Αρτοζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Στo πλαίσιo της ανακαίνισης  χώρων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Καραλάζος επιμελήθηκε την ανακαίνιση ενός από τα πιο φημισμένα και ιστορικά αρτοζαχαροπλαστεία της πόλης στη γωνία της οδού Μητροπόλεως με την οδό Αγίας Σοφίας. Το αποτέλεσμα ήταν να αναδειχθεί εκ νέου ο χώρος του καταστήματος, αλλά και ολόκληρο το διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται.
Οι βασικές ιδέες ήταν η ανάδειξη της προετοιμασίας και έκθεσης του τσουρεκιού, ενός από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της εταιρείας, αλλά και το πάντρεμα του διαχρονικού φούρνου με ένα σύγχρονο καφέ - ζαχαροπλαστείο, κυρίαρχο στοιχείο του οποίου να είναι ο εμφανής του φούρνος.
Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση από μάρμαρο, οροφή από παλαιωμένα τούβλα που παραπέμπουν σε παλαιό αρτοποιείο, εμφανές σκυρόδεμα, στοιχεία από παλαιωμένα μέταλλα και χαλκό που δίνουν μια αίσθηση παλαιού και πολυτελούς χαρακτήρα ταυτόχρονα. Ο χώρος διαιρείται σε δύο επί μέρους τμήματα, διακριτά μεταξύ τους, χωροταξικά αλλά και γευστικά. Το χώρο του αρτοζαχαροπλαστείου και το χώρο του καφέ - ζαχαροπλαστείου.
Ο αρμονικός συνδυασμός όλων των διαφορετικών υλικών στον ίδιο χώρο ενός παλαιού φούρνου και μιας μοντέρνας "patisserie" έδωσαν ένα σύγχρονο αρτοζαχαροπλαστείο, μια μείξη ελληνικών και γαλλικών στοιχείων, ένα χώρο μοναδικό για τη Θεσσαλονίκη.

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Βασίλης Καραλάζος
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: ERGOCON - Απόστολος Αποστολίδης
Iδιοκτήτης: ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ Α.Ε.
Tοποθεσία: Συμβολή οδών Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό καταστήματος: 200 m2
Xρόνος μελέτης & κατασκευής: 2011
Διάρκεια κατασκευής: 45 ημέρες
Φωτογραφίες: STUDIO PHOBIA - Β. Σωμαράκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ελαιουργείο στην Πύλο

Ελαιουργείο στην Πύλο

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται σε μια ημιορεινή αγροτική έκταση της Πύλου, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και αμπελώνες. Ζητούμενο πρόγραμμα από τους εργοδότες υπήρξε ο σχεδιασμός ενός κτιρίου, που θα στεγάσει…
*Site specific, ένας χώρος για εκθέσεις & εκδηλώσεις

*Site specific, ένας χώρος για εκθέσεις & εκδηλώσεις

Πρόκειται για ένα concept space στη Μεταμόρφωση, αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, στο design, στον αρχιτεκτονικό φωτισμό και στη σύγχρονη τέχνη. Είναι ένα έργο διαμόρφωσης εσωτερικού χώρου, για το οποίο δούλεψαν αρμονικά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.