Κατάστημα λουκουμάδων στο κέντρο της Αθήνας

Το ερώτημα που τέθηκε εξ’ αρχής ήταν το πως μπορεί να αποδοθεί ένας τόσο ισχυρά παραδοσιακός χαρακτήρας ενός προϊόντος, το οποίο έχει τις ρίζες του αρκετές δεκαετίες πίσω στο χρόνο, μέσα σε ένα χώρο ο οποίος να αποπνέει τη δυναμική του σήμερα, τόσο στο διάκοσμo όσο και στη γενικότερή του σύνθεση. Σίγουρα η επιλογή των υλικών βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως αυτή έπεται του σχεδιασμού. Έπρεπε επομένως να δημιουργηθεί ένας χώρος ο οποίος να μπορέσει να αναδείξει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αρχικά μέσω του σχεδιασμού του και εν συνεχεία μέσω των υλικών του, δουλεύοντας μέσα σε ένα αρκετά στενόμακρο περίβλημα.
Η απάντηση αποτυπώνεται συμβολικά μέσα σε μια στενόμακρη κάτοψη: μια γραμμική ανάπτυξη ενός συνθετικού υλικού σε έντονη απόχρωση συμβολίζει τη δυναμική του σήμερα πατώντας, σχεδόν αιωρούμενη, στη σιγουριά που παρέχει η ισχύς του παρελθόντος, κατά το οποίο, στοιχεία όπως τα τσιμεντοπλακάκια, κοσμούσαν τα δάπεδα - και όχι μόνο - αρκετών κατοικιών της Μεσογείου.
Πάνω σε αυτόν το γραμμικό όγκο γίνεται σε πλήρη θέα η παρασκευή των διαφορετικής εθνικής προέλευσης λουκουμάδων, επιτυγχάνοντας έτσι την αλληλεπίδραση των πελατών, οι οποίοι ουσιαστικά συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, ανακαλύπτοντας παράλληλα διαφορετικές γευστικές κουλτούρες και συνθέτοντας οι ίδιοι το προϊόν τους.
Το κατάστημα αποτελείται από το ισόγειο, στο οποίο προσφέρεται το προϊόν στους πελάτες, το υπόγειο, στο οποίο γίνεται η παρασκευή όλων των προσφερομένων προϊόντων του καταστήματος και το πατάρι, στο οποίο βρίσκονται τα γραφεία της επιχείρησης.
Το διάκοσμο του ισογείου έρχονται να συμπληρώσουν αδρά στοιχεία, όπως σουηδική ξυλεία σε μια ρέουσσα ψευδοροφή και γκρι τσιμεντοκονία πάνω στην οποία, με μια vintage απόδοση, επικοινωνείται το προϊόν στον πελάτη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εναρμόνιση της συγκεκριμένης απόδοσης, η οποία είναι απλή και ευανάγνωστη, με το τσιμεντοπλακάκι, του οποίου η επανάληψη δημιουργεί ένα αρκετά έντονο μοτίβο.
Σε όλο το σχεδιασμό είναι έντονα εμφανής η χρήση των υλικών σε ακατέργαστη μορφή και ο συνδυασμός τους με συνθετικά υλικά, όπως Plexiglas και PVC, σε μια διαρκή αλληλεπίδραση, γεννώντας οπτικά και γευστικά ερεθίσματα.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: k-division (Μιχάλης Κραουνάκης), WoArchitects (Άρης Γιαννόπουλος)
Μελέτη φωτισμού: CPLD Lighting Design Consultants
Σχεδιασμός εταιρικής ταυτότητας: Design Cartel
Επίβλεψη - κατασκευή: k-division
Χρόνος κατασκευής: 2013
Παρουσίαση: Μιχάλης Κραουνάκης
Φωτογραφίες: Λουίζα Νικολαΐδου
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Talk & Drink café στην Μεταμόρφωση

Talk & Drink café στην Μεταμόρφωση

Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση ενός café έχει στιγματιστεί από την πρόσκαιρη μοδάτη αντιμετώπιση που έχει από αρχιτέκτονες και διακοσμητές. Οι λειτουργικές ιδιαιτερότητες,  η μεγάλη και ποικίλη ροή ανθρώπων και η λειτουργία…
Κατάστημα - πολυχώρος Grigio concept store στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κατάστημα - πολυχώρος Grigio concept store στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το κατάστημα μετακόμισε πρόσφατα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποκτώντας νέα όψη και ταυτότητα. Βασικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός πολυχώρου, ο οποίος να προσφέρει μια καινούρια εμπειρία αγορών. Στον εσωτερικό…
Επανασχεδιασμός ιατρείου ΩΡΛ στη Θεσσαλονίκη

Επανασχεδιασμός ιατρείου ΩΡΛ στη Θεσσαλονίκη

Ο χώρος, ένα τυπικό, δίχωρο διαμέρισμα ενός κτιρίου γραφείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εμβαδού 40 m2, λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα επίσης σαν ιατρείο ΩΡΛ. Η νέα ιατρός ωστόσο επιθυμούσε έναν πλήρως…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.