_ MATRIX _ (ΜΗΤΡΑ)

Κλειστός Διαγωνισμός Ιδεών, 2011

Η μελέτη εκπονήθηκε στο πλαίσιο κλειστού διαγωνισμού ιδεών για τη Σχολή Καλών Τεχνών, που διεξήγαγε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ερωτήματα σχετικά με τη δομή μιας πανεπιστημιακής σχολής και την ταυτότητα ενός ακαδημαϊκού χώρου τέθηκαν από την αρχή. Είναι ένας χώρος για έρευνα και πειραματισμό, ελεύθερη ανταλλαγή, γέννηση της γνώσης; Μια συγκέντρωση δημόσιων κτιρίων; Ένα δοχείο ανθρωπίνων σχέσεων; Ή μήπως όλα αυτά μαζί;
Ο δημόσιος χώρος, στον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις και δράσεις είναι κρίσιμος για την ταυτότητα της Σχολής. Είναι μία μήτρα που γεννάει ιδέες· όπως και η Τέχνη.
Στην πρόταση, ο βασικός δρόμος που διχοτομεί σήμερα την περιοχή μετατοπίζεται, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ενιαίο οικόπεδο για την εγκατάσταση των 4 Τμημάτων, με δυναμικό μέτωπο προς την κεντρική αρτηρία της πόλης.
Διακρίνονται στο πρόγραμμα δύο κατηγορίες χώρων: χώροι μοναδικοί με αυξημένες απαιτήσεις -όπως οι μάζες των θεάτρων και του κινηματογράφου– και χώροι με τυποποίηση που επαναλαμβάνονται –όπως αίθουσες, εργαστήρια, γραφεία. Οι ειδικοί χώροι τοποθετούνται σε μία στιβαρή βάση από μπετόν, που δημιουργεί στην άνω της πλευρά μια ελαφρώς κεκλιμένη πλατεία και μια δεύτερη, στεγασμένη σε μεγάλο τμήμα της, πλατεία στο κάτω της επίπεδο. Οι δύο πλατείες συνδέονται οπτικά και χωρικά μέσω μιας τεράστιας κυκλικής οπής, αποτελώντας τον κόμβο, όπου συγκεντρώνονται όλες οι κινήσεις και όπου ζει και αναπνέει η ακαδημαϊκή κοινότητα.
Οι χώροι με τυποποίηση συνθέτουν μια ευέλικτη κορδέλα πλάτους 15μ που αναπτύσσεται σε ορόφους και περιβάλλει την πλατεία. Μέρη της συνολικής αυτής μάζας αποκόπτονται και αποδίδονται σε κάθε Τμήμα ανάλογα με τις ανάγκες του.
Προτείνεται ένα μεθοδολογικό εργαλείο, το οποίο ως μήτρα -στη μαθηματική της έκφραση- θα επιτρέπει τυποποίηση και διαφοροποίηση στην εξέλιξη του χρόνου.
Το χρώμα ενσωματώνεται στην πρόταση για το διαχωρισμό των Τμημάτων. Οι λευκές περσίδες που περικλείουν τη μάζα αντανακλούν τα χρώματα, πλησιάζουν, απομακρύνονται, στρέφονται ανάλογα με τις ανάγκες του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: sparch ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, 40.22.ARCHITECTS: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ + ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ
Αρχιτέκτονες: Ρένα Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου, Αναστασία Παπαδοπούλου, Βανέσσα Τσακαλίδου
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Νίκος Απέργης, Ιωάννα Κλωνή, Ελένη Παπαευαγγέλου, Νιόβη Τσομπίκου, Σταυρούλα Χερουβείμ
Φοιτητές Αρχιτεκτονικής: Στρατής Γεωργίου, Φάνος Κατσαρής

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Νέο Κυπριακό Μουσείο, το 1ο Βραβείο

Νέο Κυπριακό Μουσείο, το 1ο Βραβείο

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου πρόκειται να φιλοξενήσει μια απο τις μεγαλύτερες συλλογές κυπριακής αρχαιολογίας στην ανατολική Μεσόγειο. Για το νέο κτίριο του μουσείου προκυρήχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το…
Ένα στέγαστρο – αστικός κήπος:  κτίριο υπηρεσιών της ΠΕΔΑ στην Ελευσίνα

Ένα στέγαστρο – αστικός κήπος: κτίριο υπηρεσιών της ΠΕΔΑ στην Ελευσίνα

Α' βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό ΔιαγωνισμόΤοποθετημένη σε κομβικό σημείο (άμεσα συσχετισμένο με τον αρχαιολογικό χώρο, το κέντρο της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας, και δίπλα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας «ΤΙΤΑΝ») η περιοχή παρέμβασης…
Δύο Έλληνες φωτογράφοι στα διεθνή βραβεία Siena 2018

Δύο Έλληνες φωτογράφοι στα διεθνή βραβεία Siena 2018

Μουσείο EMP © Πυγμαλίων Καράτζας (GR), Αξιοσημείωτο ΒραβείοΣτις 27 Οκτωβρίου 2018, ανακοινώθηκαν τα βραβεία φωτογραφίας " Αρχιτεκτονική και Αστικοί Χώροι", στο Teatro dei Rozzi, στη Σιένα της Ιταλίας.Με 48.000 εικόνες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.