Ανακαίνιση διατηρητέου νεοκλασσικού στο Θησείο

Πρόκειται για ένα νεοκλασικό, διατηρητέο, διώροφο κτίριο στο Θησείο, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Το κτίριο ανακαινίστηκε και ενοποιήθηκε με δύο γειτονικά κτίρια, μικρότερης ιστορικής αξίας, δημιουργώντας έτσι μία πολυτελή κατοικία με έναν ανεξάρτητο ξενώνα. Το κτίριο αποτελώντας αισθητική αναφορά στη νεοκλασική εποχή, έχει συνδυαστεί αρμονικά με μια σαφή σύγχρονη λειτουργικότητα.
Το ισόγειο του διατηρητέου κτιρίου περιλαμβάνει τον ξενώνα με τον απαραίτητο χώρο υγιεινής και μικρή αποθήκη. Ο ξενώνας είναι λειτουργικά ανεξάρτητο τμήμα της κατοικίας. Το ισόγειο περιλαμβάνει επίσης την είσοδο στο κτίριο και την κλίμακα προς την εσωτερική αυλή. Ξύλινο δάπεδο τοποθετήθηκε στον ξενώνα και στο χώρο υγιεινής, μάρμαρο στην κεντρική είσοδο και στο κλιμακοστάσιο και πλακίδια στην αποθήκη. Οι οροφές των χώρων κύριας χρήσης επενδύθηκε με ψευδοροφή γυψοσανίδας, με διακοσμητικά τελειώματα στη συμβολή με τους τοίχους.
Ο πρώτος όροφος του διατηρητέου περιλαμβάνει το χώρο τραπεζαρίας της κατοικίας και αποτελεί ενιαίο χώρο χωρίς ενδιάμεσους διαχωριστικούς τοίχους. Κάτω από τη στέγη του κτιρίου ξύλινη επένδυση ακολουθεί τις κλίσεις της στέγης και υπάρχουν διακοσμητικά περιμετρικά γύψινα στοιχεία στη συμβολή με τους τοίχους.
Η όψη του διατηρητέου κτιρίου αποκαθίσταται στην αρχική της μορφή. Τα νέα κουφώματα είναι ξύλινα με διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες, της ίδιας μορφής με τα υπάρχοντα και φέρουν ξύλινα σκούρα, επίσης της ίδιας μορφής με τα υπάρχοντα. Προβλέπεται νέα μεταλλική θύρα και τα αντίστοιχα διακοσμητικά στοιχεία στην περίμετρο του ανοίγματος. Η στέγη του κτιρίου κατασκευάζεται δίρριχτη, ξύλινη, όπως η αρχική και τα κεραμίδια είναι βυζαντινού τύπου.
Το μονώροφο κτίσμα στην δυτική πλευρά του οικοπέδου περιλαμβάνει την κουζίνα της κατοικίας. Η όψη του κτιρίου προς την αυλή διαμορφώνεται με συρόμενα υαλοστάσια χωρίς πλαίσια, με κρυφούς οδηγούς αλουμινίου και με διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες, τα οποία όταν είναι σε ανοικτή θέση ενοποιούν το χώρο της κουζίνας με την αυλή. Το δάπεδο του χώρου είναι μαρμάρινο, σε συνέχεια του μαρμάρινου δαπέδου της αυλής. Η οροφή του χώρου επενδύεται με ψευδοροφή γυψοσανίδας.
Το διώροφο κτίριο στη νότια πλευρά του οικοπέδου περιλαμβάνει στον πρώτο όροφο το χώρο υποδοχής της κατοικίας και στο δεύτερο όροφο ένα υπνοδωμάτιο και το χώρο υγιεινής. Η εσωτερική επικοινωνία των δύο ορόφων γίνεται με ξύλινη κυκλική εσωτερική κλίμακα. Τα τελικά δάπεδα του κτιρίου είναι ξύλινα. Οι οροφές των χώρων επενδύονται με ψευδοροφή γυψοσανίδας. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι ξύλινες υαλόθυρες με διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες.
Στην όψη του κτιρίου κατασκευάζεται εξώστης, με ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία (κιγκλιδώματα, μετόπες) που παραπέμπουν στα αντίστοιχα ξύλινα μπαλκόνια των κατοικιών που έβλεπαν σε εσωτερικές αυλές, στις γειτονιές της Αθήνας την περίοδο κατασκευής του διατηρητέου κτιρίου.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: AETER ARCHITECTS
Υπεύθυνος αρχιτεκτονικής μελέτης: Μαρία Ρίζου
Συνεργάτες αρχιτεκτονικής: Κόμη Λίζα
Εσωτερική διακόσμηση: Εύη Μητσοπούλου
Κατασκευή: Παπαδάκης Κώστας
Στατική μελέτη: Χρυσανθος Καλλιγερος
Η/Μ μελέτη: Ι. Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες Ε.Π.Ε. (Jepa)
Τοπογραφική μελέτη: Τοποανάλυση
Εμβαδόν: 390 m²
Χρόνος μελέτης: 2012-2014
Φωτογραφίες: Ερρίκος Καπλάνογλου
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μετατροπή βιοτεχνικών χώρων σε Loft

Μετατροπή βιοτεχνικών χώρων σε Loft

"Πάλκο" είναι το όνομα του μεγάλου βιομηχανικού κτιρίου, συνολικής έκτασης 5.131 m², που κατασκευάστηκε αρχικά για τη βιομηχανία Palco, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εσωρούχων και κοντομάνικων μπλουζών στην Ελλάδα.…
Μετατροπή πύργου σε ξενοδοχείο στη Μάνη

Μετατροπή πύργου σε ξενοδοχείο στη Μάνη

Ένας ιστορικός πύργος στη Μάνη αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε σύγχρονο ξενοδοχείου χαμηλού δυναμικού από τους αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες Κώστα Ζούβελο και Κασσιανή Θεοδωρακάκου. Ο πύργος, σήμερα, αποτελείται από τρία δωμάτια,…
Ολική ανακαίνιση μονοκατοικίας στο Πανόραμα

Ολική ανακαίνιση μονοκατοικίας στο Πανόραμα

Το έργο αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς πέρα από τα συνήθη ζητήματα που αντιμετωπίζει μια ανακαίνιση κατοικίας, όπως την προσαρμογή στις λειτουργικές και χωρικές ανάγκες του πελάτη και τον εκσυγχρονισμό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.