Maestral Resort & Casino, Ανακαίνιση τουριστικού συγκροτήματος στο Μαυροβούνιο

Το Maestral Resort & Casino βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, ανάμεσα στη Budva και το Sveti Stefan, σε ένα τόπο μεγάλης φυσικής ομορφιάς, τον κόλπο του Przno, με φόντο μια καταπράσινη πλαγιά και πολλές μικρές βραχονησίδες. Το συγκρότημα αναπτύσσεται κατά μήκος αμμώδους ακτής και είναι κυρίως καλοκαιρινός προορισμός, λόγω της ύπαρξης όμως του καζίνου επιλέγεται και τους χειμερινούς μήνες.
Μεγάλη σχετικά μονάδα, με 230 δωμάτια και σουίτες, πλήρως εξοπλισμένο σπα 1.400 m², τρία εστιατόρια, ταβέρνα, μπαρ, πισίνες εσωτερική και εξωτερική και το καζίνο, που είναι το μεγαλύτερο στο Μαυροβούνιο με ειδική αίθουσα περιορισμένης πρόσβασης (privé) και χώρο, στον οποίο γίνονται τουρνουά.
Το υπάρχον κτίριο, αποτελούσε κτίσμα παρωχημένης αισθητικής, με προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος και πλήρωση διακοσμητικών τούβλων σε κόκκινο χρώμα. Είναι αναπτυγμένο στην πλαγιά με κλιμακωτή κάτοψη και βρισκόταν γενικά σε κακή κατάσταση από άποψη μονώσεων και συντήρησης. Στόχο αποτέλεσε η αναβάθμιση του ξενοδοχείου από 4 σε 5 αστέρων, η προσθήκη αίθουσας περιορισμένης πρόσβασης (privé) 600 m² στο καζίνο, αλλαγές στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και κυρίως η ριζική ανακαίνιση όλων των εσωτερικών χώρων και η αλλαγή του αρχιτεκτονικού ύφους, όσο αυτό είναι δυνατόν σε ένα υπάρχον κτίριο, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην περιοχή.
Ο σχεδιασμός προσανατολίστηκε στο να δώσει στο ξενοδοχείο ένα πιο σύγχρονο ύφος, τόσο πολυτελές, ώστε ο παίκτης του καζίνου να υποβάλλεται σε μια αίσθηση μεγαλόπρεπης ασφάλειας, χωρίς όμως να γίνεται επιβλητικό στον τουρίστα του καλοκαιριού, αλλά να μπορεί να του προσφέρει την αίσθηση της διακριτικής πολυτέλειας και της χαλαρής ευχάριστης ατμόσφαιρας ενός παραθαλάσσιου resort.
Η προσθήκη του νέου τμήματος του καζίνου, κρατώντας τις βασικές αναλογίες του υπάρχοντος κτίσματος, αφομοιώνεται στο σύνολο με τη χρήση κατακόρυφων ξύλινων περσίδων, οι οποίες παράλληλα λειτουργούν και ως προστασία από τον απογευματινό ήλιο της δυτικής όψης, αφήνοντας ταυτόχρονα ανεμπόδιστη θέα στη μαγευτική δύση του ήλιου στον όμορφο κόλπο μπροστά στο συγκρότημα. Παρόμοιες περσίδες χρησιμοποιήθηκαν ως οριζόντια στοιχεία μπροστά από τα γυάλινα στηθαία που αντικατέστησαν τα προϋπάρχοντα στοιχεία σκυροδέματος, τα οποία λειτουργούσαν ως στηθαία - ζαρντινιέρες. Αυτά τα στοιχεία με την κατάλληλη χρήση φωτιστικών LED (RGB) και σποτ κλειστής δέσμης, διαμορφώνουν και τον εξωτερικό φωτισμό των κτιρίων.
Κατακόρυφες ξύλινες περσίδες στην είσοδο του ξενοδοχείου δημιουργούν μια εντυπωσιακή καμπύλη εσοχή καλωσορίσματος σε συνδυασμό με το χρυσό διάτρητο στοιχείο στην οροφή του υπάρχοντος μεταλλικού στεγάστρου.
Στο χώρο εισόδου (lobby), βελούδινα έπιπλα σε ανοιχτά χρώματα εκπλήσσουν ευχάριστα σε συνδυασμό με τις οξειδωμένα χρυσές επιφάνειες και τους καθρέφτες των οροφών, που διπλασιάζουν το ύψος ενός ήδη υψηλού χώρου και τα κρεμασμένα επάνω από την υποδοχή φωτιστικά.
