"Αλπαμέδα" Ανακαίνιση διαμερίσματος στου Παπάγου

  • Ναταλία Μπαζαίου

Το έργο της ανακαίνισης αφορά διαμέρισμα πολυκατοικίας στου Παπάγου που φιλοξενεί μια πολυπολιτισμική οικογένεια με ρίζες στην Ευρώπη και την Ασία. Στόχος του έργου υπήρξε η ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου στον πυρήνα της οικογένειας με τρόπο ανάλαφρο και παιγνιώδη, απελευθερωμένο από τα όποια βάρη της καταγωγής. Επιδιώχτηκε επίσης η εξυγίανση των χώρων ώστε να αποσαφηνιστεί η εικόνα τους και να καταστούν οι φόρμες καθαρές και λειτουργικές, πρόσφορες για ηρεμία και δημιουργική συνύπαρξη.
Στο πλαίσιο του έργου αναδιαμορφώθηκαν οι χώροι της εισόδου, της κουζίνας και των δυο μπάνιων και άλλαξαν τα χρώματα σε όλους του κύριους χώρους του σπιτιού. Βασικοί άξονες της ανακαίνισης υπήρξαν ο διάλογος των υλικών και των υφών, ο εκσυγχρονισμός και η καθαρότητα της εικόνας και το άνοιγμα προς το φυσικό φως. Ο τεχνητός φωτισμός του διαμερίσματος, υποστηρίζει τα διαφορετικά σενάρια κατοίκησης της οικογένειας (δημιουργία ατμόσφαιρας, τονισμός αξόνων, υποστήριξη λειτουργιών, τονισμός μορφών και υλικοτήτων).
Κεντρική θέση στο έργο κατέχουν οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό και περιμετρικά της κουζίνας. Στην προηγούμενη μορφή της, η κουζίνα του διαμερίσματος ήταν παλιομοδίτικη, βαριά και σκοτεινή. Η είσοδός της ήταν αμήχανη και η διαρρύθμισή της τέτοια που ο χώρος αδυνατούσε να στεγάσει επαρκώς τα αντικείμενα και τις ανάγκες της τετραμελούς οικογένειας. Στη νέα του εκδοχή, ο χώρος υποδέχεται ένα πάντρεμα υλικοτήτων και υφών που συνδιαλέγονται αρμονικά και ξεκούραστα και αποκτά ένα επιπλέον άνοιγμα προς τα έξω – ένα παράθυρο προς τη βεράντα – που ενισχύει το φως στο εσωτερικό της και δημιουργεί μια αίσθηση ελαφρότητας και άπλας. Η είσοδός της διαμορφώνεται εκ νέου: δύο τοίχοι γκρεμίζονται δίνοντας της θέση τους σε ένα εμβληματικό στοιχείο, τους κεραμικούς τοίχους που την περιβάλλουν, ορατό από όλους τους κύριους χώρους του διαμερίσματος, έντονα απτικό και ατμοσφαιρικό στην αλληλεπίδρασή του με το φως, που δίνει το υφολογικό στίγμα του έργου και του ίδιου του σπιτιού.
Η νέα οργάνωση του χώρου στο εσωτερικό της κουζίνας τον καθιστά μεγαλύτερο, τα έπιπλα απλώνονται και το τραπέζι, που χωράει πια με άνεση και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας, γίνεται ένας πόλος γύρω από τον οποίο εκτυλίσσεται όχι μόνο η καθημερινότητά της, αλλά και η δημιουργική και πνευματική ζωή της εφόσον λειτουργεί πλέον και ως γραφείο. Οι επιφάνειες δημιουργούνται από νέες υφές – μεταλλικά και ξύλινα στοιχεία συνδυάζονται και συνομιλούν σε ένα αποτέλεσμα γλυπτικό κι ωστόσο ανάλαφρο – αλλά και από την αποκάλυψη δομικών ή παλαιότερων υφών, όπως είναι το μωσαϊκό που μαρτυρά το παρελθόν του σπιτιού ή το απογυμνωμένο μπετόν στις κολώνες της εισόδου της, που μένει εκτεθειμένο για να πάρει τη θέση του στο αισθαντικό παιχνίδι των υλικών που συνθέτουν τον χώρο. Τσιμεντοπλακάκια συνδυάζονται με το μωσαϊκό του πατώματος στην έξοδο της κουζίνας προς το μπαλκόνι, ενώ χειροποίητο δάπεδο στρώνεται στην είσοδό της για να κρύψει ατέλειες, σηματοδοτώντας έτσι τα δύο κατώφλια του χώρου και δημιουργώντας δύο επιπλέον πόλους έλξης του βλέμματος.
Ο υπαινικτικός διάλογος των υλικών συνεχίζεται στα δύο μπάνια του σπιτιού, χώρους αρχικά ουδέτερους και οπτικά αδιάφορους. Στο μεγάλο μπάνιο, πλακάκια, μπετόν, τσιμεντοκονία και μέταλλο δημιουργούν έναν χαρακτήρα ανάλαφρης οικειότητας, ενώ το μικρό μπάνιο, που απευθύνεται στα νεότερα μέλη της οικογένειας – παιδιά στην εφηβεία τους – ντύνεται με έντονο χρώμα και φωτίζεται με νέον, υιοθετώντας έναν χαρακτήρα νεανικής, πανκ-ροκ φρεσκάδας.
Το έργο ολοκληρώνει η παρέμβαση στην είσοδο του διαμερίσματος, μια λευκή ανάερη μεταλλική κατασκευή-βιβλιοθήκη, χειροποίητη, διάτρητη, που εκτείνεται σε όλο το ύψος του χώρου ορίζοντάς τον με την κλίμακα και τις λιτές, καθαρές γραμμές της.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Ναταλία Μπαζαίου
Επίβλεψη:
Ναταλία Μπαζαίου, Γιώργος Σπηλιωτόπουλος, Θανάσης Φώτου
Συνεργάτες:
Γιάννης Κάτσιαβος
Φωτισμός:
LUUN
Τοποθεσία:
Παπάγος, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
130 m2
Χρόνος μελέτης - κατασκευής:
2022
Φωτογραφίες:
Αλίνα Λέφα

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση και εσωτερικός σχεδιασμός Βικτοριανής κατοικίας στο Λονδίνο

Ανακαίνιση και εσωτερικός σχεδιασμός Βικτοριανής κατοικίας στο Λονδίνο

Το έργο αφορά στον επανασχεδιασμό του εσωτερικού ενός σημαντικού βικτοριανού κτιρίου στην περιοχή Knightsbridge του Λονδίνου. Η διατηρητέα κατοικία βρίσκεται απέναντι από το μεγάλο δημόσιο κήπο, Ennismore Gardens. Στόχος του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.