Ανακαίνιση πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Το έργο αφορά χώρους στο πρώην εκκλησιαστικό λύκειο Βόλου, μια πρωτοποριακή δομή της Μητρόπολης Δημητριάδος. Πρόκειται για ένα χώρο που συνδυάζει πέρα από τη ζητούμενη λειτουργικότητα, φαντασία και ευρηματικότητα. Ένας ονειρεμένος χώρος χαράς και παιχνιδιού, ένας "Μικρός Παράδεισος" όπως ονομάστηκε.

Η υλοποίηση του πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης
Ο χώρος, στον όποιο πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης, μαζί με τις κοινόχρηστες λειτουργίες είναι στο σύνολο του 210.00 m2 και αποτελείται από ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για τα παιδιά, κουζίνα, αποθήκη και χώρους υγιεινής.
Η είσοδος στον πολυχώρο είναι επιβλητική. Το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στην αίθουσα Βυζαντινής μουσικής ανακατασκευάστηκε με τη συμβολική μορφή ενός πιάνου, που δεσπόζει σε έντονους κίτρινους χρωματισμούς.
Η κατασκευή της κουπαστής έγινε από λαμαρίνα και τα πατήματα της επικαλύφθηκαν με σουηδική ξυλεία. Παιχνίδια με το φως επικρατούν σε όλο το ανάπτυγμα της σκάλας.
Η αναμονή, λιτή αλλά χαρακτηριστική, έχει ως σχεδιαστικό έμβλημα την τρίλιζα. Η κύρια αίθουσα του νέου πολυχώρου παιδιών αποτελείται από τρεις επί μέρους χώρους με κεντρικό στοιχείο το παρεκκλήσι του Αγ. Αντρέα, στο οποίο βασίστηκε και η σύνθεση του νέου χώρου που δημιουργήθηκε.
Στην κυρίως αίθουσα υπάρχει βιβλιοθήκη, χώρος παιχνιδιών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, ενώ παντού τα φωτεινά χρώματα κυριαρχούν. Το δάπεδο πήρε μορφή για παιχνίδι κουτσό με τα πολύχρωμα πλακάκια. Όλα τα έπιπλα είναι χειροποίητα από φυσικό πεύκο. Ο τόσο μικρός αλλά δημιουργικός παιδότοπος είναι η συνέχεια της κυρίας αίθουσας.
Μπαλοπισίνα, τσουλήθρα, σκηνές, ξύλινα παιχνίδια και πιστοποιημένο δάπεδο ασφαλείας περιλαμβάνονται μέσα σ’ αυτόν. Ιδιαίτερος είναι επίσης ο κρυφός φωτισμός με τους κατασκευασμένους επίτοιχους κύκλους.
Το "Μικρό Παράδεισο" συμπληρώνει ένας μικρός κινηματογράφος, ο οποίος είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, κατάλληλος να φιλοξενήσει προβολές ταινιών και κουκλοθέατρο.
Οι χρωματισμοί που κυριαρχούν είναι έντονοι, σε τόνους γκρι, κίτρινο, λευκό, μπεζ. Χαρακτηριστική είναι και η είσοδος με τα πολύχρωμα λαμπάκια της. Ανάγλυφες φιγούρες - δέντρα από φελιζόλ διαγράφονται στους τοίχους.
Βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η ανάπτυξη της αισθητικής αντίληψης των παιδιών όχι μόνο από τα οπτικά ερεθίσματα, αλλά και μέσα από την δυναμική των αρχιτεκτονικών στοιχείων. Γραμμικά στοιχεία και καμπύλα σχήματα λειτουργούν αρμονικά και χαρακτηρίζουν τις κατασκευές σε κάθε αίθουσα δίνοντας μια τρισδιάστατη αίσθηση πληρότητας.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021, θα είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Το εσωτερικό της αίθουσας είναι 70.00 m2. Πρόθεση είναι η διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου με την προσθήκη των σύγχρονων αρχών φιλοξενίας.
To πατητό τσιμεντοκονίαμα στους τοίχους, οι διαβαθμίσεις στον φωτισμό, τα δρύινα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και τα ξύλινα δοκάρια οροφής τονίζουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την αισθητική του χώρου.
Με τους κρυφούς φωτισμούς θα δημιουργηθούν συνθήκες ηρεμίας, χαλάρωσης, αλλά και υψηλής έντασης, όταν αυτές απαιτούνται για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη:
Βασιλεία Δ. Κοντομέρκου - Vasilia's Project
Μελέτη φωτισμού:
Ζωή Τσιάντου (ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ)
Επίβλεψη:
Βασιλεία Δ. Κοντομέρκου
Ιδιοκτήτης:
Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος
Τοποθεσία:
Βόλος
Συνολικό εμβαδό:
Πολυχώρος παιδιών 210 m2 & αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 70 m2
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
2019
Παρουσίαση:
Βασιλεία Δ. Κοντομέρκου
Φωτογραφίες:
Mike Vinton

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση αρχοντικού & μετατροπή σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη

Αποκατάσταση αρχοντικού & μετατροπή σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη

To αρχοντικό Μαρκεζίνη στη Μεσσαριά της Σαντορίνης ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων και περίτεχνων οικοδομημάτων που κατασκευάστηκαν στο νησί μετά το 1800. Δημιουργήθηκαν όταν η οικονομική ανάπτυξη έδωσε σε μέλη…
Κινούμενο κέλυφος που παράγει ενέργεια σε κτίριο διαμερισμάτων

Κινούμενο κέλυφος που παράγει ενέργεια σε κτίριο διαμερισμάτων

Πρόκειται για ένα κτίριο διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα Βαντούζ του πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν, το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε κατόπιν διεξαγωγής μιας ενδελεχούς έρευνας και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που διήρκησε έξι χρόνια. Το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.