Ανακαίνιση κτιρίου γραφείων με προσθήκη τρισδιάστατης γυάλινης όψης

  • Belzberg Architects

Το κτίριο γραφείων αποτελείται από τρία επίπεδα, καθώς και από ένα γειτονικό χώρο στάθμευσης και στεγάζει την έδρα της εταιρείας Gores Group στο Beverly Hills. Η ανακαίνιση έγινε με γνώμονα τον επαναπροσδιορισμό της δυτικής πύλης του Beverly Hills ως μίας ζώνης στην οποία ανήκει το κτίριο και τη δημιουργία ενός ευχάριστου και εύρωστου χώρου, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες. Οι αρχιτέκτονες ανέπτυξαν ένα σύστημα ειδικών μονάδων-πετασμάτων γυαλιού ειδικής επεξεργασίας, ειδικά για την εξωτερική διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου και του χώρου στάθμευσης. Μέσω της εξατομικευμένης διάταξης των πετασμάτων φιλτράρεται η οπτική από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του κτιρίου, προσφέρεται ιδιωτικότητα και διαμορφώνεται η ένταση του φωτός, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν και τις ανάγκες του χρήστη. Η επίλυση της αναδιαμόρφωσης των όψεων στηρίζεται σε οκτώ μοναδικές διατάξεις.

Η διάταξη των πετασμάτων είναι αποτέλεσμα διερεύνησης πολλαπλών σχεδιαστικών συνδυασμών σε κάναβο, με την τελική επιλογή να είναι τέτοια, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα.
Ένα νέο αίθριο κατασκευάστηκε στον κεντρικό χώρο του υπάρχοντος κτιρίου, βελτιώνοντας δραστικά τις συνθήκες φυσικού φωτισμού και αερισμού σε κάθε όροφο. Επιπρόσθετα, η κατασκευή μιας κεντρικής κλίμακας και η διαμόρφωση του πράσινου δώματος στην οροφή του κτιρίου δρουν θετικά, καθώς ενθαρρύνουν τις τυχαίες συναντήσεις, προάγουν την επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα για όλους τους επισκέπτες.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και τα στοιχεία βιωσιμότητας της τρισδιάστατης γυάλινης όψης
Οι αρχιτέκτονες του έργου (Belzberg Architects) συνεργάστηκαν με άλλες δύο ομάδες (Pulp Studio και California Glass Bending) για να αναπτύξουν τη σύνθεση συγκολλημένων φύλλων γυαλιού με ενσωματωμένες ψηφιακές εικόνες, ως διακοσμητικά στοιχεία. Το γυαλί ψήνεται σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 600ο C (slumping). Η τεχνολογία SentryGlas Expressions (SGX) συνδυάζει την υψηλή ανάλυση της ψηφιακής διακοσμητικής εκτύπωσης με την ακρίβεια που απαιτείται στην παραγωγή του γυαλιού. Ο σχεδιασμός καθιστά τη δυτική πύλη του Beverly Hills τοπόσημο. Παράλληλα, εισάγει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και επιλύσεων σε ό,τι αφορά στους υαλοπίνακες. Το κάθε πέτασμα έχει διαστάσεις 1,2 m x 2,4 m και αποτελείται από δύο στρώματα συγκολλημένων φύλλων γυαλιού και από ένα στρώμα SentryGlas Expressions ενδιάμεσα. Οι διαστάσεις των πετασμάτων ελαχιστοποιούν την παρεμπόδιση της οπτικής προς το εξωτερικό περιβάλλον, επιτρέπουν την τοποθέτηση τους σε οριζόντια ή κατακόρυφη θέση και καλύπτουν την οπτική διάκριση των πλακών ανάμεσα στους ορόφους. Οι κυρτές επιφάνειες σε συνδυασμό με τις ψηφιακές διατάξεις αναδεικνύουν τη δυναμικότητα της όψης. Η δικέλυφη όψη λειτουργεί σαν χαμαιλέοντας, καθώς παρουσιάζει διαφορετικές ποιότητες εμφάνισης, ανάλογα με την απόσταση θέασης και με τις συνθήκες φωτισμού, λόγω των καιρικών αλλαγών ή ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Οι ποιοτικές διαβαθμίσεις της όψης χαρακτηρίζονται από στοιχεία πλήρους και κενού σε μεγάλη απόσταση (300 m), μικρούς όγκους και μοτίβα σε μέτρια απόσταση (30 m) και στα στρώματα διαφάνειας των συγκολλημένων φύλλων γυαλιού σε άμεση απόσταση (3 m). Ο σχεδιασμός, στο σύνολο του, ενσωματώνει στρατηγικές βιωσιμότητας. Η δικέλυφη όψη συντελεί στη ρύθμιση της θερμοκρασίας ανά εποχή, δηλαδή με μηχανικό εξαερισμό του ζεστού αέρα προς τα άνω και εξωτερικά του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες και με την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω του γυαλιού, σε συνδυασμό με θέρμανση και μεταφορά του ψυχρού αέρα, κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η διάνοιξη του αίθριου συντελεί στη λειτουργία του φαινομένου της καμινάδας, με ρυθμιζόμενη χρήση των ανοιγόμενων φεγγιτών, ούτως ώστε να απελευθερώνει ή να διατηρεί τη θερμότητα στο κτίριο και να διευκολύνει τη μεταφορά ψυχρών ρευμάτων αέρα, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Επιπλέον, η διάταξη των πολυστρωματικών επιπέδων, εσωτερικά των γυάλινων πετασμάτων, ελέγχει τα επίπεδα φωτεινότητας στο χώρο. Σε αντίθεση με τις άμεσες στρατηγικές βιωσιμότητας, όπου η διαχείριση του αερισμού και της θερμοκρασίας γίνεται μέσω της επιδερμίδας του κτιρίου, η πράσινη οροφή λειτουργεί πιο ήπια και ανεπαίσθητα. Η ανακλαστική επιφάνεια σε συνδυασμό με τη φύτευση δημιουργούν μια φυσική ζώνη δροσισμού και μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα. Το μέγεθος της οροφής και η άνετη πρόσβαση αποτελούν κίνητρα για τους εργαζομένους, αποτρέποντας τη χρήση του αυτοκινήτου για το διάλειμμα του φαγητού. Η καταναλισκόμενη ενέργεια του κτιρίου, μη συμπεριλαμβανομένης της συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέρχεται σε 2.116,800 kBtu / χρόνο.
Ιδιαίτερη σημασία, στο πλαίσιο της αειφορίας, δίνεται στη χρήση των υλικών. Άξονας για την επιλογή των υλικών υπήρξε η μεγάλη διάρκεια ζωής αυτών, με χαμηλότερο όριο τα 25 έτη. Έτσι, επιτυγχάνεται η μείωση των αποβλήτων και η μείωση των εξόδων συντήρησης. Τοπικοί ασβεστόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των μαρμάρων που εντοπίζονται στις επενδύσεις των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η επεξεργασία και τοποθέτηση των μαρμάρων πραγματοποιήθηκε από τοπικό προμηθευτή, ούτως ώστε η εξατομικευμένη κατασκευή να μειώσει τις απώλειες σε υλικά, τα απόβλητα και το κόστος μεταφοράς. Το διπλό στρώμα της γυάλινης όψης μετριάζει τα θερμικά κέρδη, όταν επιδιώκεται ψύξη και μειώνει τα επίπεδα θορύβου. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η δημιουργία ενός ήσυχου και άνετου χώρου γραφείων, με τα οφέλη της γειτνίασης με κεντρική αρτηρία κυκλοφορίας. Τα εσωτερικά διαχωριστικά των χώρων είναι από γυαλί και ορίζουν ένα ανοικτό περιβάλλον εργασίας, το οποίο λαμβάνει τον απαραίτητο φυσικό φωτισμό από το κεντρικό αίθριο. Ο τεχνητός φωτισμός επιτυγχάνεται με φωτοδιόδους (LED).

