Ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στα Κύθηρα

Η παλαιά οικία Αρώνη στα Αρωνιάδικα αποτελεί ένα διακριτό μορφολογικά κτίριο στην εξωτερική στιβάδα του μεσαιωνικού οικισμού. Η μονολιθική διώροφη υπόστασή του με τα μικρά ανοίγματα και τη χαρακτηριστική αντηρίδα στην κεντρική όψη του δίνουν μια σχεδόν ανθρωπόμορφη υπόσταση.
Για την ιδιοκτήτρια –η οποία είναι απόγονος του αρχικού ιδιοκτήτη– αποτελεί σημείο οικογενειακής αναφοράς και αυτοπροσδιορισμού πέρα από ένα απλό οικοδόμημα. Είναι ο τόπος, στον οποίο επιστρέφει η οικογένεια, που πλέον ζει μόνιμα στην Αυστραλία, κάθε καλοκαίρι.
Η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε με τη λεπτομερή αποτύπωση του κτιρίου και των μορφολογικών στοιχείων που το καθιστούν μοναδικό. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση σεβάστηκε τη μορφολογία και το ευαίσθητο περιβάλλον του οικισμού και παράλληλα εξασφάλισε την ενσωμάτωση σύγχρονων στοιχείων, που το αναβάθμισαν λειτουργικά και αισθητικά.
Στο ισόγειο τα "βόλτα" διατηρούν την ακεραιότητα τους και στεγάζουν πλέον χώρους ύπνου, καθιστικού, κουζίνας και λουτρών. Ο ημιυπαίθριος χώρος, που εξυπηρετούσε το φούρνισμα, κλείνει με ένα σιδερένιο υαλοστάσιο και μετατρέπεται σε χώρο εισόδου και κουζίνας. Διαμπερή ανοίγματα δημιουργούνται στον εσωτερικό διαμήκη τοίχο του καθιστικού, για να διοχετευθεί φυσικό φως στους χώρους πίσω από αυτόν. Οι τοίχοι επιχρίσθηκαν μέχρι το ύψος της γένεσης των θολωτών, ενώ η λιθοδομή αναδείχθηκε με επιμελημένο βαθύ αρμολόγημα.
Στο επίπεδο του ορόφου καταργήθηκαν όλα τα μικρά επάλληλα δωμάτια και στη θέση τους ανοίχθηκε ένας ενιαίος χώρος διαμονής του ζευγαριού κάτω από την τετράριχτη ξύλινη στέγη. Η κουζίνα και το λουτρό βρίσκονται κάτω από το εσωτερικό πατάρι, του οποίου η πρόσβαση γίνεται από μια συρόμενη σκάλα. Το υπνοδωμάτιο απομονώνεται με ένα ελεύθερο ξύλινο διαχωριστικό.
Η κατακόρυφη επικοινωνία εξακολουθεί να γίνεται μέσω της εξωτερικής ράμπας, η οποία συνδέει τον όροφο απευθείας με τον υπόλοιπο οικισμό και το ισόγειο, ενώ μια νέα εξωτερική μεταλλική σκάλα ενώνει τον όροφο με τον κήπο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
RCTECH / Γιάννης Δουρίδας
Συνεργάτης αρχιτέκτων:
Χριστίνα Κόντου
Στατική μελέτη:
Μάρκος Δουρίδας
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη:
Γιώργος Παντελίδης
Κατασκευή:
RCTECH, Βασίλης Δουρίδας, Μάνος Βασιλάκης
Επιφάνεια οικοπέδου:
688 m²
Συνολική επιφάνεια:
230 m²
Χρόνος μελέτης:
2013
Χρόνος αποπεράτωσης:
2013 - 2018
Φωτογραφίες:
Αθηνά Σούλη
Μελέτη φωτισμού:
PROLIGHT
Σοβάς:
ISOMAT A.B.E.E.ISOMAT A.B.E.E.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εσωτερική διαμόρφωση κατοικίας

Εσωτερική διαμόρφωση κατοικίας "barcode house"

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον, σε κοντινή απόσταση από τον αστικό ιστό της πόλης. Ο σχεδιασμός της κατοικίας  βασίστηκε στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ ο εσωτερικός…
Μία προσθήκη με εμβληματική μορφή

Μία προσθήκη με εμβληματική μορφή

Το νέο κτίριο του συγκροτήματος Raiffeisen Finance CenterΟ τραπεζικός όμιλος Raiffeisen προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό μιας νέας προσθήκης στο προϋπάρχον κτιριακό συγκρότημα Raiffeisen Finance Center, στην πόλη Eisenstadt…
Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα

Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα

Η μελέτη των STOA Studio Of Architecture αφορά στην αποκατάσταση και μετατροπή κτιρίου της μεσοπολεμικής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής περιόδου σε μονάδα επέκτασης του ξενοδοχείου in[n]Athens.Το κτίριο, χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, ανήκει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.