Αστικό χωριό: συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στο δήμο Λάρνακας, 1ο βραβείο

Κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός της αρχιτεκτονικής τυπολογίας των χωριών, η οποία προσδίδει ένα συλλογικό χαρακτήρα στο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών και παράλληλα επιλύει με μια κίνηση μια σειρά από προκλήσεις που τίθενται από το κτιριολογικό πρόγραμμα και το περίγραμμα του οικοπέδου.
Εμπνεόμενη από τη γοητεία του ανεπίσημου χαρακτήρα και τη μικροκλίμακα των οικιστικών μονάδων στα χωριά, η πρόταση προτείνει την επανάγνωση αυτών των τυπολογιών δημιουργώντας ένα σύγχρονο αστικό χωριό. Αυτή η αρχιτεκτονική επίλυση δημιουργεί μια πορώδη οικιστική μονάδα, η οποία επιτρέπει στα γειτονικά οικόπεδα θεάσεις από και προς αυτά, χωρίς να επιβάλλει σκληρά όρια και παράλληλα προτείνει διαμερίσματα σε επαφή με το πράσινο, με άρτιο προσανατολισμό που επιτρέπει το φυσικό αερισμό σε όλους τους χώρους των διαμερισμάτων (βοηθητικούς και μη).
Τα δύο οικόπεδα περιλαμβάνουν 3 τετραώροφα οικιστικά συγκροτήματα, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω της μορφολογίας τους. Η κάθε κατοικία είναι ένα τέλειο τετράγωνο, του οποίου η περιστροφή δημιουργεί αυλές, διαφορετικές θεάσεις και μικροκλίμακα στα οικόπεδα. Τα δύο οικιστικά συγκροτήματα στο οικόπεδο 2, είναι πανομοιότυπα και η διαφορετική τους περιστροφή δημιουργεί εναλλαγή χωρίς να αυξάνει την πολυπλοκότητα της κατασκευής.
Η ισχυρή αρχιτεκτονική ταυτότητα της πρότασης ενοποιεί τα δύο οικόπεδα προσδίδοντάς τους κοινό χαρακτήρα και ποιότητες. To ισόγειο είναι το ενοποιητικό στοιχείο, το οποίο δημιουργεί ένα συλλογικό χώρο, μια αυλή για το συγκρότημα των κοινωνικών κατοικιών.
Το βασικό στοιχείο των όψεων είναι οι βεράντες, οι οποίες τοποθετούνται στις γωνίες των όγκων ώστε να προσφέρουν μέγιστη φωτεινότητα και θέα. Η επιλογή αυτή ενισχύει την κεντρική ιδέα της πρότασης, η οποία επιτρέπει σε όλα τα διαμερίσματα να είναι γωνιακά.

Αστικές συνδέσεις
Οι βασικοί άξονες προσέγγισης του οικοπέδου είναι οι οδοί Τενέδου και Δημητσάνας, οι οποίες συνδέουν τα οικόπεδα με το αστικό κέντρο του δήμου της Λάρνακας. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν αυτές οι συνδέσεις καθώς, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται από την περίληψη του διαγωνισμού, το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει άμεση σύνδεση με το κέντρο και προτείνει την ένταξη των κοινωνικών κατοικιών στη δημόσια σφαίρα της Λάρνακας και όχι την υποχώρησή τους στην περιφέρειά της.
Έτσι, προτείνεται ποδηλατόδρομος κατά μήκος της οδού Δημητσάνας και πάρκινγκ ποδηλάτων στα δύο οικόπεδα. Παράλληλα οι είσοδοι πάρκινγκ τοποθετούνται επί αυτών των οδών. Η υψομετρική διαφορά των οικοπέδων, κάνει εύκολη τη δημιουργία ημιυπόγειου πάρκινγκ, επιλογή που προστατεύει την αισθητική ποιότητα του τοπίου της περιοχής.

