Μετατροπή κτιρίου του 19ου αιώνα σε καφέ στα Ιωάννινα

Η παλιά πόλη των Ιωαννίνων χαρακτηρίζεται από ένα επιβλητικό κάστρο, δίπλα στη λίμνη της πόλης, γύρω από το οποίο διαρθρώνονται πολλά μικρά πέτρινα σπίτια. Στο κέντρο αυτού του ―συχνά βροχερού― και χειμερινού τοπίου, ένα από τα κτίρια της περιοχής έχει μετατραπεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Amalgama Architects σε ένα cafe με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, προσφέροντας μια αίσθηση σύγχρονης φιλοξενίας. Ο χώρος στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα που ξεχωρίζει για την πέτρινη λιτή πρόσοψη. Το νοσταλγικό τοπίο που δημιουργείται είναι μια χωρική αφήγηση που βασίζεται στον συνδυασμό χρωμάτων, σχημάτων και υλικών. "Μας ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα μπορούν να προκαλέσουν αναμνήσεις. Έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν την ψυχή".
Ζεστά χρώματα για τους τοίχους, σκούρο κόκκινο ύφασμα για τα καθίσματα, απαλές αποχρώσεις για τις πολυθρόνες, γεωμετρικά φώτα και περίτεχνες σκιές δημιουργούν μια φαντασιακή και αφηγηματική εμπειρία. Στο κέντρο του χώρου τοποθετείται το τζάκι, γύρω από το οποίο διαρθρώνονται όλοι οι καθιστικοί χώροι, όπως ακριβώς και σε ένα σπίτι. Η διάταξη ενθαρρύνει τους επισκέπτες να κοινωνικοποιηθούν καθώς και να "ανακατευτούν" εύκολα. Η αλληλεπίδραση χρωμάτων, υφών και σχημάτων, που αποδίδεται σε παραδοσιακούς χρωματισμούς, συνθέτουν τη βασική αισθητική προσέγγιση.
Ο κύριος πίνακας ―η απεικόνιση του Paul Emil Jacobs για τον Αλή Πασά και την αγαπημένη του ερωμένη (ή τη σύζυγό του) Κυρά Βασιλική (1848)― κρέμεται πλάι στο τζάκι με μια βαθιά κόκκινη μάσκα του χρώματος, εμπνευσμένη από τη σειρά "Dipped Paintings" του εικαστικού Oliver Jeffers. Ο χώρος ολοκληρώθηκε με ένα μείγμα ζεστών και δροσερών αποχρώσεων: Οι επιφάνειες είναι βαμμένες με παστέλ-κίτρινο, πλούσιο-μπλε ή βαθύ κόκκινο, με αναφορές στο χρώμα των παραδοσιακών κτιρίων, που βρίσκονται στο εσωτερικό και στους δρόμους περιμετρικά του κάστρου. Στο δάπεδο συνδυάζεται ξύλο με μωσαϊκό. Αρκετά από τα φωτιστικά και τα σχέδια στους τοίχους ―καθώς και ορισμένα δομικά στοιχεία του χώρου― είναι τοξωτά, με αναφορές στα περάσματα του κάστρου. Το νέο εσωτερικό καλωσορίζει τους επισκέπτες σε έναν φιλόξενο χώρο και τους μεταφέρει στον χρόνο και τον τόπο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη:
Amalgama Architects
Στατική και Η/Μ μελέτη:
Amalgama Architects
H/M μελέτη:
Amalgama Architects
Τοποθεσία:
Ιωάννινα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
100 m2
Χρόνος μελέτης και κατασκευής:
2019
Φωτογραφίες:
Γιάννης Ζινδριλής

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχοντικού Χασιρτζόγλου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τα θέματα που σχετίζονται τόσο με τους σύγχρονους τρόπους επέμβασης για την ενίσχυση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.