Τα γιγάντια θολωτά χρυσά φωτιστικά σηματοδοτούν τη διαδρομή προς τη μεγάλη σκάλα του καζίνου, στης οποίας το σχεδιασμό δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς οδηγεί στα δύο περιορισμένης πρόσβασης εστιατόρια και στους χώρους του καζίνου, που σχεδιάστηκαν με την αντίστοιχη της λειτουργίας τους πολυτέλεια. Κόκκινα βελούδα, πολυτελείς μοκέτες και χρυσές ταπετσαρίες, ειδικά σχεδιασμένος γραμμικός πολυέλαιος επάνω στο χρυσό καμπύλο τοίχο, τραπέζια και έπιπλα από μαόνι και δέρμα, καθρέφτες στις οροφές των εστιατορίων, διάτρητα χρυσά λακαρισμένα διαχωριστικά, κρυστάλλινα και χρυσά φωτιστικά επάνω από τα τρία διαφορετικά μπαρ, συνθέτουν την απαιτούμενη ατμόσφαιρα πολυτέλειας.
Στο χώρο του βασικού εστιατορίου του ξενοδοχείου αλλάζουν οι χρωματικοί τόνοι και γίνονται φωτεινοί και ευχάριστοι και τα υλικά πιο καλοκαιρινά. Τα υφάσματα εκεί είναι λινά, τα ξύλα από καρυδιά, τα υπαίθρια καθιστικά κατασκευασμένα με σχοινιά και πολλά μαξιλάρια, χαλαρώνουν την ατμόσφαιρα μετά από μια βουτιά στη θάλασσα ή στην υπαίθρια πισίνα.
Το σπα βρίσκεται ένα επίπεδο κάτω από το εστιατόριο, έχει ανακαινιστεί ριζικά, με τη μεγάλη εσωτερική πισίνα να καλύπτεται με ψηφίδες. Οι χώροι είναι καλυμμένοι με πέτρινα μεγάλα πλακίδια σε φυσικά χρώματα, ενώ οι επενδύσεις των τοίχων και τα ξύλινα διαχωριστικά κατασκευάστηκαν από αμμοβολημένο φυσικό ξύλο δρυός. Σάουνες, μαρμάρινα χαμάμ, καταρράκτης πάγου και "water paradise", "emotional showers", γυμναστήριο και χώροι θεραπειών προσώπου - σώματος με την ανάλογη ατμόσφαιρα συμπληρώνουν το ζεστό πολύχρωμο σκηνικό.
Στα δωμάτια έγινε επίσης ριζική ανακαίνιση, σε κάποιους τύπους ενσωματώθηκε ο χώρος του μπάνιου, τοποθετώντας μέσα στο υπνοδωμάτιο ελεύθερα υδρομασάζ και πάγκους νιπτήρων. Με τη χρήση καθρεπτών σε συγκεκριμένα σημεία των τοίχων, διπλασιάζεται ως αίσθηση το μέγεθος του δωματίου, ενώ τα ευχάριστα χρώματα σε συνδυασμό με τα δρύινα έπιπλα και τις ταπετσαρίες δίνουν μια αίσθηση κομψότητας, πολυτέλειας και ευχάριστης ατμόσφαιρας οικειότητας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική Mελέτη: Schema 4 Architects
Στατική Μελέτη: Αρχόντης Γ. Μαυράκης & Συνεργάτες
H/M Mελέτη: LDK Consultants
Eπίβλεψη: Focal Project Managers
Tεχνική Εταιρεία Κατασκευής: Starbag SE
Tοποθεσία: Budva, Μαυροβούνιο
Ιδιοκτήτης: HIT Montenegro
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 20.000 m²
Xρόνος Μελέτης: Νοέμβριος 2015 - Ιούλιος 2016
Xρόνος Kατασκευής: Σεπτέμβριος 2016 - Ιούλιος 2017
Παρουσίαση: Schema 4 Architects
Φωτογραφίες: Heinz Troll Photography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ολική ανακαίνιση μονοκατοικίας στο Πανόραμα

Ολική ανακαίνιση μονοκατοικίας στο Πανόραμα

Το έργο αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς πέρα από τα συνήθη ζητήματα που αντιμετωπίζει μια ανακαίνιση κατοικίας, όπως την προσαρμογή στις λειτουργικές και χωρικές ανάγκες του πελάτη και τον εκσυγχρονισμό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.