Ανακαίνιση και εσωτερικός σχεδιασμός Βικτοριανής κατοικίας στο Λονδίνο

Το έργο αφορά στον επανασχεδιασμό του εσωτερικού ενός σημαντικού βικτοριανού κτιρίου στην περιοχή Knightsbridge του Λονδίνου. Η διατηρητέα κατοικία βρίσκεται απέναντι από το μεγάλο δημόσιο κήπο, Ennismore Gardens. Στόχος του σχεδιασμού ήταν να ενισχύσει τη σχέση με τον κήπο, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του χώρου και να φέρει φυσικό φωτισμό στους σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους. Η αφαίρεση υπερβολικών διακοσμητικών στοιχείων, που είχαν προστεθεί με τα χρόνια από τους διάφορους ιδιοκτήτες, έδωσε μια σύγχρονη αισθητική στο εσωτερικό του βικτοριανού κελύφους.
Η αρχιτεκτονική παρέμβαση εντοπίστηκε κυρίως στο σχεδιασμό νέων στοιχείων στο χώρο εισόδου της κατοικίας. Χρησιμοποιήθηκε διάτρητη λαμαρίνα χάλυβα, βαμμένη σε λευκό χρώμα, ένα υλικό που επιτρέπει πολλαπλές προγραμματικές διαμορφώσεις. Μια ειδική κατασκευή, λειτουργεί ως ζαρντινιέρα, εμπνευσμένη από τα παλαιά δοχεία εξωτικών φυτών "Wardian cases", εικαστική επιφάνεια, ράφια και κάθισμα. Δημιουργείται έτσι μια ακολουθία με οπτική συνέχεια από τους εξωτερικούς κήπους με τα φυτά προς το οικιακό περιβάλλον με τα αντικείμενα. Όλα τα νέα στοιχεία έχουν λευκό χρώμα, για να αντισταθμίσουν την έντονη αντίθεση με το διατηρημένο μαρμάρινο δάπεδο.
Η κουζίνα ήταν προηγουμένως κρυμμένη πίσω από μια βαριά μαρμάρινη σκάλα, η οποία αντικαταστάθηκε με μια νέα μεταλλική κατασκευή. Ο υπερυψωμένος χώρος επάνω από την κουζίνα μετατράπηκε σε γραφείο και ξενώνα. Η διάτρητη λαμαρίνα χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη νέα ανάλαφρη κατασκευή της σκάλας, επιτρέποντας το φυσικό φως να εισέρχεται. Διάτρητη λαμαρίνα χρησιμοποιήθηκε και για το πτυσσόμενο διαχωριστικό στο χώρο επάνω από την κουζίνα. Όταν ο χώρος χρησιμοποιείται ως ξενώνας, το διαχωριστικό παρέχει ιδιωτικότητα, επιτρέποντας όμως στο φως να διεισδύει, ενώ όταν χρησιμοποιείται ως γραφείο το διαχωριστικό διπλώνεται, επιτρέποντας τη θέα προς τον κήπο.
Το χρώμα στο καθιστικό χρησιμοποιείται για να εστιάσει την προσοχή σε ιστορικά στοιχεία και να δημιουργήσει ένα διάλογο με τους θερμότερους τόνους των επίπλων. Το υφιστάμενο δάπεδο αφαιρέθηκε για να αποκαλυφθεί και να αποκατασταθεί το αρχικό δάπεδο. Το τζάκι επανασχεδιάστηκε, δίνοντας μια πιο σύγχρονη αισθητική στο καθιστικό. Στους ιδιωτικούς χώρους, το υπνοδωμάτιο, το σαλόνι και το μπάνιο χρησιμοποιήθηκαν πιο απαλές αποχρώσεις σε ένα παιχνίδι υφής και βάθους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: ALÓS, Λυδία Ξυνογαλά
Συνεργάτης αρχιτέκτονας: Bernard O'Driscoll
Κατασκευή: Pavel Bachulski, PBC Developments
Τοποθεσία: Knightsbridge, Λονδίνο
Χρόνος αποπεράτωσης: 2016
Φωτογραφίες: Nicholas Worley

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη

Ανακαίνιση διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε διατηρητέο κτίριο του 1930, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η τυπολογία της κάτοψης εμφανίζει την μοναδικότητα ενός διαμερίσματος στο οποίο μπορεί να κινηθεί κανείς κυκλικά γύρω από…
Ανακαίνιση αστικού διαμερίσματος στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακαίνιση αστικού διαμερίσματος στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το έργο αφορά σε ένα αστικό διαμέρισμα σε μνημειώδη άξονα της Θεσσαλονίκης, επί της Πλατείας Αριστοτέλους.Μετά από διαδοχική διαγραμματική ανάλυση, συμπερασματική προβολή, η κεντρική ιδέα στοιχειοθετήθηκε σε τρεις άξονες καθοδηγούμενη…

"Herodion hotel", ανακαίνιση δωματίων ξενοδοχείου

To έργο αφορά στην ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου των δωματίων του ξενοδοχείου "Herodion", που λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70. Το πρώτο ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός χώρου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.