Οργάνωση διαμερισμάτων
Το οικόπεδο 1 στεγάζει συνολικά 8 διαμερίσματα. Το οικιστικό συγκρότημα στο οικόπεδο 1 αποτελείται από 4 ορόφους και στεγάζει 4 διαμερίσματα με 4 υπνοδωμάτια και 4 διαμερίσματα με 3 υπνοδωμάτια. Το οικόπεδο 2 στεγάζει 24 διαμερίσματα, τα οποία είναι χωρισμένα σε 2 κτιριακούς όγκους. Ο κάθε όγκος αποτελείται από 4 διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εκατέρωθεν των οποίων βρίσκονται 8 διαμερίσματα με 3 υπνοδωμάτια.
Το σύνολο των κοινωνικών κατοικιών αποτελείται από 6 τυπολογίες διαμερισμάτων, των οποίων η διαφορά προκύπτει από την όψη και τα μπαλκόνια, επιλογή που στοχεύει στον αισθητικό εμπλουτισμό των όψεων και στη δημιουργία εντονότερης αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατοίκων.

Υλικά κατασκευής
Βασικός στόχος της επιλογής των υλικών είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής και η αντοχή στο χρόνο, χωρίς να μειώνεται η αισθητική ποιότητα του κτιριακού συγκροτήματος. Η επιλογή της προτεινόμενης μορφολογίας επιτρέπει μεγαλύτερη λειτουργικότητα και παράλληλα η ποιότητα τις αρχιτεκτονικής σύνθεσης δεν περιορίζεται στην υλικότητα.
Προτείνεται επίχρισμα πεταχτό λευκού χρώματος. Τα κουφώματα και τα κάγκελα θα φέρουν την ίδια υλικότητα και προτείνονται 2 επιλογές, αλουμινένια σε χρώμα φυσικού αλουμινίου (τύπου anodized) είτε γαλβανισμένα κουφώματα. Το δάπεδο στις βεράντες θα είναι ξύλινο ντέκ. Ο κοινόχρηστος διάδρομος κίνησης των συγκροτημάτων στο οικόπεδο 2 αποτελεί ημιυπαίθριο χώρο και καλύπτεται με μεταλλικό σύστημα σκίασης (expanded mesh). Οι κοινόχρηστες σκάλες αποτελούνται από εμφανές σκυρόδεμα. Στο εσωτερικό των διαμερισμάτων προτείνονται 2 υλικά για τη κουζίνα και το σαλόνι: πλακάκια μεγάλου μεγέθους ή χυτό τσιμεντοκονίαμα. Τα υπνοδωμάτια θα καλύπτονται με ξύλο. Τέλος, στα μπαλκόνια τοποθετούνται κουρτίνες εξωτερικής χρήσης για μέγιστη ηλιοπροστασία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Ομάδα Μελέτης:
ANAGRAM A-U (Marina Kounavi) & GRUPPA (Jan Kudlička, Anne-Sereine Tremblay)
Σύμβουλος:
Στέφανη Παντελίδου
Τοποθεσία:
Ενορία Αγίου Νικολάου, Δήμος Λάρνακας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μελέτη βιοκλιματικού σχολείου, Θεσσαλονίκη - 1ο βραβείο διαγωνισμού

Μελέτη βιοκλιματικού σχολείου, Θεσσαλονίκη - 1ο βραβείο διαγωνισμού

Το σχολικό συγκρότημα οργανώνεται στο μεταίχμιο του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, γεγονός που επηρεάζει τον τρόπο σχεδιασμού του. Προτείνεται μία κατασκευή προσαρμοσμένη στο γύρω τοπίο, η οποία όμως δηλώνει…
Στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων, διαγωνισμός, εξαγορά

Στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων, διαγωνισμός, εξαγορά

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Anagram Architecture & Urbanism έλαβε εξαγορά για την μελέτη για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων»…
Συμμετοχή Διαγωνισμού για το Πολιτιστικό κέντρο Παπάφη στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή Διαγωνισμού για το Πολιτιστικό κέντρο Παπάφη στη Θεσσαλονίκη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Anagram architecture & urbanism έλαβε μέρος στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για τους πρώην στάβλους Παπάφη στη Θεσσαλονίκη. Ορμώμενοι από το διευρυμένο πρόγραμμα που δίνεται, οι αρχιτέκτονες αναζητούν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.