"Electra Metropolis Hotel".Μετατροπή κτιρίου γραφείων σε ξενοδοχείο με πιστοποίηση LEED στην Αθήνα

Πρόκειται για την ανακατασκευή του κτιρίου του πρώην Υπουργείου Παιδείας επί των οδών Μητροπόλεως 15, Βουλής, Απόλλωνος και Πεντέλης στην Αθήνα σε ξενοδοχείο. Το εννιαώροφο κτίριο κτίστηκε το 1959, με σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, για τη στέγαση των γραφείων του Υπουργείου Παιδείας. Με τη μεταφορά του Υπουργείου σε νέες εγκαταστάσεις το κτίριο παρέμεινε κλειστό από το 2006. H ανακατασκευή του κτιρίου αφορά την αλλαγή χρήσης του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο σχεδιάστηκε για χρήση γραφείων και την μετατροπή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας 5*, 216 πλήρως εξοπλισμένων δωματίων και σουιτών.
Το κτίριο αποτελείται από μία υπόγεια στάθμη βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων (κέντρο υδροθεραπείας - spa), στάθμη ισογείου (lobby), ημιώροφου ως χώρου γραφείων (σε ένα τμήμα της κάλυψης), οκτώ ορόφους αποτελούμενους από δίκλινα  και τρίκλινα δωμάτια, σουίτες και συνεδριακές αίθουσες στο δεύτερο όροφο, εστιατόρια, καφέ, πισίνα στο δώμα, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους σε όλα τα επίπεδα. Το κτίριο διαθέτει μία κύρια είσοδο επί της οδού Μητροπόλεως και επιπλέον εξόδους διαφυγής στις οδούς Βουλής, Πεντέλης και Απόλλωνος.

Ενίσχυση φέροντα οργανισμού

Οι εκτεταμένες στατικές ενισχύσεις εφαρμόστηκαν στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου με απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού επεμβάσεων σε υφιστάμενα κτίρια (ΚΑΝ.ΕΠΕ), εξασφαλίζουν επίπεδο αντισεισμικής ασφάλειας αντίστοιχο με αυτό των νέων κτιρίων και αυξάνουν σημαντικά τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του κτιρίου. Παράλληλα εντάχθηκαν και αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, το σύνολο των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά την εκτέλεση των εργασιών και τα οποία δεν είχαν αποτυπωθεί στα αρχαιολογικά δελτία της εποχής που κατασκευάστηκε το υφιστάμενο κτίριο. Η ανακατασκευή δε του κτιρίου έγινε με απόλυτο σεβασμό στη μικρή βασιλική εκκλησία της "Αγίας Δύναμις", στην οποία θα γίνουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης.

