 αρχιτέκτονες - B. Aραπίδης, E. Kοκκινάκη
Iδιοκτήτης: Αριστοτέλης Δελούδης
Tοποθεσία: Κολοκοτρώνη 11, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό καταστήματος: 19,00 m²
Xρόνος μελέτης: Σεπτέμβριος 2006
Xρόνος κατασκευής: Οκτώβριος 2006
Φωτογραφίες: BAΣIΛHΣ ΣAPIOΓΛOY

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ιατρείο στις Σέρρες

Ιατρείο στις Σέρρες

Ένας ιδιαίτερος επαγγελματικός χώρος, που προϋποθέτει μια εκλεπτισμένη προσέγγιση στη μελέτη της εσωτερικής διακόσμησης. Σκοπός του αρχιτέκτονα είναι να προσθέσει στο συγκεκριμένο, στοιχεία ζωής και αισιοδοξίας, ώστε να κάνει τον…
Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη

Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα μελέτης κλήθηκε να ανακαινίσει τους χώρους του εστιατορίου και του μπαρ του Clochard, μετά το ριζικό ανασχεδιασμό του χώρου που είχε υλοποιήσει το 2007. Οι μελετητές έθεσαν ως…
Εκθεσιακό Περίπτερο - Οι μνήμες τόπων σαν

Εκθεσιακό Περίπτερο - Οι μνήμες τόπων σαν "Ψίθυρος Στρατηγικής"

Η πιλοτική παρουσίαση της νέας εταιρικής φιλοσοφίας της CANDIA, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής σκηνογραφίας όσο και σε επίπεδο στρατηγικής επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 56ης παγκοσμίου κύρους έκθεσης, Salone del…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.