Επέκταση σε βιομηχανικό κτίριο στη Λάρισα

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου, κατ’ επέκταση υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας. Περιλαμβάνει βιομηχανοστάσιο και εργαστήρια, αποθήκες, μηχανολογικούς χώρους και χώρους διοίκησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους υπογείου βοηθητικής χρήσης 1.000 m² και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου επιφάνειας 8.500 m².
Η μελέτη βασίζεται επάνω σε βιοκλιματικές προδιαγραφές παθητικών και ενεργητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού στηρίζεται στο σαφή μορφολογικό διαχωρισμό του ορθογώνιου εργοστασίου παραγωγής, επεξεργασίας και παρασκευής κουμπιών με τον όγκο των γραφείων διοίκησης. Στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί επίσης το διαφώτιστο αίθριο που εξυπηρετεί στον εύληπτο διαχωρισμό του υφιστάμενου κτιρίου με τη νέα επέκταση. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από μεταλλικά φέροντα στοιχεία, ενώ ο σχεδιασμός της οροφής του βιομηχανικού χώρου έχει ανοίγματα προς το βορρά για να υπάρχει φυσικός διάχυτος φωτισμός στο σύνολο του χώρου. Η κυματοειδής ανάπτυξη της πρόσοψης των χώρων διοίκησης έχει παραχθεί βάσει των απαιτήσεων φωτισμού και σκιασμού των χώρων, καθώς και από την πρόθεση δημιουργίας μιας ενιαίας όψης, με διάφανη επιδερμίδα που ορίζει την αρχή σχεδιασμού και αποτελεί βασική φιλοσοφία όλου του έργου. Η κεντρική είσοδος του κοινού βρίσκεται σε ελαφρώς υπερυψωμένη στάθμη. H γραμμή παραγωγής του εργοστασίου, βρίσκεται αντιδιαμετρικά αυτής της εισόδου στο κτίριο και περιλαμβάνει τους χώρους των πρώτων υλών, τις αίθουσες επεξεργασίας, την αίθουσα λέιζερ, τους χώρους ταξινόμησης και διαλογής και τέλος την περιοχή αποστολών. Τέλος, υπάρχουν πλευρικές βοηθητικές είσοδοι, που ενώνουν τις δυο διακριτές λειτουργίες, τη διοίκηση με την παραγωγή. 
Οι εξωτερικές όψεις έχουν γίνει με μεταλλικά ικριώματα, σταθεροποιημένα επάνω στο κτίριο και δύο είναι οι βασικές προσεγγίσεις στο κέλυφος ανάλογα με τη λειτουργία του χώρου που εξυπηρετούν: Είτε εξωτερική τοιχοποιία από εμφανές σκυρόδεμα μέχρι το ύψος του 1,00 m και επένδυση από θερμομονωτικά πετάσματα μέχρι το επίπεδο της στέγης, είτε κατακόρυφες προσόψεις από μονωμένες μονάδες κρυστάλλων, χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, στηριζόμενες σε κατακόρυφα πτερύγια, που εκτείνονται σε όλο το ύψος του επιπέδου.Τα πτερύγια φέρουν σχέδια, ώστε να παρέχουν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Κωστής Σκρουμπέλος + Φοίβος Σκρουμπέλος και Συνεργάτες Ο.Ε., Αθανάσιος Ντίνας.
Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης: Κωστής Σκρουμπέλος, συντονιστής μελετών
και υπεύθυνος αρχιτεκτονικής μελέτης, Αθανάσιος Ντίνας, αρχιτέκτων μηχ., Φοίβος Σκρουμπέλος, αρχιτέκτων μηχ., Εμμανουήλ Εγγλέζος, αρχιτέκτων μηχ., Εμμανουέλα Κουτεντάκη, αρχιτέκτων μηχ.
Στατική μελέτη: Λιόντος και Συνεργάτες Ε.Π.Ε.
Ομάδα στατικής μελέτης: Κωνσταντίνος Λιόντος, πολιτικός μηχ., Γρηγόρης Χαρέλης, πολιτικός μηχ., Γιάννης Σταθόπουλος, πολιτικός μηχ., Θοδωρής Σταθόπουλος, πολιτικός μηχ., Σταυρούλα Γιουβανάκη
H/M μελέτη: Αργύριος Ντίνας
Eπίβλεψη: Κωστής Σκρουμπέλος, Αθανάσιος Ντίνας, Φοίβος Σκρουμπέλος
Συνεργάτες: MDE Metal Design Eng. GmbH, W. Minniberger - Austria
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: ΛΑΜΚΟ Α.Τ.Ε.
Iδιοκτήτης: BOTTONE ARTISTIKO, Ηλίας Λάκκας & ΣΙΑ Ο.Ε.
Tοποθεσία: 6ο χλμ. Λάρισας - Συκουρίου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 6.564 m²
Xρόνος μελέτης: 2007
Xρόνος κατασκευής: 2009
Φωτογραφίες: Αθανάσιος Ντίνας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Café - wine bar στα Τρίκαλα

Café - wine bar στα Τρίκαλα

Το café-wine bar "Cups Nine" βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης των Τρικάλων, στην περιοχή "Μανάβικα", με πλήρη οπτική προς την κεντρική πλατεία της πόλης. Η συγκεκριμένη…
Νέος χώρος τέχνης της Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Νέος χώρος τέχνης της Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ένας καινούργιος χώρος τέχνης της Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Κριεζώτου 6.Μια τρισδιάστατη μεταλλική κατασκευή, «ξεδιπλώνεται» στον νέο χώρο της Γκαλερί Ζουμπουλάκη, της οδού Κριεζώτου 6. O μακρύς  διάδρομος από αδρά βιομηχανικά…
Χώρος γραφείων στο κέντρο της Αθήνας

Χώρος γραφείων στο κέντρο της Αθήνας

Ο χώρος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ανασχεδιάστηκε από τους Link architects, για να στεγάσει το νέο γραφείο του ξενοδοχείου "Paros Agnanti".Στόχος ήταν η δημιουργία ενός ανοικτού, λειτουργικού και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.