Κριτήρια περιβαλλοντικής πιστοποίησης LEED

Οι προδιαγραφές των υλικών κατασκευής, η ενεργειακή του μελέτη και η λειτουργία του, καθώς και η εξαιρετική του πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συντελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην άνεση του επισκέπτη και στην επίτευξη πολύ καλών περιβαλλοντικών επιδόσεων με αποτέλεσμα να λάβει την περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership for Energy and Environmental Design) του αμερικανικού οργανισμού US Green Building Council και να αποτελέσει το πρώτο ξενοδοχείο στη χώρα μας με τη διεθνή αυτή περιβαλλοντική αναγνώριση.
Στα πλαίσια των απαιτήσεων του LEED, μελετήθηκε η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου με τη μέθοδο του ενεργειακού μοντέλου προσομοίωσής του. Η εξοικονόμηση της ενέργειας που πέτυχε το κτίριο είναι της τάξεως των 24% (ειδικά για τον κλιματισμό ή ψύξη έδειξε βελτίωση 35% και για τη θέρμανση 75%) σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό κτίριο στο οποίο δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αναβαθμισμένα συστήματα λειτουργίας και μονώσεων, και αυτό επετεύχθη με χρήση ενεργητικών μέτρων όπως: η ανάκτηση θερμότητας από τον κλιματισμό για τα ζεστά νερά χρήσης, η ταυτόχρονη χρήση κλιματισμού ψύξης και θέρμανσης τις ενδιάμεσες εποχές, η χρήση inverter στις αντλίες, κυκλοφορητές και εξαεριστήρες και η χρήση φωτοδιόδων (LED) για το σύνολο των λαμπτήρων και φωτιστικών ταινιών. Επίσης η χρήση του κτιρίου ως ξενοδοχείου είχε το πλεονέκτημα της χρήσης συστημάτων ψηφιακών ελεγκτών (controllers) και συστήματος διαχείρισης κτιρίου (BMS) κεντρικά, που επιπλέον βοήθησαν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όσο αφορά το κέλυφος, το κτίριο διαθέτει κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες με ηχοπροστασία και τεχνολογία χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e) και στο σύνολο της ανωδομής εφαρμόστηκε σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης με μέσο πάχος 8 cm.
Η πιστοποίηση LEED απαίτησε την εφαρμογή και άλλων περιβαλλοντικών μέτρων που αφορούν στην εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού με κατάλληλα είδη κρουνοποιίας και με κατάλληλα μέσα άρδευσης, στη χρήση τοπικών υλικών (μάρμαρα, γυψοσανίδες, χάλυβας, τσιμέντο, κ.τ.λ.) και στην έμμεση συμβολή στην μείωση της εκπομπής CO2 με την εγγύτητα του κτιρίου σε πληθώρα μέσων μαζικής μεταφοράς, διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων και χωροθέτησή του σε περιοχή μεγάλης πυκνότητας.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Πάρης Λιάκος & Συνεργάτες
Στατική μελέτη: Δρ. Ευρυπίδης Μυστακίδης
Η/Μ μελέτη: GKA Engineers
Επίβλεψη: Πάρης Λιάκος & Συνεργάτες, Kionarchitects Α.Ε.
Μελέτη ακουστικής: Gottfried Schubert
Μελέτη φωτισμού: PSQUARE
Μελέτη εσωτερικής διακόσμησης: MKV Design
Σύμβουλοι πιστοποίησης LEED: DCarbon & Β. Παρασκευόπουλος και Συνεργάτες Ε.Ε.
Μελέτη πυρασφάλειας: Τάσσος Πυργιώτης/Βασίλης - Τάσσος Πυργιώτης & Συνεργάτες
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.
Iδιοκτήτης: ΑΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ξ.Ε.
Tοποθεσία: Μητροπόλεως 15, Αθήνα
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 15.600 m2
Xρόνος μελέτης: 2015
Xρόνος κατασκευής: 2015 - 2016
Φωτογράφος: Nikos Daniilidis photography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανάπλαση διαμερίσματος στο Kολωνάκι

Ανάπλαση διαμερίσματος στο Kολωνάκι

Η ανάπλαση ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας, σε μια πολυκατοικία του 1938, αποτελεί μια ευκαιρία αρχιτεκτονικού πειραματισμού. Οι φωταγωγοί, οι κολόνες, οι δοκοί και τα παράθυρα, στοιχεία δομικά τα…
Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου στον Βόλο

Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου στον Βόλο

Το διατηρητέο τριώροφο κτίριο, σχεδόν απέναντι από το κεντρικό πανεπιστημιακό κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπαστράτου, αγοράστηκε το 1985 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είχε χτιστεί το 1929 ως κατοικία του βιομήχανου…
Ανασχεδιασμός διώροφης κατοικίας στην Κηφισιά

Ανασχεδιασμός διώροφης κατοικίας στην Κηφισιά

Στη μέση επιμήκους οικοπέδου αναλογίας 1:4, τοποθετήθηκε πριν από 30 χρόνια αυτή η τυπική διώροφη μονοκατοικία. Εγκλωβισμένη μεταξύ ενός όμορου κτιρίου (τυφλή νότια όψη) και μιας πολυκατοικίας, διατηρούσε μια σχεδόν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.