Κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Καλαμάτα

O "Παπαδοπούλειος Οίκος Φιλοξενίας" ηλικιωμένων βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς με θέα το Μεσσηνιακό κόλπο. Το τοπίο και οι κλιματολογικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη τοποθεσία (ιδιαίτερα τα επίπεδα υγρασίας) την καθιστούν κατάλληλη για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης χρήσης, η οποία συνδυάζει την αναψυχή με την περίθαλψη. Το κέντρο, παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενίας και ιατρικής περίθαλψης υψηλού επιπέδου, αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας που απευθύνεται σε ηλικιωμένους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για μία ιδιωτική επένδυση στόχος της οποίας είναι να καλύψει μία έλλειψη που εντοπίζεται στις υπηρεσίες που παρέχουν αντίστοιχοι οργανισμοί σήμερα.

Το κέντρο φιλοξενίας διαθέτει συνολικά 32 δωμάτια διαμονής και 4 δωμάτια προσωρινής φιλοξενίας συγγενών των ενοίκων. Κατά το σχεδιασμό, έμφαση έχει δοθεί στην αρμονική συνύπαρξη του κτιρίου με το περιβάλλον, στην εργονομία των χώρων και στη λειτουργική διαβίωση των ηλικιωμένων. Το κτίριο οργανώνεται σε διάταξη ‘Π’, σχηματίζοντας μία νοερή αγκαλιά γύρω από έναν υπαίθριο πυρήνα. Όλες οι απαραίτητες λειτουργίες τοποθετούνται στο επίπεδο του εδάφους δημιουργώντας εσωτερικούς χώρους σε άμεση επαφή με τους εξωτερικούς. Η μορφή που προκύπτει, με την οριζόντια διεύθυνση να κυριαρχεί, ενσωματώνεται στο τοπίο δίνοντας την αίσθηση ότι απλώνεται στο έδαφος. Συγκροτείται ένα χαμηλό, ευκρινώς οριζόντιο κτίριο, σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο.

Κυρίαρχος παράγοντας που καθόρισε τη δομή του νέου κέντρου φιλοξενίας υπήρξε η επιθυμία δημιουργίας δύο διακριτών ενοτήτων, μίας που εξυπηρετεί τη διαμονή αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων και μίας που εξυπηρετεί τη διαμονή κλινοστατικών. Σκοπός είναι οι συγκεκριμένες περιοχές να λειτουργούν αυτόνομα (καθώς χαρακτηρίζονται από διαφορετικές ανάγκες ) και να δημιουργείται στους ενοίκους η αίσθηση της ιδιωτικότητας. Οι ενότητες οργανώνονται σε δύο εκατέρωθεν όγκους με το χώρο υποδοχής, το χώρο διημέρευσης και υποστηρικτικούς γραφειακούς χώρους ανάμεσά τους. Προκύπτουν δύο αυτόνομες πτέρυγες με την απαραίτητη ιδιωτικότητα και ένας ενδιάμεσος χώρος – σύνδεσμος με περισσότερο δημόσιο χαρακτήρα. Ο τελευταίος, αποτελεί χώρο συνεύρεσης των δύο τύπων φιλοξενούμενων και των επισκεπτών. Προσεγγίζοντας κανείς το χώρο υποδοχής, αντικρύζει ένα μεγάλο αίθριο (η ύπαρξη του οποίου ενισχύει τον ενεργειακό σχεδιασμό του κτιρίου) με μια εντυπωσιακή βοτσαλολίμνη. Το υδάτινο στοιχείο προεκτείνεται στον εξωτερικό υπαίθριο χώρο εκτόνωσης των μονάδων διαμονής, εντείνοντας την αίσθηση της χαλάρωσης και της ξεκούρασης των φιλοξενούμενων.

Οι επιφάνειες των όψεων διαμορφώνονται με συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, λευκό σοβά και επενδύσεις από πέτρα και μάρμαρο τοπικής προέλευσης. Στα κιγκλιδώματα χρησιμοποιείται ανοξείδωτος χάλυβας και στα κουφώματα αλουμίνιο. Τα στηθαία των μονάδων διαβίωσης διαμορφώνονται με γυάλινες επιφάνειες που επιτρέπουν την αδιάκοπη θέα προς το μεσσηνιακό τοπίο. Οριζόντιες δοκίδες από ξύλο τικ διαμορφώνουν τα δάπεδα στους εξωτερικούς χώρους, τα οποία πλαισιώνουν την υδάτινη επιφάνεια. Τέλος, ο ενεργειακός σχεδιασμός και τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη λειτουργία του κέντρου αποτέλεσε ζητούμενο του σχεδιασμού. Το κτίριο διαθέτει συστήματα φυσικού δροσισμού – αερισμού, ηλιοπροστασίας, αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, κατάλληλη βλάστηση και πολλές ΗΜ καινοτομίες που συμβάλουν προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: PEOPLE
Στατική μελέτη: PEOPLE
Η/Μ μελέτη: PEOPLE
Συνολικό εμβαδό: 2.213 m²
Έναρξη: 2011
Ολοκλήρωση: 2014

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο παραγωγής και γραφείων με ενεργειακό σχεδιασμό

Κτίριο παραγωγής και γραφείων με ενεργειακό σχεδιασμό

To κτίριο στεγάζει τους χώρους γραφείων της εταιρείας και την παραγωγή και συσκευασία των προϊόντων της. Οι νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης BREEAM στην κατηγορία “very good”. Eπεκτείνεται σε πέντε…
Κατάστημα οπτικών  στη Μύκονο

Κατάστημα οπτικών στη Μύκονο

Το 1992 ο γλύπτης Anish Kapoor με το γλυπτό του "’Oταν είμαι έγκυος" έθεσε το ζήτημα της γεωμετρικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός κοινού άσπρου τοίχου και μιας γεωμετρικής μορφής με διπλή…
Ιατρείο πλαστικού χειρούργου

Ιατρείο πλαστικού χειρούργου

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του ιατρείου βασίστηκε στην εγγραφή όγκων και μορφών που θα μπορούν να αναγιγνώσκονται ως ανεξάρτητες εγγραφές αντικειμένων στο φόντο του κελύφους. Οι αρχιτέκτονες δηλαδή απέφυγαν να επαναλάβουν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.