Αρτοζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Στo πλαίσιo της ανακαίνισης  χώρων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Καραλάζος επιμελήθηκε την ανακαίνιση ενός από τα πιο φημισμένα και ιστορικά αρτοζαχαροπλαστεία της πόλης στη γωνία της οδού Μητροπόλεως με την οδό Αγίας Σοφίας. Το αποτέλεσμα ήταν να αναδειχθεί εκ νέου ο χώρος του καταστήματος, αλλά και ολόκληρο το διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται.
Οι βασικές ιδέες ήταν η ανάδειξη της προετοιμασίας και έκθεσης του τσουρεκιού, ενός από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της εταιρείας, αλλά και το πάντρεμα του διαχρονικού φούρνου με ένα σύγχρονο καφέ - ζαχαροπλαστείο, κυρίαρχο στοιχείο του οποίου να είναι ο εμφανής του φούρνος.
Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση από μάρμαρο, οροφή από παλαιωμένα τούβλα που παραπέμπουν σε παλαιό αρτοποιείο, εμφανές σκυρόδεμα, στοιχεία από παλαιωμένα μέταλλα και χαλκό που δίνουν μια αίσθηση παλαιού και πολυτελούς χαρακτήρα ταυτόχρονα. Ο χώρος διαιρείται σε δύο επί μέρους τμήματα, διακριτά μεταξύ τους, χωροταξικά αλλά και γευστικά. Το χώρο του αρτοζαχαροπλαστείου και το χώρο του καφέ - ζαχαροπλαστείου.
Ο αρμονικός συνδυασμός όλων των διαφορετικών υλικών στον ίδιο χώρο ενός παλαιού φούρνου και μιας μοντέρνας "patisserie" έδωσαν ένα σύγχρονο αρτοζαχαροπλαστείο, μια μείξη ελληνικών και γαλλικών στοιχείων, ένα χώρο μοναδικό για τη Θεσσαλονίκη.

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Βασίλης Καραλάζος
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: ERGOCON - Απόστολος Αποστολίδης
Iδιοκτήτης: ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ Α.Ε.
Tοποθεσία: Συμβολή οδών Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό καταστήματος: 200 m2
Xρόνος μελέτης & κατασκευής: 2011
Διάρκεια κατασκευής: 45 ημέρες
Φωτογραφίες: STUDIO PHOBIA - Β. Σωμαράκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιομηχανικό κτίριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Βιομηχανικό κτίριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Tο κτίριο, εμβαδού 5.380 m², κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 10.298 m² στη βιομηχανική ζώνη της Mεταμόρφωσης Aττικής. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε χώρους υποδοχής και έκθεσης εμπορευμάτων, γραφεία, χώρους αποθήκευσης και διακίνησης…

"Μεταβαλλόμενο σκηνικό" Φαρμακείο στο Κρυονέρι

Βασική σχεδιαστική πρόθεση είναι η δημιουργία ενός μεταβαλλόμενου σκηνικού, τα στοιχεία του οποίου καθώς παραμετροποιούνται κατευθύνουν το βλέμμα και την κίνηση του επισκέπτη στο σύνολο των προϊόντων της έκθεσης. Το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.