Ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στη Ρόδο

Από το Σεπτέμβριο του 2015, το νέο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στεγάζεται στον πρώτο όροφο διατηρητέου κτιρίου του 1912 στο κέντρο της Ρόδου.
Με σκοπό την ανάδειξη του καινούργιου μέσα από το παλιό, ο εσωτερικός χώρος δέχθηκε ήπιες επεμβάσεις και μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο ιατρείο με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, διατηρώντας παράλληλα τον ιταλικής αρχιτεκτονικής εξαίρετο χαρακτήρα του.
Στο κέντρο του ιατρείου, ένας μακρύς πλατύς και διαμπερής διάδρομος φιλοξενεί τους χώρους υποδοχής και αναμονής και καταλήγει σε ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι, ενώ οι δύο χώροι γραφείων, η αίθουσα χειρουργείου, η είσοδος, το wc και η κουζίνα διακλαδώνονται αριστερά και δεξιά αυτού. Η απόλυτα συμμετρική διάταξη των πορτών και των παραθύρων φανερώνει την ιταλικής αρχιτεκτονικής καταγωγή του κτιρίου.
Μέσα από τα παλιά ψηλά παράθυρα, το εκρηκτικό φως του ήλιου του νησιού διαχέεται άπλετα στο εσωτερικό. Το λευκό χρώμα των τοίχων αποπνέει την αίσθηση του καθαρού και αποστειρωμένου, ενώ ταυτόχρονα αντιπαραβάλλεται στην ποικιλία των χρωμάτων και των γεωμετρικών μοτίβων των παλιών πλακιδίων του δαπέδου, και αναδεικνύει έτσι το αποτύπωμα του χρόνου, τη μοναδικότητα και τη ζεστασιά τους. Μια λεία και ενιαία στρώση τσιμεντοκονίας έρχεται να γεμίσει τα κενά του δαπέδου, εκεί όπου τα πλακάκια λείπουν.
Όλα τα έπιπλα και τα φωτιστικά, εκτός από τα γραφεία και τις καρέκλες έχουν σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο. Το φωτιστικό dARCHstudio light (ντιζάιν 2008) έχει επίσης τοποθετηθεί στους χώρους γραφείων.
Ο σχεδιασμός των επίπλων εμπνέεται από την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, καθώς και από την τόσο σημαντική (για την αρχιτεκτονική και την πλαστική χειρουργική) έννοια της τομής. Οι νέες βιβλιοθήκες ενσαρκώνουν τη δομική σχέση των εσωτερικών οργάνων και του ινώδους συνδετικού ιστού, προβάλλοντας το διάτρητο όγκο του μαύρου μεταλλικού πλέγματος ως περίβλημα στη συμπαγή γεωμετρική μορφή του λευκού λακαριστού ξύλου.
Στην αίθουσα του χειρουργείου, μια γραμμή τομής "κόβει σαν νυστέρι" τους τοίχους και το δάπεδο του χώρου χρωματικά στα δύο.
Οι λευκοί τοίχοι της εισόδου και του κεντρικού διαδρόμου έχουν ηθελημένα μείνει άδειοι, με σκοπό αργότερα να φιλοξενήσουν περιοδικές εκθέσεις έργων τέχνης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελίνα Δρόσου / dARCHstudio
Επίβλεψη: Ελίνα Δρόσου
Ιδιοκτήτης: Δρ. Βασίλειος Παπαγεωργίου
Τοποθεσία: Ίωνος Δραγούμη 44, Ρόδος
Εμβαδό: 100 m²
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2015
Φωτογραφίες: Ευάγγελος Χατζικέλης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Οφθαλμολογική κλινική στη Θεσσαλονίκη

Οφθαλμολογική κλινική στη Θεσσαλονίκη

Η οφθαλμολογική κλινική "Ophthalmica" βρίσκεται στη γωνία των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Πλούτωνος, σε μια αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης με έντονη κίνηση και χρήσεις κέντρου πόλης. Από την αρχή ο…
Εκθεσιακό περίπτερο  εταιρείας προϊόντων ηλιοπροστασίας

Εκθεσιακό περίπτερο εταιρείας προϊόντων ηλιοπροστασίας

Στο εκθεσιακό περίπτερο της τουρκικής εταιρείας Suntech παρουσιάζονται καινοτόμα προϊόντα ηλιοπροστασίας. Η κατασκευή του περιπτέρου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2016 στο Metropolitan Expo της Αθήνας.Ο σχεδιασμός του περιπτέρου…
Ο νέος χώρος της

Ο νέος χώρος της "Σχεδία"

Το Σχεδία Home περιλαμβάνει εστιατόριο, καφέ-μπαρ και εκθετήριο-πωλητήριο.Την συνθετική διαδικασία δεν απασχόλησε τόσο η «αισθητική ορθότητα» του νέου χώρου της "Σχεδία", όσο το να μπορεί ο χώρος αυτός να "συνεπαίρνει",…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.