Κτίριο στεγασμένης αγοράς και διαμερισμάτων στο Ρότερνταμ. MVRDV

Η στεγασμένη αγορά τροφίμων Markthal άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στο κέντρο του Ρότερνταμ και πρόκειται για ένα υβριδικό κτίριο που συνδυάζει πολλές χρήσεις. Στεγασμένη αγορά φρέσκων τροφίμων στο ισόγειο, μαγαζιά λιανικής πώλησης και καφεστιατόρια στον πρώτο όροφο, χώρο στάθμευσης 1.200 θέσεων στην κατώτερη στάθμη, υπεραγορά τροφίμων στο 1ο υπόγειο επίπεδο, διαμερίσματα 80-300 m2 προς εκμετάλλευση στους επάνω ορόφους. Πρόκειται για μια νέα τυπολογία κτιρίου που φιλοδοξεί να προσελκύει 4,5 έως 7 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας του δημοτικού συμβουλίου να ενεργοποιήσει την ιστορική περιοχή Laurenskwartier και να τη μετατρέψει σε ένα ζωντανό και πολυσύχναστο πόλο έλξης της πόλης.
Ο σχεδιασμός του έργου ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV και η κατασκευή του χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το Markthal περιλαμβάνει 96 υπαίθριους πάγκους και μικρές μονάδες καταστημάτων, που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων: από φρέσκο ψάρι, καφέ καπουτσίνο, κινέζικο ή παραδοσιακό ολλανδικό φαγητό. Παράλληλα, λειτουργεί και ένα κέντρο για την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την καινοτομία στον τομέα της υγιεινής διατροφής.
Το ισόγειο όπου στεγάζεται η αγορά τροφίμων έχει διαστάσεις 120 x 70 μέτρα, στο το μέγεθος ενός μεγάλου γηπέδου ποδοσφαίρου, και σχηματίζει μια αψίδα ύψους 40 μέτρων, στο εσωτερικό της οποίας φιλοξενούνται 226 διαμερίσματα.
Για να προσελκύει μεγάλο αριθμό των επισκεπτών το κτίριο σχεδιάστηκε με ανοιχτό χαρακτήρα και παρόλο που οι ανοικτές πλευρές έπρεπε να κλείσουν για να αποτρέψουν τη βροχή και το κρύο από το εσωτερικό, ωστόσο οι δύο εκατέρωθεν είσοδοι διατηρήθηκαν όσο το δυνατόν πιο διαφανείς. Σ’ αυτή τη λογική, προεντεταμένα σχοινιά από χάλυβα δημιούργησαν ένα μεταλλικό πλέγμα, εν είδει μιας ρακέτας του τένις, στο οποίο αναρτήθηκαν οι υαλοπίνακες και για τις δύο εισόδους. Το υπόλοιπο μέρος της εξωτερικής πρόσοψης επενδύθηκε με φυσική πέτρα γκρί απόχρωσης, όπως και το δάπεδο της ισόγειας αγοράς. Μ’ αυτήν την επιλογή δόθηκε έμφαση στους πολύχρωμους εσωτερικούς χώρους που κοσμούνται από την μεγάλη τοιχογραφία που καλύπτει το θολωτό εσωτερικό.
Το έργο "κέρας της Αμαλθείας", από τους καλλιτέχνες Arno Coenen και Iris Roskam, έχει συνολική επιφάνεια 11.000 m2 καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της Ολλανδίας. Παρουσιάζει υπερμεγέθη εικόνες των προϊόντων που συναντά κανείς στην αγορά καθώς και λουλούδια και έντομα που αναφέρονται στο έργο της ολλανδικής τέχνης του 17 ου αιώνα που εστίασε στη σπουδή της νεκρής φύσης. Προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη ευκρίνεια, η εικόνες τυπώθηκαν σε διάτρητα πετάσματα αλουμινίου με τη βοήθεια λογισμικού. Το τελικό αποτέλεσμα εκτύπωσης του έργου τέχνης είναι τόσο υψηλής ποιότητας, που μπορεί να συγκριθεί με την ανάλυση σε σελίδες περιοδικού. Στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στην οροφή και ακουστικά πετάσματα για τον έλεγχο του θορύβου.
Τέλος, το υβριδικό συγκρότημα Markthal είναι ένα ενεργειακά αποδοτικό κτίριο και έχει καταταχθεί σε πολύ καλή κλάση, στο βρετανικό σύστημα αξιολόγησης BREEAM.

Περισσότερα...

 Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: MVRDV
Ομάδα μελέτης: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries , Marc, Joubert, Anet Schurink, Jeroen Zuidgeest, Michele Olcese, Laura Grillo, Ivo van Capelleveen, Renske van der Stoep, Anton Wubben, Marc Joubert, Sven Thorissen,
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: INBO
Πελάτης: Provast
Κατασκευή: Royal Haskoning DHV
Ακουστική μελέτη: Peutz & Associes Zoetermeer
Υπεύθυνος εγκαταστάσεων: Techniplan
Ανάδοχος χώρου στάθμευσης: Mobilis + Martens en Van Oord
Διαχείριση διαμερισμάτων: J.P. van Eesteren
Κατασκευή γυάλινης όψης: Octatube
Διαχείριση αγοράς τροφίμων: Corio
Τοποθεσία: Ρότερνταμ, Ολλανδία
Χρόνος σχεδιασμού: 2006 - 2008
Χρόνος κατασκευής: 2009 - 2014
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Arno Coenen & Iris Roskam
Φωτογραφίες: Ossip van Duivenbode & Daria Scagliola/Stijn Brakkee

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μία προσθήκη με εμβληματική μορφή

Μία προσθήκη με εμβληματική μορφή

Το νέο κτίριο του συγκροτήματος Raiffeisen Finance CenterΟ τραπεζικός όμιλος Raiffeisen προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό μιας νέας προσθήκης στο προϋπάρχον κτιριακό συγκρότημα Raiffeisen Finance Center, στην πόλη Eisenstadt…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.