Αποκατάσταση θαλάμου σε κέντρο αποθεραπείας παιδιών

Ο νέος θάλαμος Δ του κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Αττικής (Κ.Α.Α.Π.Α.Α.) λειτουργεί στο παράρτημα Βούλας. Η πρωτοβουλία της αποκατάστασης του χώρου ονομάστηκε "Big Smile Project 2", ως συνέχεια του έργου της Μ.Κ.Ο. Tandem με την ευγενική χορηγία του φιλανθρωπικού προγράμματος Mattel Children's Foundation.
Στόχος της πρότασης ήταν η δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος οικογενειακής θαλπωρής, παιχνιδιού και κυρίως ασφάλειας, στα πλαίσια μιας οικονομικής και χρονικά εφικτής υλοποίησης. Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία "προσωπικού" χώρου για κάθε παιδί.
Ο συγκεκριμένος θάλαμος φιλοξενεί 18 παιδιά διαφορετικών ηλικιών και δυσκολιών, άρα και διαφορετικών αναγκών και δυνατοτήτων. Συνεπώς δημιουργήθηκαν χώροι που εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, με ξεχωριστό χαρακτήρα και ύφος, καθώς προηγήθηκε αναλυτική χρωματική και μορφολογική επιμέλεια.
Στους χώρους ύπνου δημιουργήθηκαν προσωπικοί χώροι για το κάθε παιδί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση διαμορφώθηκαν οι "κρυψώνες", διάτρητα δωμάτια που αποτελούνται από χαμηλά ξύλινα πετάσματα με στρόγγυλα διάκενα και προσφέρουν ταυτόχρονα απομόνωση και ενιαία οπτική. Στη δεύτερη περίπτωση, ο τοίχος στο προσκεφάλι των κρεβατιών πάχυνε ώστε να δημιουργηθούν "φωλίτσες", δηλαδή εσοχές για τα κρεβάτια στην λογική της αγκαλιάς και εξοχές για αποθηκευτικούς χώρους, με μια ενιαία όψη.
Οι κοινόχρηστοι χώροι αντιμετωπίστηκαν ως χώροι συγκέντρωσης και παιχνιδιού, αναδιοργανώνοντας ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Η κίνηση ανάμεσά τους επιτυγχάνεται με την προυπάρχουσα ράμπα, η οποία λειτουργεί ως ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ διαφορετικών επιπέδων, που αντιμετωπίστηκαν ως ουρανός - γη - βυθός θάλασσας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: schema architecture & engineering - Μαριάννα Αθανασιάδου, Χρήστος Σταυρογιάννης
Υπεύθυνη μελέτης: Μαριάννα Αθανασιάδου
Ομάδα μελέτης: Μαριάννα Αθανασιάδου, Αγγελική Ζωγραφάκη
Κατασκευή: schema architecture & engineering
Επίβλεψη: Μαριάννα Αθανασιάδου, Σάββας Αθανασιάδης
Κύριος του έργου: Κ.Α.Α.Π.Α.Α. Βούλας (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.)
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 272 m²
Χρόνος μελέτης: Απρίλιος - Οκτώβριος 2013
Χρόνος κατασκευής: Νοέμβριος 2013
Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ελαιουργείο στην Πύλο

Ελαιουργείο στην Πύλο

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται σε μια ημιορεινή αγροτική έκταση της Πύλου, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και αμπελώνες. Ζητούμενο πρόγραμμα από τους εργοδότες υπήρξε ο σχεδιασμός ενός κτιρίου, που θα στεγάσει…
Το κατάστημα Ergon Docks στις Βρυξέλλες

Το κατάστημα Ergon Docks στις Βρυξέλλες

Το δεύτερο ΕΡΓΟΝ στις Βρυξέλλες βρίσκεται στο νέο εμπορικό κέντρο της πόλης, το Docks Bruxsel. Το κατάστημα εκτείνεται σε 300 περίπου τ.μ. σε μακρόστενη και ορθογώνια κάτοψη με μεγάλο ύψος.…
Γκαλερί

Γκαλερί "The Art Dose"

Οι σχεδιαστικές προθέσεις αυτού του έργου είναι να συνδυάσει μια minimal αισθητική με κομψές και δυναμικές γραμμές σε μια ισορροπημένης λογικης σύνθεση. Όπου τα στοιχεία του design  προσφέρουν όλες τις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.