Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου αυτοκινήτων

Σε προϋπάρχον κτίσμα επί της Λ. Κηφισίας στην Αθήνα, τμήμα του οποίου ήταν παλαιότερα τοπικός σταθμός λεωφορείων, ζητήθηκε η δημιουργία ισόγειου εκθεσιακού χώρου για τη συστέγαση πέντε ανεξάρτητων εταιρειών αυτοκινήτων. Ζητούμενο του σχεδιασμού ήταν να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος κατακερματισμός του χώρου, χωρίς ωστόσο να θυσιαστεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της εταιρικής ταυτότητας καθεμίας από τις πέντε αντιπροσωπείες.
Επιλέχτηκε η έμφαση στην κοινή ψευδοροφή που διατρέχει το χώρο κατά μήκος της κύριας όψης. Σαν λευκή κορδέλα "ξετυλίγεται" με πλαστικότητα, "αγκαλιάζοντας" σημειακά τα υποστυλώματα του φέροντος οργανισμού και συνδέει το σύνολο του εκθεσιακού χώρου, κατεβαίνοντας παράλληλα με τους τοίχους.
Το φως αποτελεί δεύτερο στοιχείο της μελέτης που έρχεται να ενισχύσει την ενοποίηση του χώρου. Ακολουθώντας τη ρέουσα πορεία της ψευδοροφής, διατρέχει την έκθεση, άλλοτε ψυχρό με διπλή σειρά ταινίας φωτοδιόδων και άλλοτε έντονο, συμβάλλοντας στις εξάρσεις της φόρμας των επί μέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων.
Το μεταλλικό πατάρι, που παρεμβάλλεται στο κέντρο του χώρου και φιλοξενεί γραφεία, βοηθητικούς χώρους και αίθουσα συνεδριάσεων, έρχεται να εξισορροπήσει το μεγάλο μήκος του καταστήματος, παρεμβαίνοντας σαν τρίτη διάσταση σ’ αυτό.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας προσδιορίζονται από τα διαφορετικά υλικά, τους χρωματισμούς και την αλλαγή επιπέδων στα δάπεδα. Τέλος, η διακριτική εσωτερική σήμανση σφραγίζει την ιδιαιτερότητα της κάθε μιας απ΄αυτές.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Νεφέλη Καπόν, Ματθαίος Περγαμιάν
Επίβλεψη: Νεφέλη Καπόν, Ματθαίος Περγαμιάν
Συνεργάτες: Κατερίνα Καμπράνη
Ιδιοκτήτης: Autoone - Όμιλος Συγγελίδη
Τοποθεσία: Λεωφ. Κηφισίας, Αθήνα
Εμβαδό: 1.200 m2
Χρόνος μελέτης/ κατασκευής: 9/2011 - 2/2012
Φωτογραφίες: Μαριάνα Μπίστη

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση ζαχαροπλαστείου Plaisir στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Ανακαίνιση ζαχαροπλαστείου Plaisir στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Το κατάστημα Plaisir βρίσκεται στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και είναι το πρώτο στο οποίο εφαρμόζεται μια νέα εταιρική ταυτότητα των ιστορικών καταστημάτων. Στόχος του σχεδιασμού ήταν η ενίσχυση του τοπικού χαρακτήρα…
Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ubuplan στη Θεσσαλονίκη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ubuplan στη Θεσσαλονίκη

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κτιρίων – κελύφων, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στο κέντρο των πόλεων και συγκεκριμένα σε διατηρητέο του 1923 στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε αφορμή για παρέμβαση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.