Η ελληνική συμμετοχή Στη 16η μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας "Η σχολή των Αθηνών"

Η έκθεση στο ελληνικό περίπτερο εξετάζει την αρχιτεκτονική  των ακαδημαϊκών χώρων, από την ακαδημία του Πλάτωνα.

Οι ακαδημαϊκοί κοινοί χώροι αντιμετωπίζονται ως αρχιτεκτονικά δείγματα για ανάλυση, σύγκριση και συζήτηση. Οι  πενήντα έξι τρισδιάστατες μακέτες ακαδημαϊκών χώρων, εν ενεργεία και μη, από όλη την ιστορία και όλο τον κόσμο, είναι αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της σχολής Architectural Αssociation στο Λονδίνο. Ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, που αποτελούν μέρος της έκθεσης, είναι η Ακαδημία του Πλάτωνα, το Carpenter Center του Le Corbusier, οι αυλές του πανεπιστημίου του Cambridge και οι ανοιχτοί χώροι του Rolex Learning Center των SANAΑ.

Οι μακέτες είναι τοποθετημένες στις άκρες κατακόρυφων χαλύβδινων ράβδων και είναι οργανωμένες σε έναν κάνναβο, που γεμίζει ισότιμα προς όλες τις κατευθύνσεις το χώρο του ελληνικού περιπτέρου. Το πεδίο των τρισδιάστατων μακετών είναι εκτεθειμένο σ' αυτό το τοπίο, προσκαλώντας τους επισκέπτες να περιφερθούν στην έκθεση και να ζωντανέψουν τις μακέτες, σχεδόν ως πρόσθετοι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια μεγάλων διαλέξεων ή εκδηλώσεων.
Αναφερόμενο στη διάσημη νωπογραφία του Ραφαήλ, το περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα κλιμακωτό τοπίο - "ελεύθερο χώρο", όπως προστάζει το γενικό θέμα "Freespace" της φετινής Μπιενάλε. Υιοθετώντας συνειδητά την αρχιτεκτονική κοινοτοπία του αμφιθεάτρου, ο χώρος του περιπτέρου είναι διαμορφωμένος σαν ένα κλιμακωτό τοπίο, το οποίο επιτρέπει ατομική μελέτη, ανεπίσημη συζήτηση μικρών ομάδων και μεγάλες ομαδικές διαλέξεις.
Η έκθεση θα διήρκεσει έως τις 25 Νοεμβρίου 2018, στους κήπους της Μπιενάλε, στη Βενετία. To έργο υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΕΚΘΕΣIAKH ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - ΕΠΙΒΛΕΨΗ: NEIHEISER ARGYROS, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΡΓΥΡΟΥ, RYAN NEIHEISER
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Π. ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ, Δ. ΧΑΡΑΤΣΗ, Ε. ΒΑΓΙΑΝΟΥ, G. PISCITELLI, Ε. ΣΑΠΚΑ, F. ZUDDAS, B. SUITE, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ AA SCHOOL, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ε.Μ.Π.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ: TYPICAL ORGANIZATION FOR STANDARDS & ORDER
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ: HELLAS3D, 3DHUB
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ONASSIS CULTURE
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: UGO CARMENI

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαγωνισμός για την ανέγερση Νέου Κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Διαγωνισμός για την ανέγερση Νέου Κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου δεν αποτελεί απλά κτιριακή επέκταση του Ινστιτούτου αλλά σηματοδοτεί την επέκταση του σε νέους τομείς έρευνας και φιλοδοξεί να συμβάλει στην…
Ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Μύκονο

Ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Μύκονο

Το "Branco" είναι ένα ξενοδοχείο 21 δωματίων στην αμμώδη παραλία του Πλατύ Γιαλού, στη Μύκονο. Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το έργο ανακαίνισης ήταν η διατήρηση του αποτυπώματος του υφιστάμενου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.