Εσωτερική διαρρύθμιση οδοντιατρείου

Μορφολογία εμπνευσμένη από την οδοντοστοιχεία
Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός χώρου γραφείων σε κέντρο ολοκληρωμένων οδοντιατρικών υπηρεσιών. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εξεταστήρια, δύο εργαστήρια, ένα ακτινολογικό, το γραφείο των ιατρών, υποδοχή, αναμονή και βοηθητικούς χώρους. Η σύνδεση όλων αυτών των χώρων γίνεται μέσω του διαδρόμου - άξονα  που διασχίζει κατά μήκος το οδοντιατρικό κέντρο.
Ο διάδρομος εμπνευσμένος από το βασικό "θέμα" του οδοντιατρείου, τις οδοντοστοιχίες, διαμορφώνεται από ασύμμετρα κατακόρυφα γυάλινα αμμοβολισμένα στοιχεία σε εναλλαγή με αντίστοιχα τμήματα λευκού τοίχου, μοτίβο που συνεχίζεται και στην οροφή. Οι φωτοδιαπερατές ημιδιάφανες γυάλινες επιφάνειες, βοηθούν στην αντίληψη των χώρων που βρίσκονται πίσω από αυτές, προσφέρουν φωτισμό στο διάδρομο και στους χώρους που συνδέουν και παράλληλα λειτουργούν σαν πόρτες. Ο άξονας συνεχίζεται και στην υποδοχή, όπου η "οδοντοστοιχία" ανοίγει προς το χώρο της εισόδου και αφήνει το αποτύπωμά της στον εξωτερικό τοίχο του ιατρείου, σχηματίζοντας σχισμές από αμμοβολισμένο γυαλί.
Εσωτερικά, στο χώρο των εξεταστηρίων, η μία πλευρά τους διαμορφώνεται από την κατασκευή του διαδρόμου και τις εναλλαγές που φέρει, ενώ η απέναντι παραμένει με τα υπάρχοντα κουφώματα του κελύφους, τα οποία σκιάζονται με λευκά κατακόρυφα στοιχεία από πολυβινύλιο (PVC). Από την οροφή και τον πλαϊνό τοίχο των ιατρείων αναρτάται σε απόσταση μία φωτογραφία με θέμα το φυσικό τοπίο, σε σχήμα που ακολουθεί το οπτικό πεδίο του εξεταζόμενου όσο βρίσκεται στην καρέκλα του οδοντιάτρου.
Στόχος ήταν ο χώρος που δημιουργήθηκε να κεντρίζει το ενδιαφέρον του πελάτη, αποσπώντας τη σκέψη του από την επικείμενη εξέταση / επέμβασή του. Έτσι, ο χώρος αναμονής, ενώ έχει μια αυστηρότητα ως προς τη διάταξη και την επίπλωσή του, αυτή αντισταθμίζεται με την τοποθέτηση σε ολόκληρη την επιφάνεια των δύο τυφλών τοίχων δύο φωτογραφιών που απεικονίζουν ένα φυσικό τοπίο, σε αντιστοιχία με τις φωτογραφίες των εξεταστηρίων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη: hhharchitects - Ιωάννα Χολέβα,
Νικήτας Χατζημιχάλης, αρχιτέκτονες μηχ.
Τοποθεσία: Κηφισιά, Αθήνα
Eμβαδό: 195 m²
Χρόνος μελέτης / κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εστιατόριο ‘’Capanna’’ στο Κολωνάκι

Εστιατόριο ‘’Capanna’’ στο Κολωνάκι

Το Capanna πρόκειται για ένα ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Χάριτος στο Κολωνάκι. Το πεζοδρομημένο τμήμα της Χάριτος διευκολύνει την άμεση διασύνδεση του…
Παντοπωλείο - μεζεδοπωλείο

Παντοπωλείο - μεζεδοπωλείο "Το δικό μας"

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι όμορο διατηρητέου κτιρίου και αυτό έπρεπε να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό των όψεων. Η χρήση του είναι παραδοσιακό παντοπωλείο – μεζεδοπωλείο.Η βασική ιδέα του σχεδιασμού…
Βιομηχανικό κτίριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Βιομηχανικό κτίριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Tο κτίριο, εμβαδού 5.380 m², κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 10.298 m² στη βιομηχανική ζώνη της Mεταμόρφωσης Aττικής. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε χώρους υποδοχής και έκθεσης εμπορευμάτων, γραφεία, χώρους αποθήκευσης και διακίνησης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.