Κουζίνα σε ελεύθερη τοποθέτηση

Ένας πορτοκαλεώνας, στις παρυφές του ιστορικού οικισμού Κοντομαρί της επαρχίας Κυδωνίας στο Νομό Χανίων, είναι ο μεσογειακός τόπος αυτού του μικρού οικιστικού συμπλέγματος. Η κουζίνα τοποθετήθηκε ως νησίδα κεντρικά ενός ζωτικού χώρου κυκλοφορίας ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση της, ενώ παράλληλα αποτρέπεται η επαφή τους με τη λιθοδομή, καθώς η ακρίβεια και η λεπτότητα της κατασκευής της δύσκολα μπορεί να συνδεθεί με την "άγρια" τυχαιότητα της λίθινης μάζας. Το αρμολόγημα της λιθοδομής περιέχει συνδυασμό φυσικών γαιών (ώχρα), ώστε κατά την εφαρμογή του πάνω στις πέτρες της επιφάνειας να "εξημερώνει" και να "οικειοποιεί" την άγρια φύση αυτής της χειροποίητης κατασκευής. Εσωτερικά, ο σχεδιασμός όλων των τελειωμάτων έγινε με αφαιρετική πρόθεση ώστε η ανάλαφρη παρουσία τους να βρίσκεται σε αντίθεση με τη βαριά μάζα της λιθοδομής. Φωτογραφία Δ. Καλαποδάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ

Διαχωριστικό κουζίνας

Διαχωριστικό κουζίνας

Οι δύο τοίχοι της κουζίνας αποξηλώθηκαν και τη θέση τους πήραν στη μία πλευρά μια διάτρητη επιφάνεια από ξύλινες περσίδες και στην άλλη δύο γυάλινες συρόμενες επιφάνειες. Φωτογραφία: George Fakaros
Κουζίνα με τσιμεντοκονία σε ανακαίνιση διαμερίσματος

Κουζίνα με τσιμεντοκονία σε ανακαίνιση διαμερίσματος

Αυτό το διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο οικοδομής στην Βαρκελώνη, έχει θέα στο λιμάνι. Μια συμπαγής, εσωστρεφής κατοικία ενός ζευγαριού, αναδιαμορφώθηκε ριζικά. Η τετράγωνη κάτοψη του διαμερίσματος οργανώνεται γύρω από μια…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.