1ο βραβείο Δημόσιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: "Ακτογραφίες". Ανάπλαση πολυλειτουργικού πάρκου του Πεδίου Άρεως στον Βόλο

Στα όρια του αστικού ιστού του Βόλου, στις εκβολές του ποταμού του Ξηριά και των ακτών του Παγασητικού Κόλπου, το νέο πάρκο του Πεδίου Άρεως φιλοδοξεί, σε συνδυασμό με το νέο Μουσείο της Αργούς, να επεκτείνει την αστική καθημερινότητα των κατοίκων προς τη φύση, να αναδείξει την ιστορία της πόλης και να ενισχύσει την ταυτότητα του τοπίου.
Στόχος της μελέτης είναι το πάρκο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη μητροπολιτική περιοχή του Βόλου, δημιουργώντας έναν νέο πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών. Η μελέτη στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού χώρου, ο οποίος θα φιλοξενήσει πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Η αρχιτεκτονική πρόταση έχει ως αφετηρία την μελέτη της περιοχής, των αντιθέσεων και των μορφολογικών στοιχείων που την χαρακτηρίζουν με στόχο τη διαμόρφωση των συνθετικών εργαλείων σχεδιασμού. Το οικόπεδο της μελέτης –σε συνδυασμό με την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου– γίνεται αντιληπτό ως ένας χώρος στο μεταίχμιο του αστικού τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Στοιχεία του αστικού ιστού όπως ο αυστηρός κάναβος και οι σκληρές επιφάνειες συνδυάζονται, εισερχόμενες εντός του πάρκου, με φυσικά καμπυλόμορφα στοιχεία, δημιουργώντας ένα μοτίβο πλέξης γεωμετριών και υλικοτήτων. Η διαδρομή εντός του πάρκου διακόπτεται από σημεία στάσης και θέασης προς τη λίμνη και το βουνό του Πηλίου, προσφέροντας ένα περιβάλλον ηρεμίας αλλά και κοινωνικής συναναστροφής.
Επιλογή υλικών
Το σύνολο των διαδρομών και των ειδικών χώρων χαρακτηρίζονται από ομοιογένεια τόσο σε σχεδιασμό όσο και στην επιλογή των υλικών. Φυσικά στοιχεία, όπως η πέτρα Πηλίου, ο οπτόπλινθος και το ξύλο, υλικά που προϋπήρχαν στο πάρκο, αλλά και επεξεργασμένα υλικά όπως γαρμπιλόδεμα και μέταλλο αποτελούν τη λίστα των υλικών που επιλέχθηκαν στη μελέτη.
Βιωσιμότητα και αειφορία
Ο σχεδιασμός των επεμβάσεων στα υφιστάμενα κτίρια αλλά και οι νέες ειδικές κατασκευές ακολουθούν τις αρχές της μελέτης ως προς την απλότητα, την έμφαση στην βιωσιμότητα και την αειφορία. Εργαλεία βιοκλιματικού και βιώσιμου σχεδιασμού εφαρμόζονται τόσο στα κτίρια όσο και στο υπόλοιπο πάρκο με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και την μείωση του οικονομικού και οικολογικού αποτυπώματος.
Φυτοτεχνική μελέτη
Η φυτοτεχνική μελέτη βασίζεται στα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής του Βόλου, του τοπικού υγρού κλίματος, της εγγύτητας στη θάλασσα και της υφιστάμενης λίμνης εντός του οικοπέδου μελέτης, η οποία, σε συνδυασμό με τον υγρότοπο του Ξηριά, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την βιοποικιλότητα της περιοχής. Η στρατηγική επιλογής των φυτεύσεων βασίζεται στην προσπάθεια διατήρησης και εμπλουτισμού της υφιστάμενης βλάστησης με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας. Οι ζώνες του πάρκου χαρακτηρίζονται από διαφορετικές φυτεύσεις ανάλογα με τη χρήση τους, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως εργαλεία ποιοτικής αναβάθμισης της εκάστοτε “γειτονιάς”.
Στόχος αρχιτεκτονικής πρότασης
Συνοπτικά, η μελέτη, μέσω ήπιων σχεδιαστικών και προγραμματικών κινήσεων, στοχεύει να δώσει έναν νέο χαρακτήρα στο πάρκο, μετατρέποντας το σε πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών. Κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, χώροι εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αθλητικές και οικονομικές δραστηριότητες, συνοψίζουν την μελλοντική εικόνα του πάρκου, το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής και της πόλης του Βόλου συστήνοντας ένα νέο πολυλειτουργικό πάρκο Πεδίου Άρεως.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Δημήτρης Στεφανάκης/Studio 99
Αθανάσιος Μουσμουλίδης/MID STUDIO
Φυτοτεχνική προμελέτη:
Αναστάσιος-Πέτρος Καζαμίας
Στατική μελέτη & κοστολόγηση:
Νικόλαος Χατζηνικολάου, Γεωργία Χατζηνικολάου
Σύμβουλος μηχανολογικής και στατικής προμελέτης εγκαταστάσεων και υφιστάμενων κτιρίων:
Πλαίσιο Α.Ε
Σύμβουλος στατικής προμελέτης ειδικών μεταλλικών και ξύλινων κατασκευών:
Interform A.E
Παρουσίαση:
Δημήτρης Στεφανάκης, Αθανάσιος Μουσμουλίδης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο Έλληνες φωτογράφοι στα διεθνή βραβεία Siena 2018

Δύο Έλληνες φωτογράφοι στα διεθνή βραβεία Siena 2018

Μουσείο EMP © Πυγμαλίων Καράτζας (GR), Αξιοσημείωτο ΒραβείοΣτις 27 Οκτωβρίου 2018, ανακοινώθηκαν τα βραβεία φωτογραφίας " Αρχιτεκτονική και Αστικοί Χώροι", στο Teatro dei Rozzi, στη Σιένα της Ιταλίας.Με 48.000 εικόνες…
Το πρώτο βραβείο για τις

Το πρώτο βραβείο για τις "Εγκαταστάσεις Κοινής Ωφέλειας" Δήμου Θεσσαλονίκης

Πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη «Δημιουργία Χώρου Εγκατάστεων Κοινής Ωφέλειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης», απέσπασε η πρόταση «Αστική Γειτονία» των FΙΟRE Architects, που υπήρξαν οι κύριοι συντελεστές της,  σε…
1ο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανέγερση νέου βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος της ΕΥΔΑΠ

1ο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανέγερση νέου βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος της ΕΥΔΑΠ

Νέο Κτίριο Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος στο Γαλάτσι Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών με στόχο την ανέγερση νέου σύγχρονου βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.