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Belzberg Architects (Hagy Belzberg, Cory Taylor, Kris Leese, Ashley Coon, Elizabeth Lorenz)
Μελέτη εσωτερικού χώρου:
Joan Behnke and Associates
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Design Studio MA
Στατική μελέτη:
John Labib + Associates, Land Design Consultants
H/M μελέτη:
ARC Engineering
Γεωτεχνική μελέτη:
Byer Geotechnical
Κατασκευή έργου:
Tatum Construction
Μελέτη - κατασκευή χώρου στάθμευσης:
IDG Parkitects, Silverline Construc
Μελέτη φωτισμού:
Arc Light Design
Ακουστική μελέτη / βίντεο:
Controlled Fusion
Τοποθεσία:
Beverly Hills, ΗΠΑ
Εμβαδό:
12.542 m2
Παρουσίαση:
Belzberg Architects
Φωτογραφίες:
Bruce Damonte, Benny Chan, Belzberg Architects

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμόρφωση νέας πρόσοψης σε αποκατάσταση κτιρίου

Διαμόρφωση νέας πρόσοψης σε αποκατάσταση κτιρίου

Στη θέση των ερειπίων της εγκαταλελειμμένης δημοτικής αγοράς της ισπανικής πόλης Getafe, ορθώνεται σήμερα ένα σύγχρονο τεχνολογικά "καταφύγιο" που περιβάλλει έναν πολυλειτουργικό χώρο πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, συνδυάζοντας αποτελεσματικά στοιχεία…
Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε σχολή χορού

Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε σχολή χορού

Το κτίριο Wilder σχεδιάστηκε από τον Charles R. Tetley το 1918, λειτούργησε ως εργοστάσιο επίπλων και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη του Μόντρεαλ κατά τον προηγούμενο αιώνα. Βρίσκεται στην…
Ολική ανακαίνιση μονοκατοικίας στο Πανόραμα

Ολική ανακαίνιση μονοκατοικίας στο Πανόραμα

Το έργο αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς πέρα από τα συνήθη ζητήματα που αντιμετωπίζει μια ανακαίνιση κατοικίας, όπως την προσαρμογή στις λειτουργικές και χωρικές ανάγκες του πελάτη και τον εκσυγχρονισμό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.