Γυμναστήριο "Molon Labe Gym" στην Κύπρο

  • ADP Architecture

Η επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων διαχρονικά αποτελεί για τους αρχιτέκτονες μια ενδιαφέρουσα πρόκληση σχεδιασμού. Η μετατροπή ενός εγκαταλειμμένου από τη δεκαετία του 1960 βιομηχανικού κτηρίου, σε ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο μας έδωσε την ευκαιρία να εμπνευστούμε από την βιομηχανική του χρήση και να διατηρήσουμε στοιχεία από το παρελθόν του στη νέα χρήση.
Μορφολογικά με ένα δυναμικό χειρισμό η όψη προς τον κύριο οδικό άξονα έχει επανασχεδιαστεί πλήρως, ενισχύοντας το στοιχείο της έκπληξης για τον άνθρωπο που κινείται κατά μήκος του άξονα αφού αποδίδονται δυο διαφορετικές οπτικές ανάλογα με την κατεύθυνση κίνησης. Από την δυτική κατεύθυνση η αξονική αναδίπλωση δημιούργησε ένα νέο τριγωνικό όγκο ο οποίος επενδύεται με φύλλα οξειδωμένου χάλυβα και αποτελεί την επιφάνεια τοποθέτησης του λογότυπου του γυμναστηρίου. Η κλίμακα του λογότυπου πάνω στα φύλλα οξειδωμένου χάλυβα λειτουργεί και ως η πρώτη εντύπωση για το τι θα ακολουθήσει στον κυρίως χώρο. Σημειολογικά στον όγκο αυτό χωροθετείται η είσοδος στο γυμναστήριο μέσα από ένα ενδιάμεσο χώρο υποδοχής.
Από την ανατολική κατεύθυνση και σε αντίθεση με τον συμπαγή όγκο οξειδωμένου χάλυβα, η διώροφη επιφάνεια γυαλιού του υαλοστασίου παρουσιάζει με την διαπερατότητα της τα εσωτερικά δρώμενα στο δημόσιο και αντίθετα. Ο χρήστης του γυμναστηρίου κινούμενος στον χώρο ανάλογα με το πόσο πλησιάζει το υαλοστάσιο αλλάζει και τις οπτικές του, ενώ ο χρήστης του πολυσύχναστου δρόμου αντιλαμβάνεται το εσωτερικό του γυμναστηρίου σαν μια ευχάριστη εικόνα στην διαδρομή του.
Στον εσωτερικό χώρο η εμφανής οροφή έχει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, αφού η ανάμνηση της πρώην βιομηχανικής χρήσης του κτιρίου ήταν ο λόγος που μας ώθησε σ’ αυτή την απόφαση. Ενώ η παλιά οροφή έχει αντικατασταθεί, η νέα μεταλλική δομή ακολουθεί τις αρχικές ξύλινες δοκούς και παράλληλα ένα δευτερεύον σύστημα υποστήριξης υπηρεσιών επιτρέπει στις εκτεθειμένες υπηρεσίες να δίνουν την εντύπωση ότι αιωρούνται σε διαφορετικά ύψη. Οι σωληνώσεις και τα κανάλια για τις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές υπηρεσίες, τα φουγάρα εξαερισμού και στο χαμηλότερο επίπεδο τα στοιχεία φωτισμού συνθέτουν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα σε ένα προσχεδιασμένο κάνναβο. Ο προσαρμοσμένος σχεδιασμός φωτισμού σηματοδοτεί ζώνες κυκλοφορίας και δραστηριότητας με έμφαση στην υπερυψωμένη περιοχή του cage MMA με στόχο την προβολή των πρωταγωνιστών του αγώνα.
Σε ότι αφορά την χωροθέτηση των λειτουργιών το κεντρικό ορθογωνικής κάτοψης κτίριο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει όλες τις δραστηριότητες για τις ανάγκες του γυμναστηρίου, δηλαδή χώρους για ελεύθερα βάρη και μηχανήματα, τον χώρο cage MMA και τον χώρο πολεμικών τεχνών, τον χώρο υποδοχής και αναμονής. Στον ημιώροφο στεγάστηκαν υποστηρικτικές λειτουργίες ενώ το υφιστάμενο βοηθητικό κτίριο-παράρτημα συνδέθηκε ουσιαστικά με το κυρίως κτίριο για να παρέχει πρόσβαση στα αποδυτήρια και τους χώρους υγιεινής.
Η ολοκλήρωση ενός έργου προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης είναι από μόνη της μια πρόκληση. Ακόμη περισσότερο όταν το έργο έχει ως πλαίσια, ένα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής εντός 4 μηνών, παράλληλα με τα ρεαλιστικά στοιχεία προϋπολογισμού του εργοδότη και όταν η μελέτη και η κατασκευή γίνονται κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας με τους ανάλογους περιορισμούς σε εργασία, εργοστάσια και εργοτάξια. Η άριστη επικοινωνία μεταξύ των ομάδων των μελετητών και των κατασκευαστών αλλά και ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση που επέδειξαν, ήταν καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου, ενώ πολύ σημαντική ήταν και η χρήση συστημάτων BIM για το συντονισμό των πληροφοριών για την επίτευξη της σύνθετης κατασκευής των εκτεθειμένων υπηρεσιών οροφής αλλά και για την αντιμετώπιση των δομικών εκπλήξεων του υφιστάμενου βιομηχανικού κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
ADP Architecture Design Practice
Πολιτικός Μηχανικός:
Polis Papachrisostomou
Μηχανολόγος Μηχανικός:
Christoforos Kettis
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός:
Varnavas Hadjimichael
Διακόσμηση εσωτερικού χώρου:
ADP Architecture Design Practice
Σχεδισμός φωτισμού:
Archtube
Επιμετρητές ποσοτήτων:
DKM Consultants
Φωτογραφίες:
UNSEEN VIEWS

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη

Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα μελέτης κλήθηκε να ανακαινίσει τους χώρους του εστιατορίου και του μπαρ του Clochard, μετά το ριζικό ανασχεδιασμό του χώρου που είχε υλοποιήσει το 2007. Οι μελετητές έθεσαν ως…
''Vet ID'', κτηνιατρικό κέντρο στο Νέο Ηράκλειο

''Vet ID'', κτηνιατρικό κέντρο στο Νέο Ηράκλειο

Το έργο Vet- ID αφορά στο σχεδιασμό ενός κτηνιατρικού κέντρου στο Νέο Ηράκλειο, στο ισόγειο ενός κτίσματος του ‘73. Στόχος του πρότζεκτ ήταν η αναθεώρηση του αρχιτεκτονικού ύφους των χώρων…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.